vrijdag 2 november 2018

Wantsen in huis

Af en toe vinden we in ons huis een soort kever. Sommige wantsen kunnen deze afscheiding, die bestaat uit organische zuren, alcoholen en esters, zelfs gericht wegschieten. Wees voorzichtig met het doden van loopkevers en wantsen , ze kunnen een onaangename geur verspreiden wanneer ze geplet worden.


Zodra u helemaal winterklaar bent overweeg dan om uw huis verder te beschermen met insecticide zodat er geen insecten per ongeluk toch uw huis binnenwandelen. Wantsen behoren tot de (onder)orde Heteroptera (ongelijkvleugeligen).

Deze orde is onderdeel van de orde Hemiptera (snaveldragers). Ook de bladluizen, bladvlooien en cicaden behoren tot de snaveldragers. Het insect draagt deze achterwaarts gericht als deze . Wantsen (Heteroptera) vormen een onderorde van insecten die, evenals de onderordes van respectievelijk cicaden en plantenluizen, deel uitmaakt van de overkoepelende orde der Hemiptera. Deze indeling is niet geheel onomstreden, omdat de cicaden waarschijnlijk van de wantsen afstammen, en hun groep derhalve . We vinden ze de laatste weken geregeld in huis , soms tot een paar per dag.


Wantsen hebben bijvoorbeeld een gedeeltelijke gedaanteverwisseling tussen jonge stadia en adulte stadia, waarbij de jonge stadia (dikwijls nimf genoemd) lijken op het adulte stadium en dat laatste verkregen wordt louter . Als je een schildwants in huis ziet lopen, bedek dan je hand met een plastic zakje of een papieren doekje en pak het insect voorzichtig op.

Gooi het daarna direct weg. Schildwantsen scheiden namelijk een vies stinkend vocht af wanneer ze zich . Verder is het diertje vrij onschadelijk , zeker voor het huis. Het is een planteneter en als je eens aan de onderkant vooraan kijkt zal je zien dat er een zuigsnuitje zit waarmee ze in . Veel mensen proberen met man en macht de bed bug uit in huis en bed te verdrijven, maar vaak tevergeefs. Mensen die zelf proberen bedwantsen te bestrijden, slagen er vaak niet in om van het ongedierte af te komen. Kijk onderstaande video om te zien hoe hardnekkig de bedwants is.


De video is van RTL en inmiddels . Afgelopen week kreeg ik tweemaal de angstige melding dat mensen een kissing bug gevonden hadden in hun woning. Daarnaast kreeg ik van twee vrienden een paniekerig berichtje met de vraag welk insect zij hadden aangetroffen in hun woning. Lees meer about Verwarring tussen kissing bug en . Toch ontstaat er onrust omdat mensen een groot insect in huis tegenkomen dat hier op lijkt.


Naast de bladpootwants komen er ook andere wantsen voor in Nederland zoals bijvoorbeeld de roodpotige boomwants, de groene stinkwants en de . Er zijn op dit moment 6soorten wantsen bekend in ons lan waarvan 5soorten landwantsen en soorten waterwantsen. Twee bekende waterwantsen zijn het bootsmannetje en het schaatsenrijdertje. Een raamvoederhuisje zorgt ervoor dat je vogels van dichtbij kunt bekijken.


Hieronder een overzicht en weetjes van raamvoederhuisjes.

Onkruid kan je op een doeltreffende en milieuvriendelijke wijze bestrijden: in je gazon, tussen je sierplanten, op je oprit of tuinpad. De eerste vraag die je best stelt is welke planten je ongewenst vindt in je tuin. Zijn paardenbloemen en madeliefjes in het gazon onkrui of is het welkome afwisseling van de groene grasmat? Om bedwantsen in je huis uit te roeien, gebruik je tea tree olie om je huis grondig van boven tot onder schoon mee te maken.


Spuit het hele huis hiermee in, zowel je vloerbedekking als je bedden en andere meubels. Was al je beddengoed en kleding en voeg daarbij enkele druppels tea tree olie toe. Deze benaming is wel misleiden omdat de bedwants behoort tot de familie der wantsen , de Heteroptera en niet tot die van de luizen. Het is wel een feit dat de bedwants zich in wanden kunnen verschuilen en vandaar dat ze waarschijnlijk de bijnaam wandluis hebben gekregen. Bedwantsen in huis - wat je er aan kan doenNiemand wil te maken krijgen met de bedwants.


Regelmatig zullen er verbeterde en uitgebreidere versies verschijnen. EIS Kennis centrum Insecten, Leiden. Veldgids wantsen deel 1. Anderszins is het zeker en gewis, .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.