donderdag 7 juni 2018

Bijen bestrijdingsmiddel

Overlast van wespen en andere vliegende insecten? Bestrijdingsmiddelendirect. De bestrijdingsmiddelen worden al jaren in verband gebracht met bijensterfte, in eerste aanleg vooral bij honingbijen. De onderzoeksgroep heeft over een periode van jaar bij soorten wilde bijen gekeken wat het effect is van het toenemend gebruik van de nieuwe pesticiden.


Driekwart van de honing uit de hele wereld bevat resten van het bijengif neonicotinoïde. Zwitserse onderzoekers hebben in bijna tweehonderd honingmonsters vanuit de hele wereld resten .

EINDHOVEN - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft doorzoekingen gedaan bij een kwekerij van sierplanten en een woning in Brabant. Het bedrijf wordt verdacht van het gebruik van een illegaal bestrijdingsmiddel , waardoor in de omgeving een groot aantal bijen is gestorven. Welke gewasbeschermingsmiddelen zijn verboden omdat ze bijensterfte veroorzaken? Het is verboden om gewasbeschermingsmiddelen met de neonicotinoïden clothianidin, thiamethoxam en imidacloprid te spuiten op open teelten van gewassen die aantrekkelijk zijn voor bijen.


De meeste bestrijdingsmiddelen zijn giftig voor vlinders, dus gebruik alleen biologische bestrijdingsmiddelen en alleen als het echt nodig is. In hoofdstuk lees je meer. Als je een tuin aantrekkelijker maakt voor vogels en vlinders, maak je hem automatisch ook vriendelijker voor honingbijen en andere.


Dit staat in het een artikel in het blad Journal of Experimental Biology, het onderzoek is uitgevoerd door biologen . Goed nieuws voor de vogels en bijen.

Het gebruik van het bestrijdingsmiddel imidacloprid voor de glastuinbouw is tijdelijk verboden. Alleen bedrijven die een gecertificeerde waterzuiveringsinstallatie hebben mogen het middel blijven gebruiken. Het bestrijdingsmiddel imidacloprid wordt per direct verboden voor tuinders. Volgens tuindersorganisatie LTO Glaskracht zijn die bedrijven er nog niet omdat certificering nog niet mogelijk is en . Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van neonicotinoïde pesticiden gevaarlijk is voor bijen. De vermoedens hiervoor bestonden al langer, maar twee grote onderzoeken bevestigen dat de omstreden bestrijdingsmiddelen ervoor zorgen dat bijensoorten afnemen.


Beide onderzoeken zijn gepubliceerd . Kortom bij elkaar een hele lijst van bestrijdingsmiddelen die bij vele gewassen worden gebruikt en allen giftig tot zeer giftig zijn voor de bijen. Advies: gebruik deze middelen niet als particulier en probeer telers ervan te overtuigen ze ook niet te gebruiken. Als je per se wat wilt gebruiken tegen bijv luizen ga dan over tot . Eindelijk verbod op gevaarlijke bestrijdingsmiddelen voor bijen ? Na een jarenlange discussie over de oorzaken van bijensterfte concludeert ook de Europese Voedsel- en Warenautoriteit dat neonicotinoïden, een zeer giftig landbouwgif, een acuut en ernstig gevaar zijn voor de gezondheid van bijen. In dit artikelen vragen we nu eens om iets NIET te doen.


De groep van insectenbestrijdingsmiddelen die voor bijen zo giftig zijn heet officieel Neonico. Alleen bedrijven met een gecertificeerde waterzuiveringsinstallatie kunnen het middel blijven gebruiken, al zijn die er volgens tuindersorganisatie LTO Glaskracht nog niet. Het experiment op zich is niet onwenselijk, maar moet worden overgelaten aan instellingen die hiertoe uitgerust zijn met de geschikte middelen en instrumenten. Over de middelen die in deze brochure beschreven staan bestaat uitgebreide documentatie van de effecten op mijten, bijen , mensen en honing.


Onverklaarbare, plotselinge bijensterfte: biologen breken zich al jaren het hoofd over de oorzaak.

Volgens het wetenschapsmagazine Science zijn de concentraties in de honing niet gevaarlijk voor de mens, maar wel voor de bijen. Vijftien jaar is John van Osch al imker, maar dit heeft hij nog nooit meegemaakt. Van de ene op de andere dag is hij tienduizenden bijen kwijt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.