donderdag 12 januari 2017

Glyfosaat verbod nederland

Gebruik door gemeenten is verboden. Daarom zie je gemeentelijke groenarbeiders inmiddels met branders de stoepen vrij van onkruid maken. Milieuorganisatie Greenpeace en voedselwaakhond foodwatch hebben de nieuwe landbouwminister Carola Schouten opgeroepen om op haar eerste werkdag glyfosaat te verbieden.


De agrarische sector wil echter niet af van het onkruidgif. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede . Nederland is voorstander van een verlenging van de licentie .

Het verbod geldt voor particulieren. De Vlaamse minister van omgeving Joke Schauvliege kwam dit voorjaar met het plan. De Europese Commissie adviseert dat het middel de komende tien jaar gewoon gebruikt kan blijven worden. Momenteel buigen experts van de lidstaten zich over het voorstel van de Commissie om de goedkeuring van glyfosaat met tien jaar te . Op donderdag november stemden Europese lidstaten in Brussel over de vraag of onkruidverdelger glyfosaat op de markt mag blijven. Zij stemden tegen hernieuwde toelating, en pleiten inmiddels voor een verbod.


Ook gemeenten gebruiken het gif bij hun onkruidbestrijding en zelfs voor particulieren is het bestrijdingsmiddel overal te koop. Glyfosaat wordt in toenemende mate in verband gebracht met gezondheidsproblemen .

Maar voor particulieren is het middel nog te koop. Ook wat dat betreft is positief nieuws te melden: Een aantal . Greenpeace vindt dat zo snel mogelijk de meest risicovolle toepassingen van glyfosaat moeten worden verboden. Er zijn Europese landen die glyfosaat zelf al gedeeltelijk verbieden.


Het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat , ook wel bekend onder de merknaam Roundup, wordt niet verboden in Nederland. Volgens Barendregt is er een heksenjacht ontstaan op het gif, omdat glyfosaat kankerverwekkend zou zijn. Ook zijn er verhalen over gewassen waar geen onkruid omheen kan groeien, dankzij glyfosaat.


Dat is verboden en dat willen we hier ook . In Brussel was een compromis over de verlengde toelating van glyfosaat in de maak. Schoffelen en schroeien, de alternatieven voor Roundup zijn duur. Reportage onkruidbestrijding. Sinds het bestrijdingsmiddel Roundup verboden is, zijn gemeenten tientallen miljoenen meer kwijt aan milieuvriendelijke alternatieven.


Het is een „grotere uitdaging dan vooraf ingeschat”. Als het aan het Europees Parlement ligt komt er over vijf jaar een verbod op glyfosaat , het hoofdbestanddeel van de onkruidverdelger RoundUp. Evenals KroatiĆ«, Griekenlan Cyprus en Malta.


Frankrijk, Oostenrijk, Italiƫ en Luxemburg willen glyfosaat verbieden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.