dinsdag 26 februari 2019

Bomen snoeien buren

Kunnen uw buren de takken alleen snoeien als zij toegang hebben tot uw tuin? Dan hebben zij recht op toegang tot uw tuin zodat zij het probleem op kunnen lossen. Zijn de takken van een boom van uw gemeente?


Dan moet u uw gemeente vragen de overhangende takken te verwijderen. Wij hebben een tal bomen van de buren die toch al een tal meter overhangen en zo onze eigen planten en bomen belemmeren.

Mogen wij dit zelf snoeien als de buren dit niet willen doen, zonder gertechterlijke problemen te hebben? Ja, maar eerst moet u een aangetekende brief sturen en de buren de kans geven het zelf te doen. U kunt een duidelijke termijn stellen. Wordt er geen gehoor aan gegeven, dan mag u aan uw kant snoeien tot aan de erfgrens, mits de bovengenoemde werkzaamheden aan de bomen niet tot sterven, ziekte . De bomen van mijn buren staan bijna op de scheiding, zijn hoger. Meer resultaten van rijdenderechter.


Je zult de buren eerst schriftelijk een termijn moeten geven om zelf de boom te snoeien.

Bespreek dit met de buren -in het allerbeste geval nog voor de bomen geplant worden- of je de toestemming krijgt om op jouw grond enkel de overhangende takken af te zagen. Ziet hij dat niet zitten, kan je voorstellen dat hij zijn boom zelf komt snoeien. Daarvoor moet je hem uiteraard wel de toegang . U hoeft uw buren hiervoor niet eerst zelf de gelegenheid te geven. Het kappen van de wortels mag de boom niet in gevaar brengen.


Als het om een grote boom gaat, is het daarom aan te raden een hovenier om advies te vragen. Veel mensen ondervinden hinder van overhangende takken van bomen of struiken van de buren. Ook hiervoor zijn in de wet regels te vinden. Artikel 5:bepaalt dat een eigenaar van een erf het recht heeft om overhangende takken te verwijderen. Voordat overgegaan kan worden tot het snoeien van een . Deze strekking in de rechtspraak laat geen rooiing toe als blijkt dat de schade bij de buur vermeden kan worden door de bomen of hagen te snoeien.


Buren of hun rechtsvoorgangers kunnen bij overeenkomst wel afwijken van de wettelijk voorgeschreven plantafstand. In dat geval kan natuurlijk geen . Deze afstand moet zeker nageleefd worden want anders kan de buur eisen dat de boom omgehakt wordt. Heeft u last van overhangende takken van de buren ? Daar kunt u wat tegen doen.

De wet zegt namelijk dat u dat niet hoeft toe te staan. U moet de buren eerst vragen de takken zelf te snoeien. Helpt dat niet, dan kunt u ze een brief sturen.


Daarin moet u drie dingen aangeven: er hangen takken over en u ondervindt daar . Als de buren meegenieten van uw boom is dat leuk, maar het kan ook hinderlijk zijn als de takken tegen gebouwen komen of de tuin helemaal overschaduwen. Als buren last hebben van overhangende takken, kan u de boom gemakkelijk snoeien. Hou rekening met de buren én de boom. Snoei tijdig en regelmatig . Wanneer je over een rijtjeshuis beschikt en één van je buren een rijkelijk met groen ingerichte tuin heeft is de kans niet onbestaande dat je daar op een zeker ogenblik hinder van gaat ondervinden.


Takken die over de scheidingsmuur groeien zijn daar een bekend voorbeeld van. Dat is uiteraard vervelen maar wat kan . Al jaar vraag ik de buren heel vriendelijk of ze - we wonen in vooroorloogse huisjes dicht op elkaar met kleine achtertuintjes van m- of ze de boom die in tuin staat zouden willen snoeien omdat deze alle, werkelijk alle zonlicht uit de tuin haalt. Een maand terug gaf buurman aan dit eindelijk te willen . Laat de eigenaar dit na, dan mogen de buren overhangende takken zelf verwijderen. Voor de kap van wortels is geen schriftelijke aanmaning nodig. Buren moeten de boomeigenaar een redelijke termijn geven waarbinnen de snoei moet worden uitgevoerd (bijvoorbeeld zes weken voor grotere bomen ). De buren vertikken het om ze bij te snoeien en u zit er maar mooi mee te kijken.


Mag u zomaar gaan snoeien ? U mag niet zomaar snoeien : u moet eerst uw buurman aanmanen om de overhangende . Het wordt eindelijk weer zomers. In veel tuinen wordt de laatste hand gelegd aan bijkomende beplantingen en snoeiwerk indien nog mogelijk. Voor sommigen breekt weer de tijd aan om zich te ergeren aan die overhangende takken van de boom van de buurman of over de te hoge boom die de zon . Ondanks het feit dat huurders geen eigenaar zijn van hun woning, blijkt uit jurisprudentie van de Hoge Raad dat het burenrecht onverkort op huurders van toepassing is. Huurders kunnen zich derhalve ook beroepen op het burenrecht.


Welke bepalingen gelden rondom bomen en beplanting? Volgens artikel van het Veldwetboek is je gebuur verplicht zijn overhangende takken te snoeien. Jij bent daarentegen verplicht om je gebuur ingevolge artikel . Bomen en heesters die vlakbij de erfgrens staan, kunnen leiden tot problemen met de buren. Voorkom dit en probeer altijd eerst te overleggen.


Als houvast zijn er wettelijke regels die aangeven waar je mag planten en tot hoever je mag snoeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.