vrijdag 13 januari 2017

Vruchtwisseling moestuin

Een belangrijk thema in de moestuin dat de gemoederen nogal eens bezig houdt in moestuinland. Het belang van vruchtwisseling , zeker voor de hobbytuinder en biologisch tuinder, is al jaren bekend en bewezen. Maar voor alle mensen die er mee willen experimenteren of nieuw beginnen: wat is het en hoe werkt het? In de moestuin is het belangrijk om het principe van de wisselbouw en de rotatie van teelten te respecteren. Jaar in jaar uit op hetzelfde perceel dezelfde gewassen telen is vragen om problemen.


Groenten die tot dezelfde.

Om problemen bij de teelt in je moestuin zoveel mogelijk te voorkomen, is het heel belangrijk om vruchtwisseling toe te passen. Hierbij een handige indeling voor jouw moestuin. Zo heb je in totaal acht bedden.


Verdeel deze vakken weer in twee stukken. Vak Koolsoorten In bed 1a . Ook is vruchtwisseling belangrijk voor de bodemvruchtbaarhei de bodemstructuur en het onderdrukken van onkruid. Het ene gewas is een betere voorvrucht dan het andere, omdat bepaalde stoffen in de grond achterblijven of minder worden gebruikt.


Zo laten vlinderbloemigen stikstof in de bodem achter.

In grotere moestuinen is het eenvoudiger om een optimale vruchtwisseling door te voeren waarbij we ook rekening houden met de families waartoe de groenten behoren, de worteldiepte en de onkruidonderdrukking. Kleinere moestuinen worden vaak ingedeeld in percelen waarbij we de gewassen . De termen vruchtwisseling , wisselteelt, rotatie, teeltschema, … worden hier gebruikt voor een doordacht, in de tijd en ruimte doorschuivend systeem waarbij groenten elk jaar . HET PRINCIPE VAN WISSELBOUW. Als u jaar in jaar uit dezelfde groenten . Je wil je eigen groenten op een ecologische en milieuvriendelijke wijze kweken? Een van de basisprincipes van de ecologische groentetuin is vruchtwisseling : je deelt je groentetuin in in verschillende percelen waarop je elk jaar een ander gewas teelt. We verdelen dus de moestuin in zes gelijke stukken en laten de gewassen jaarlijks roteren over de percelen.


Aangezien ik dit seizoen de moestuin toch wat serieuzer (noem het next-level) aan wil pakken, ben ik even mijn moestuinboeken ingedoken. Met name het onderwerp vruchtwisseling , ook wel wisselbouw genoem houd me momenteel bezig. Ik het mooie boekje Ecologisch Tuinieren van Velt schrijft men . Hoe doe je dat eigenlijk? Vruchtwisseling in de moestuin. Hoe maak je een schema van al die informatie die je hebt verzameld?


Met gewaswisseling bedoelen we dat we niet elk jaar hetzelfde gewas telen op dezelfde plek in de moestuin. In de grootschalige landbouw word hier maar weinig rekening mee gehouden. Boeren verbouwen jaar na jaar hetzelfde gewas op hetzelfde perceel.


Je krijgt tal van tips over bodem en bemesting en je ontdekt wat biodiversiteit in de moestuin kan betekenen.

Ook over bodemwerking en vruchtwisseling kom je heel wat te . Bloemkool, sluitkool, tuinbonen, sperziebonen, maïs, knoflook, mieriks- wortel. Teeltrotatie wordt ook wel vruchtwisseling genoemd. Het betekent dat je je groenten wisselt van plaats. Door deze wisseling is de kans op uitputting van de gron en daardoor de kans op ziekten en plagen, een stuk kleiner. Vaak wordt er een vruchtwisseling van 1:geadviseer maar veel beter is het om een ruimere . Voor de moestuin is een goede indeling onontbeerlijk, willen we de grond zo goed mogelijk benutten.


Het beschikbare oppervlak moet allereerst zo ingedeeld worden dat elk gewas er zijn plek heeft. Daarbij zijn een heel aantal zaken belangrijk: We houden rekening met zon en schaduw. Hogere gewassen moeten niet het . Algemene informatie over het maken van een teeltplan en het toepassen van vruchtwisseling , twee basisprincipes bij biologisch moestuinieren.


Elk jaar staan deze groepen op een ander perceel in de moestuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.