vrijdag 4 mei 2018

Gras zaaien of grasmatten

Ben je er nog niet uit of je grasmatten wil leggen of het gewoon zelf wil zaaien ? We lijsten even de voor en nadelen van beide mogelijkheden voor je op:. Bij de aanleg van een nieuw gazon kun je uitgaan van graszaad of van graszoden. Wat zijn de voor- en nadelen en wanneer kun je het beste aan de slag gaan?


Besluit je graszoden te leggen, dan ontstaat er direct een mooi gazon , terwijl je bij zaaien veel meer geduld moet hebben.

Zaaien is natuurlijk een stuk. Zijn volop bezig met zand af te voeren (tuin lag hoger dan terras) en daarna wordt het eindelijk tijd om aan het gazonneke te denken. De ene zegt zaaien , de andere zegt grasmatten. Wat vinden jullie en waarom? Het gaat om ongeveer 75m2.


Gras zaaien of grasmatten ? Als het hevig regent net nadat je gras hebt gezaai spoelen de zaadjes weg en krijg je kale plekken.

Bij een rolgazon loop je dat risico niet, omdat het gras al volgroeid is. Onmiddellijk een afgewerkte tuin met een gebruiksklaar gazon, dus tuingenot vanaf dag 1. Graszoden kunnen het hele jaar gelegd worden, ook de seizoenen dat zaaien onmogelijk is. Kiezen we voor de aanleg van een gazontapijt, dan is het tussen begin april en eind mei ongetwijfeld de meest geschikte periode om deze karwei uit te. Er bestaan heel wat soorten grassen.


Meestal wordt een mix gemaakt van verschillende rassen voor het beste resultaat. Of je nu kiest voor graszaad of grasmatten , het is belangrijk om het juiste type gazon te kiezen: schaduwgazon, siergazon of gazon voor sport en spel. Een belangrijke factor bij deze keuze is de tijd van het jaar. Ze worden meestal van begin najaar tot eind winter gelegd om veel water geven te voorkomen.


Graszaad wordt meestal begin najaar gezaaid of midden voorjaar, . Waar moet je nog meer aan denken bij een gazon? Een heel praktisch voorbeeld van wachten versus onmiddellijk resultaat willen zien vind ik altijd de keuze tussen graszoden of gras zaaien. Als je graszóden gebruikt heb je in één middag een groen gazonnetje!


Instant bevrediging en een leuke tuin. Maar kies je voor gras zááien , dan ziet je tuin er aan het .

Eenmaal de bodem in optimale conditie kun je het gazon aanleggen. Daarvoor zijn er twee opties: je kunt het gazon zaaien of je kunt grasmatten plaatsen. De keuze is afhankelijk van het resultaat dat je beoogt. De prijs per vierkante meter ligt lager dan bij het plaatsen van grasmatten.


Voor lentekriebels is het misschien nog wat vroeg, maar het kan geen kwaad om al eens na te denken over uw gazon. Zit het gras vol kale plekken en kuilen? Of misschien wilt u geen onderhoudsarme tuin meer met saaie terrastegels, maar een mooie grasmat om van te genieten.


Wanneer gazon aanleggen? Een mooi en strak gazon aanleggen kan op twee manieren. Je kunt kant-en- klare graszoden leggen maar je kunt ook zelf gras zaaien. Graszoden leggen is duurder dan gras zaaien, maar je ziet dan wel meteen resultaat. Tuiniers en doe-het-zelfzaken bieden steeds vaker graszoden aan.


In plaats van je gras zelf te zaaien en zes weken te moeten wachten vooraleer het ietwat stevig is, kan je die voorgezaaide matten gewoon uitrollen. Een gazon is aan te leggen op tal van verschillende manieren. Een voorbeeld is natuurlijk om het gras te zaaien, maar een andere veelgebruikte manier zijn graszoden. Ik zou graag weten, voor de stukken waar gras komt. Ik hoor hier en daar dat graszoden gewoon even duur zijn als gras zelf zaaien ? Hark de bovenste laag een beetje los zodat je een vlakke grasmat krijgt.


Zaai de randen iets meer in voor de stevigheid. Na het inzaaien kun je het graszaad. Zaad is makkelijk te bewaren, zoden moeten zo snel mogelijk na ontvangst worden gelegd.


U moet een grasmat liefst in voor- of najaar inzaaien en u heeft de keus uit allerlei grasmengsels. Zoden kunnen het hele jaar door worden geleg behalve als het vriest, maar de keuze in .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.