Wanneer gaat het precies in? Lees hier meer over soorten gewasbeschermingsmiddelen. Inleiding Om ziekten, plagen, onkruiden of ongedierte in de landbouw te bestrijden worden vaak chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Chemische bestrijding 1. Als je een tuin hebt met mooie bloemen en planten, wil je natuurlijk niet dat het onkruid de overhand krijgt.
Want als er iets hardnekkig is, is het wel onkruid! Toch is het belangrijk dat je niet zomaar naar chemische middelen grijpt om onkruid te bestrijden. Deze vinden we namelijk terug in het . Om ongedierte of onkruid te bestrijden, grijpen veel mensen nog te vaak naar pesticiden of herbiciden.
Deze middelen zijn echter gevaarlijk voor uw gezondheid en het leefmilieu. Sinds het midden van de twintigste eeuw zijn er veel soorten chemische bestrijdingsmiddelen ontwikkeld. Het zijn (soms heel) giftige stoffen.
Ze kiezen bijvoorbeeld voor sterkere plantenrassen.
Of zetten sluipwespen in om hun gewassen te beschermen. Pas als dit niet werkt gaan tuinders en telers over op chemische bestrijding. Meer over het beleid voor een duurzaam gebruik van beschermingsmiddelen voor gewassen staat in: nota Gezonde groei, duurzame . Zilvervisje bestrijden zonder chemische bestrijdingsmiddelen is een manier waarmee je het duurzaamste effect bewerkstelligd. TIPS met duurzame maatregelen. Het verbod op de inzet van chemische bestrijdingsmiddelen op verhardingen geldt ook voor boomkwekers.
Boomkwekers gebruiken daarom alternatieve methoden zoals borstelen, branden of . Vol liefde buigt de mens zich over de wieg van zijn kin en laat tegelijk toe dat zijn voedsel wordt vergiftigd. Steeds meer Nederlandse groente- en fruittelers gebruiken biologische bestrijdingsmiddelen. Meer en meer is biologisch bestrijden de norm. Die beweging is duidelijk te zien in een drietal filmpjes van het Voedingscentrum.
De werkzame stof is het bestanddeel dat de plantenziekte, plaag of het onkruid bestrijdt. Hulpstoffen zorgen ervoor dat het middel eenvoudig toegepast kan worden. Denk bijvoorbeeld aan oliën die er voor . Biologische bestrijding kan een grote rol spelen in een weerbaar teeltsysteem, door gebruik te maken van de natuurlijke vijanden van bacteriën, schimmels en plaaginsecten. Je kunt een teeltsysteem zó inrichten dat het met biologische bestrijding grotendeels zelf in staat is ziekten en plagen te onderdrukken.
Veel gegeten groenten en fruit zitten vol met chemische bestrijdingsmiddelen.
Sla, tomaten, komkommers en appels bevatten de meeste schadelijke stoffen die ondermeer onze hormoonhuishouding aantasten. Een groep internationale milieuorganisaties vindt dat het gehalte zo hoog dat zij de noodklok .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.