vrijdag 8 juni 2018

Raam op erfgrens

Vraag: raam in muur, erfgrens , Buren willen bouwen, welke regels? Dus moeten de buren met hun bouwplannen meter . Mogelijkheden binnen 2m van de. In het Burgerlijk Wetboek is vastgelegd dat je geen ramen mag hebben binnen een afstand van twee meter van de erfgrens. Het blok bestaat uit woningen van onze VVE plus panden welke geen onderdeel van de VVE zijn.


Deze woningen zijn onderdeel van het blok en de achtergevels hiervan vormen ook de erfscheiding met het VVE-deel.

Deze achtergevels zijn blinde muren . Ik wil een aanbouw naast mijn woning realiseren die meter van de erfgrens afstaat. In de zijmuur komt een raam dat dus op een afstand van m van de erfgrens zit. Op de erfgrens staat een natuurlijke muur van klimop op betonijzer van ca. Die geen doorkijk biedt. Nu blijkt dat er een doorzichtig openklappend raam in die uitbouw is gebouwd precies op de erfgrens.


Dat raam kijkt uit over mijn gehele tuin (ca. mtr) De gemeente heeft hiervoor vergunning verleend. Volgens de wet mag er geen raam geplaatst worden binnen mtr van de erfgrens , tenzij er sprake is .

De muur met het raampje staat op de erfgrens. Het naastgelegen pand is lager, het schuine dak zit ernaast. Mijn buren hebben op de erfgrens , op de zijmuur een raam geplaatst.


Het zit er al langere tijd. Kan ik alsnog eisen dat hier geblindeerd glas in wordt geplaatst? Het raam kijkt direct uit op mijn terrein, mijn voorentree. De erfafscheiding is immers maar meter hoog.


De afstand tussen raam en erfgrens dient dan minimaal meter te bedragen. Het is niet toegestaan om binnen twee meter van de erfgrens een venster, muuropening of balkon te bouwen met direct uitzicht op het erf van de buren. De ramen dienen op grond van artikel 5:BW vaststaand en ondoorzichtig te zijn. De dakkapel bevindt zich voor een groot deel binnen een afstand van twee meter vanuit de erfgrens.


Natuurlijk kan dit wel als zij daarvoor toestemming hebben gegeven. Vóór je gaat bouwen op erfgrens is het dus belangrijk dat je precies weet waar de erfgrens ligt. Dit kun je opvragen bij het Kadaster.


Wil je ramen in de muur maken die uitkijken op het erf van je buren? Dan geldt er wél een minimale afstan namelijk van . Een heg of heester mag in principe niet binnen centimeter van de erfgrens staan. Voor een boom geldt een afstand van minimaal meter tot de erfgrens.

Staat een boom of heg niet ver genoeg van de erfgrens ? Dan mag men eisen dat deze verwijderd wordt. Uitzonderingen op deze regel: Een gemeentelijke . Vensters met uitzicht op het erf van de buren zijn toegestaan in het geval de betreffende muur op minstens meter vanaf de erfgrens staat. Binnen die meter mag u een venster maken als: de muur grenst aan een openbare weg of water het uitzicht wordt belemmerd door een muur die zich binnen 2 . U mag geen opening of raam maken in de muur of schutting.


Zonder toestemming van uw buren mag u met uw kant van de gemeenschappelijke erfafscheiding . Verkrijgende verjaring van erfdienstbaarheid tot het hebben van een deur en een raam in de achtergevel op de erfgrens. Bouwwerk op aangrenzend perceel binnen twee meter van de erfgrens brengt geen onrechtmatige hinder. Vordering tot bouwverbod binnen twee meter van de ergrens afgewezen.


Mag mijn buurman een raam plaatsen in een muur die op twee meter van de erfgrens staat? Als uw buurman binnen meter van de grenslijn met uw erf een raam wil plaatsen, dat loodrecht uitzicht biedt op uw erf, dan heeft hij daarvoor uw toestemming nodig. Als u niet akkoord bent, zal hij het raam dus niet mogen . Onenigheid met buren gaat vooral over bomen, struiken en gebruik van elkaars terrein. Wat zijn de regels mbt het erf en de erfgrens ? Jan is eigenaar van een appartement.


Zijn appartement ligt aan de zijkant van het complex, op een afstand van minder dan twee meter van het perceel van buurman Piet. Volgens hem kijk je vanuit het raam en vanaf het balkon van Jan zomaar op zijn erf . Nu zit er tevens in de aanbouw aan de zijkanten een kunstof raam ( normaal glas ), die ook nog is bevestigd zit in de buitenbaksteen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.