vrijdag 13 januari 2017

Viooltjes zaaien

Na dat we de zaden van het viooltje geoogst hebben in het vorige filmpje Voor meer informatie ga je. Ik heb veel zaad gewonnen van gekochte viooltjes : zowel bosviooltjes als gewone grootbloemige. Wanneer kan ik die best zaaien en onder welke omstandigheden.


Juli is de beste maand om uw viool zaden in uw tuin te zaaien. Strooi de zaden uit op een stukje losgewoelde grond en strooi er wat losse aarde overheen.

Verder hoeft u er weinig aan te doen en zullen de viooltjes vanzelf gaan groeien en bloeien. Ze hebben het liefste een zonnig plekje in de tuin en voldoende water is . Zaai de violen in juli in luchtige humusrijke grond. Besproei de grond voorzichtig en houd dit vochtig totdat de viooltjes opkomen, bedek het bed desnoods met wat folie. Viooltjes zijn sterke plantjes die lang je tuin en tafel sieren. En daarnaast kun je ze gebruiken in lekkere salades.


Wat tips voor de beste viooltjes : Vochthoudende grond voor viooltjes. Zet het maarts viooltje in (half)schaduw, de andere houden van een beetje zon.

Het zaad is in veel tuincentra te koop, evenals bij vele (online) zaadleveranciers. Ik doe het in zaaitrays onder een plastic kap. Zelf viooltjes kweken is erg makkelijk, naast leuke bloemen zijn viooltjes ook nog eens een heerlijke toevoeging in de salade.


Berichtdoor Frans Ma 20:30. Men heeft het wel eens over winter- en zomerviolen maar wat de plant betreft is er geen verschil. Het tijdstip van zaaien bepaalt wanneer ze bloeien. Violen die je nu nog gaat zaaien raken dit jaar (op een uitzondering na) niet meer in . Na het stekken kunnen ze verdergroeien in een kweekbed om vanaf het najaar . Ja hier leer ik nog wat van.


Strooi het zaad uit op los gewoelde grond en strooi wat losse grond over het zaad uit. Giet er voorzichtig water over uit en laat het zaad rusten. Het komt vanzelf uit en dit is dan ook de goedkoopste (en leukste) manier om aan violenplantjes te komen. Vooral voor kinderen is het leuk en interessant om viooltjes te zaaien.


Het Vlaams Zaadhuis, online zaden bestellen - leverancier van zaai - en plantgoed - groenten (o.a. asperges en aardappelpootgoed), bloemen, bolgewassen, fruit, kruiden, tuingereedschappen en veel meer. Vraag uw gratis cataloog! Mooi teer van vorm en smetteloos wit.

Bloeit heel lang en heel rijk. Goed winterharde vaste plant (jonge planten beschermen) Zaaien : eenvoudig. Maart-april onder glas zaaien. Zaden bedekken, donkerkiemer. De viooltjes die we het best kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).


Deze bloeien rijk met vele kleine bloemetjes waaraan oneindig veel zaad aan komt. Deze zaaien zich dan ook massaal uit en kunnen zo over gans de tuin uitstoelen. Met de hand gekleurde afbeeldingen van een eeuw geleden leren ons, dat men destijds bloemen in effen kleuren minder waardeerde dan wij thans .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.