vrijdag 20 oktober 2017

Insecten in eten

Ook jij eet al insecten … Wellicht zonder dat je het weet? Dus nog los van die ene vlieg die in je bord soep belandt, zijn er behoorlijk wat insectendeeltjes vermalen door je voorverpakte voedsel. Er zijn zelfs afspraken over.


De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. Ze bevatten vergelijkbare voedingstoffen als vlees. Meelwormen, sprinkhanen, torren.

Sommigen gruwelen ervan, maar toch wordt insecten eten steeds populairder. Welke insecten kun je eten en hoe gezond zijn ze? Even wat achtergrondinformatie: ruim miljard mensen wereldwijd eten insecten, zoals sprinkhanen, krekels, rupsen, mieren en bijen.


Er mogen maximaal vijf hele insecten per honderd gram in appelstroop zitten. Mijten, bladluizen en schildluizen daarbij niet meegerekend. Ook in zuurkool worden bepaalde insecten gevonden, en dat is niet erg. Daar geldt een maximum van vijftig beestjes per honderd gram. Tja, wat zullen we zeggen.


Nochtans blijkt uit verschillende studies dat de drempel om voedingsmiddelen te eten waar insecten herkenbaar aanwezig te groot is voor consumenten.

De bereidheid om te proeven is het grootst als insecten. Elk jaar krijgen we een halve tot een hele kilo insecten binnen, die zich in onze etenswaren hadden genesteld. Kleine beestjes komen in de levensmiddelenproductie van nu onvermijdelijk in het eten terecht, maar dit is niet schadelijk voor de gezondheid.


Samen met Arnold van Huis en Henk van Gurp schreef hij Het Insectenkookboek. In Azië worden zijderupsen, die niet meer voor de zijdeteelt worden gebruikt, aan kippen gevoerd. Veganistische en vegetarische koffieleuten zijn ontzet na recente onthullingen dat Starbucks een kunstmatige kleurstof in Frappuccino heeft vervangen door het extract van de Cochenilleluis. Het blijkt voor veganisten niet gemakkelijk om dierlijke producten, met name insecten , in het voedselsysteem te . Het eten van insecten of wel entomofagie is niet nieuw. Naast eten van insecten werden in de prehistorie ook slakken en larven van insecten gegeten.


In de prehistorie zal de mens ook insecten hebben gezien als een bron van voedsel. Volgens experts is het vooral een kwestie van onbekend maakt onbemind. Insecten zijn eiwitrijk, maar ook rijk aan ijzer en calcium. We associëren het eten van insecten met ontwikkelingslanden en denken dat ze alleen uit armoede gegeten worden. Sprinkhanen, mieren en krekels worden in Azië en Afrika vooral gewaardeerd om de . In alle werelddelen, behalve Europa en Noord-Amerika, eten mensen vaak insecten.


Dat klopt niet helemaal. Nederlanders komen meestal niet verder dan een per ongeluk verorberde spin in de slaap of bladluis op de spinazie. Ook eten we massaal en onbewust .

Waarom geen insecten op het bord? We eten tenslotte ook garnalen. Kobe gaat op onderzoek uit. Voor één kilo insecten is veel minder energie nodig dan voor één kilo vlees.


Als je insecten eet, verkleint je ecologische voetafdruk . Dolores gaat op bezoek bij een insectenkwekerij en krijgt van een topkok een heerlijk maal voorgeschoteld van meelwormen en sprinkhanen. Maar hoe krijgen we Nederlanders zover? Niet onbelangrijk: is het kweken en eten van insecten eigenlijk wel veilig? Deel twee in een tweeluik over het eten van insecten. Is het een gimmick, een trend of een serieuze ontwikkeling?


Heb jij weleens een sprinkhaan of een kakkerlak gegeten? Sommige mensen moeten er niet aan denken, anderen zien het als een delicatesse. Alleen in het westen zie je nog niet zo vaak sprinkhanen, kakkerlakken of .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.