vrijdag 9 februari 2018

Appelboom bestuiving

Voor een goede vruchtdracht moet een appelboom in principe bestoven worden door een ander ras. Als er geen appelbomen in de buurt groeien, is het raadzaam om zelf meerdere rassen te planten. De meeste appelbomen (Malus domestica) hebben kruisbestuiving van een ander gelijkbloeiend appelras nodig. Niet alle appelrassen bloeien tegelijk en hebben even goed stuifmeel. Maak een jonge appelboom vast aan een steunstok.


Appelbloemen in rode knopstadium.

Laat bloeiende rassen zijn meestal minder onderhevig aan lentenachtvorst. Laatbloeiende appelrassen zijn o. Zonder dat een normale fruitboom bestoven wordt, laat hij zijn bloesem vallen en gaat hij geen vruchten vormen. Er zijn ook zelfbestuivende bomen. Deze geven dan wel vrucht, maar altijd minder dan met kruisbestuiving. Regelmatig krijgen wij vragen van klanten over het bestuiven van fruit.


Hieronder geven wij antwoord op deze vragen. Bestuiving is het overbrengen van pollen (zaad) naar een stamper van een bloem waar dan bevruchting plaatsvindt. Deze bestuiving gebeurd bij fruitbomen ook door de win maar het .

Ziektetolerante rassen en bestuiving. Fruitbomen planten: zelfbestuivers en bloeitijd. Het verhaal van de bestuiving is nog niet af. Bij veel soorten appel- en perenbomen is het nodig dat het stuifmeel van een bloem van het ene ras terecht komt op de bloem van het andere ras. Daarom groeien in de meeste boomgaarden twee of meer rassen.


Zo groeien er tussen de appelbomen van het ras Jonagold . Zelfbestuiving is altijd minder effectief dan kruisbestuiving. Een zelfbestuivende appelboom zal misschien appels krijgen, een kruisbestoven 50. Het bestuiven van een fruitboom is erg bel.


Kies eens een appelboom , Soorten appelbomen kiezen - laagstam, halfstam of hoogstam appelboom planten. Bestuiving is een belangrijke stap in de voortplanting van zaadplanten: de overdracht van stuifmeelkorrels (waarin de mannelijke geslachtscellen of zelfs alleen de spermakernen worden gevormd) uit de helmhokjes van de meeldraad naar de stempel van de stamper. De stempel en stijl zit boven op het vruchtbeginsel dat . Onderzoek of de soort die je kiest een andere appelboom nodig heeft voor de bestuiving.


Woon je in een buurt waar veel tuinen zijn? Dan is de kans groot dat je appelboom bestoven wordt via de boom van de buren. Ze moeten verschillend van ras zijn, zolang ze maar gelijktijdig bloeien. Ongeveer van de bestuiving gebeurt door dieren waarvan insecten het grootste aandeel voor hun rekening nemen.


Hoewel de honingbij waarschijnlijk de bekendste en populairste bestuiver is, zijn er ook hommels, wespen, en zweefvliegen.

Hoe lokken van bestuivers ? De Redlane, Goldlane en Rosalie zijn zelfbestuiven dat wil zeggen, ze hebben geen andere appelboom nodig om vruchten te kunnen dragen. De Redspring en Moonlight zijn niet zelfbestuivend. Als er een andere appelboom in de buurt staat , dan kan het prima. Een sierappel is ook voldoende. Elstar is zelfbestuiven maar d. Let op de verschillende pluktijden zodat je niet alle.


Een appelboom is geschikt voor zowel een grote als een kleine tuin. De appelboom past zich aan de grondsoort . Een bestuivende boom moet natuurlijk van de zelfde fruitsoort zijn (een appelboom wordt door een appelboom bestoven ), en het liefste een ander ras die in de zelfde periode bloeit. De bestuivende boom mag tot 100m. De afgelopen twintig jaar bloeiden de appelbomen gemiddeld twee weken eerder dan daarvoor. Dit jaar staan ze zelfs zeer vroeg in bloei.


Met het zeer warme aprilweer tot nu toe kunnen we rekenen op een zeer korte bloeiperiode. Tegelijkertijd zijn de bijen al massaal actief door het warme en droge . Hierdoor moeten de telers de appelbomen met de hand bestuiven. Dit is uitermate tijdrovend en kostbaar.


Het kost personen uur om ha appelboomgaard te bestuiven. Omgerekend naar het arbeidsloon in de Verenigde Staten kost deze handmatige bestuiving ca. Maar met andere bomen als bestuiver in de buurt is de bestuiving wel beter, de Brabantse Bellefleur is een goede kruisbestuiver ( bestuiven elkaar) en de Sterappel is een goede bestuiver vrucht: .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.