dinsdag 31 oktober 2017

Snoeien bij vorst

Wanneer u op internet informatie opzoekt over snoeien – ongeacht wat – staat er altijd bij dat de beste periode voor de snoei (voor de meeste soorten) in de winter valt én dat u niet mag snoeien tijdens de vorst. Ik heb mij altijd al afgevraagd waarom er eigenlijk niet gesnoeid mag worden tijdens de vorst. Begint het voorjaar al te kriebelen en wil je heesters en bomen al gaan snoeien ? Wacht daar nog even mee.


Het wordt afgeraden om bij vorst te snoeien – ook bij lichte vorst – omdat de snoeiwonden dan in kunnen vriezen. Dit geeft onnodige schade aan bomen of heesters.

Snoeien in het voorjaar. Alle heesters die na juni bloeien worden in het voorjaar ( na de vorst ) gesnoeid. Vlinderstruik, rozen en lavendel behoren tot de najaarsbloeiers.


Tijdens strenge winters is het mogelijk dat takken van deze heesters invriezen. Zouden ze vóór de winter gesnoeid zijn dan is de kans groot dat . Wat het snoeien van de wilgen betreft grashopper kunnen deze wel degelijk invriezen zoals bij een roos maar een wilg is een krachtige hergroeier omwille van de massa adventiefknoppen die kunnen en zullen uitgroeien onder het bevrozen deel. Een roos heeft merg binnenin waardoor de vorst zeer diep . Iemand zei me eens : Als de temperatuur zodanig is dat je zelf zonder het te koud te krijgen kan snoeien , is het ook voor je (appel)boom niet te koud.

Het mag gerust een paar graden vriezen. Je mag ze enkel volledig verwijderen omwille van die sterke groeistimulans. Door te snoeien bij vorst kunnen de snoeiwonden invriezen wat ongewenste schade kan veroorzaken zoals . Iedereen leert dat je planten en bomen goed tegen de vorst moet beschermen als de winter zijn intrede doet, en het toebrengen van snoeiwonden lijkt hier haaks op te staan. Waarom bomen snoeien in . Er mag echter niet beneden de tot graden vorst worden gesnoeid vanwege het invriezen van de wond.


Naar vorige pagina Naar bovenkant pagina. Vorige top Regels voor eenvoudig snoeiwerk. Januari Tuinvogels helpen in de winter. Gebruik kerstgroen om vorstgevoelige . Let er wel op dat de pruim (Prunus domestica), de zoete kers (Prunus avium) en de zure kers (Prunus cerasus) liever niet bij vorst gesnoeid willen worden. De snoeiwonden kunnen dan invriezen en zo kan er toch schade ontstaan.


Wat je zeker nooit mag doen, is snoeien wanneer het vriest of wanneer vorst wordt aangekondigd. Als gesnoeid wordt in het groeiseizoen, moet wel rekening gehouden worden met het broedseizoen van de vogels. De winter is een uitstekende tijd om bomen te snoeien. Bomen zijn nu in winterrust, maar er zijn uitzonderingen!


Lees hier alles over een boom snoeien.

Een paar soorten vanaf half maart, maar dat is het al bijna en aangezien er geen strenge vorst meer verwacht wordt, kan je nu dus ook al de rozen en de vlinderstruiken snoeien. Te laat is het nu voor de kiwi, druif, berk en esdoorn. Ik deed dit altijd eind februari na de vorst.


Nu zie ik echter mensen in de buurt die het hun leilindes al gesnoeid hebben. Persoonlijk: Wij snoeien onze struiken en bomen allemaal in de periode oktober - einde maart in periodes dat er geen vorst is en ook niet verwacht wordt. Uitzonderingen zijn planten die bloeien met bloemen op takken die in het jaar ervoor gevormd worden: Die snoeien we in natte bewolkte weken zo snel mogelijk na de . Pit)fruittelers zijn in deze periode zelfs met deze vorst de peren en appelen aan het snoeien , wanneer ze dit zouden moeten uitstellen tot na de vorst zou het werk nooit op tijd klaar zijn. Druiven kun je nu ook snoeien , wacht je daarmee tot er hogere temperaturen zijn . Hallo allemaalEen kort vraagje. Overal staat te lezen om bij fruitbomen enkel te snoeien als het niet vriest.


Hoe flauwer de groei, hoe vroeger men snoeit. We komen daar later nog op terug. In de vakbladen schrijft men regelmatig niet te snoeien bij vorstweer. Daar ben ik het zeker niet mee eens. Als je na deze tijd gaat snoeien dan komen de sapstromen van de druif weer op gang en zou je de druif kunnen beschadigen.


Als je gaat snoeien , zorg ervoor dat je dit niet doet bij vorst. Hierdoor kunnen de snoeiwonden goed herstellen. Laat afgestorven stengels en bladresten van vaste planten liggen. Ze beschermen de bodem tegen vorst en bieden .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.