donderdag 28 februari 2019

Overwinteren bijen

We hadden van hen niets anders verwacht: bijen cocoonen in een nest. Ze overwinteren als volwassen bij of als rustlarve en soms spinnen ze zelfs een cocon om zich heen om zich extra te beschermen. En dan vertrekken ze, heerlijk ingeduffel voor een lange winterslaap.


In Vlaanderen overwinteren. Geen winterslaap voor onze bijen. In de winter zien we haast geen insecten.

De volwassen exemplaren zijn gestorven, of ze hebben een winterkwartier opgezocht. Ook de wespen- en hommelvolken zijn in de herfst op een natuurlijke wijze ten onder gegaan. Alleen de jonge koninginnen overwinteren in beschutte.


Bij de eerste vorst gaan de bijen namelijk in de wintertros zitten. In de buitenste laag van de tros ontwikkelen de verwarmingsbijen warmte door het ritmisch samentrekken van de vleugelspieren in het borststuk. Hierdoor heerst er in het midden . Hier zitten zij dicht op elkaar en houden zich en de tros warm door de verzamelde sukker te verteren.


De buitenste bijen worden regelmatig en langzaam afgelost. Hoeveel honing hebben de bijen nodig om op hun eigen honing te kunnen overwinteren ?

Ik vraag dit omdat ik vind en wil dat mijn toekomstige bijen op hun eigen oogst moeten kunnen overwinteren , in hun honing zitten alle benodigde bouwstoffen die nodig zijn om te overwinteren. Persoonlijk vind ik het . Gedurende de winter verkeren de bijen in een vrijwel bedwelmde toestand. Samengetrokken tot een tros, nemen de randbijen die aan de voedselvoorraad grenzen, wat voer tot zich. Deze winterse activiteit van het bijenvolk heb ik in vorige jaren al eens gemeld. Bij verschillende lezers heeft de summiere beschrijving vraagtekens opgeroepen.


Waarom doen de bijen dat? Op de overwinterende koninginnen na sterven hommels en wespen in de herfst, maar hoe overwinteren. Een half miljoen bijen uit de Kromme Rijnstreek zuigt straks aan Zuid-Franse bloemen. Imker Leo Gensen uit Wijk bij Duurstede bracht ze met zijn pick- uptruck naar de Dordogne. Daar komen ze op krachten voor een nieuw seizoen nijvere arbeid in de kassen.


Het is voor het eerst dat bijen zuidelijk . In de periode augustus tot november doet zich een wonderlijk fenomeen voor in onze bijenvolken. De grote zomerpopulatie werkbijen wordt vervangen door een kleinere winterpopulatie. Niet alle volken lukt het dit proces goed te volbrengen met het gevolg dat ze de winter niet doorkomen. De Winter -APK in november . Hoe overwintert onze bijenpopulatie en hoe wapenen deze koudbloedige diertjes zich tegen de komende, koude wintertemperaturen?


Krijgen deze diertjes een extra vitamine-boost van hun imker om hun weerstand te verhogen en wat eten de bijen de komende maanden, nu er buiten voor hen niets meer te rapen valt?

In de zomer komen de mannelijke bijen tevoorschijn, de darren. Behalve bij de paring, spelen ze een rol bij de temperatuurregeling in de kolonie. Als er niet genoeg stuifmeel in het bijennest aanwezig is worden ze verwijderd. Het komt ook wel voor dat nesten die dicht bij elkaar liggen een kolonie vormen, maar dat hoeft niet. Ook komt het voor dat de bijen dezelfde ingang gebruiken voor het nest (communaal), maar ook dat hangt van de soort af.


Solitaire bijen leven meestal maar een paar weken, de nakomelingen overwinteren soms als larve, . Honingbijen brengen de winter door in hun korf, zoveel is duidelijk. De koningin en haar werksters zitten knusjes bij mekaar in een temperatuur van een twintigtal graden die ze bereiken door de lichaamswarmte van zoveel individuen die dan ook nog eens met hun vleugels trillen om extra warmte te genereren. Bijna alle bijensoorten overwinteren als larve of pop in hun oorspronkelijke nestplaats.


Er zijn weinig bijtjes die als volwassen dier de winter doorbrengen. De Blauwe ertsbij doet dat bijvoorbeeld wel en gebruikt daarvoor holle stengels. Heel wat kruidachtigen in de tuin hebben een holle stengel en kunnen daarom best in . Afgelopen weekend heb ik alle volken gecheckt op mijtenval en voervoorraad. Hoe controleer je de voervoorraad in de winter ? Lift je kasten aan de achterkant, daar zit nog het meeste gewicht.


Valt een kast op, omdat deze veel lichter is dan de andere kasten, onderzoek dan verder alleen de lichtste kast. Bij solitaire bijen zorgt het vrouwtje geheel zelfstandig voor het nageslacht. Daartoe moet ze binnen de bloeiperiode van de voor haar geschikte bloemen voldoende stuifmeel en . Insectenhotels beschermen verschillende insecten tijdens de winter en biedt benodigde plekken om te kunnen vermenigvuldigen. Veel insecten proberen te overleven, met dit insecten hotel help je ze. Vooral bijen , lievehee.


Het meeste voer verbruikt een bijenvolk als de temperatuur oploopt aan het eind van de winter en het begin van de lente. Het bijenvolk groeit en het voedselverbruik stijgt. Wanneer de weersomstandigheden het toelaten, kan een bijenvolk in maart en april een deel van zijn voedselbehoefte aanvullen uit .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.