donderdag 15 februari 2018

Giftige planten

Een andere afbeelding melden Meld de aanstootgevende afbeelding. Extra aandacht giftige planten Inleiding: Een plant is giftig wanneer een mens of dier na het eten van die plant vergiftigingsverschijnselen krijgt. Ook planten die na aanraking ontstekingen of andere huidaandoeningen veroorzaken, worden als giftig beschouwd.


Hierbij geldt dat de vergiftigingsverschijnselen al moeten . Vele planten zijn estetisch zeer kleurrijk en sierlijk, maar vaak beseft men niet dat er achter die prachtige plant ook een giftige plant kan steken.

Het innemen van enkele gram of druppels van bessen of delen van de bloem kan al voldoende zijn om ernstige vergiftiging op te lopen met soms fatale gevolgen nadien. Sommige planten zijn giftig, anderen houden een risico in voor allergische reacties of veroorzaken een overgevoeligheid aan (zon)licht. Onderstaande lijst is onvolledig en wordt regelmatig aangevuld. Voor meer giftige planten verwijzen we je door naar onze brochure over planten, via deze link.


De graad van giftigheid van een plant is afhankelijk van verschillende factoren: niet alle plantendelen zijn altijd even . Voorkomen is beter dan genezen. Paarden kunnen door het eten van deze planten vage (chronische) klachten ontwikkelen of zelfs komen te overlijden.

Giftige planten zorgen regelmatig voor gezondheidsproblemen bij paarden. De vage klachten maken een adequate diagnose en behandeling in veel gevallen onmogelijk . Neem bij vergiftigingsverschijnselen direct contact op met je dierenarts. Is er een dier overlleden en vermoed je dat het komt door vergiftiging, dan kun je de Gezondheidsdienst voor Dieren het kadaver laten onderzoeken. Heb je een vraag over giftige planten en struiken en vind je de informatie niet in deze ? Veel planten bevatten stoffen die giftig zijn voor o. Toch ontstaan er zelden gevaarlijke situaties. In een aantal situaties is de kans dat de dieren van giftige planten eten groter.


Wildplukken en koken met de geplukte oogst mag dan een trend zijn, helemaal ongevaarlijk is het niet. Planten tonen immers zelden of nooit dat ze giftig zijn. Ook in onze tuinen zijn er tal van planten te vinden waar je beter niet van eet. De meeste paarden blijven er wel af, maar vooral veulens of paarden die niet voldoende voedingsstoffen via hun gewone voer binnenkrijgen willen zich nog wel eens tegoed doen aan giftige planten.


Vaak komen deze giftige planten. Belangrijkste giftige planten en bomen voor paarden. Mate van giftighei giftig in gedroogde vorm, welke onderdelen zijn giftig, symptomen, plantbeschrijving, bloeitijd en plaatjes van de planten.


In het algemeen gesproken behoren giftige planten niet tot de gebruiksplanten.

Toch wordt er van een aantal giftige tot zeer giftige planten gebruik gemaakt, zowel in de geneeskunde als in de cultuur van voedselplanten. Bekende giftige medicinale planten zijn bijvoorbeeld vingerhoedskruid (Digitalis) , . Jakobskruiskruid en andere kruiskruiden zijn giftige planten die pyrrolizidine- alkaloïden bevatten. Deze giftige stoffen tasten de lever van je schaap aan.


Eet je schaap er veel of vaak van, dan treedt leververgiftiging op. Schapen zijn er wel iets minder gevoelig voor dan koeien en paarden, omdat hun pens de gifstoffen . Vele mensen zijn bevreesd voor giftige planten in hun tuin uit schrik, dat hun kinderen of dieren er wel eens zouden kunnen van eten. Dat vele planten en kruiden . Een paar giftige planten onder de loep.


Zoals er eetbare planten in de vrije natuur voorkomen, zullen we er zeker rekening mee moeten houden dat er ook niet-eetbare of giftige planten groeien en bloeien. Op deze pagina staan een aantal bekende tuinplanten die weliswaar mooi zijn, maar zeker . Pas op voor giftige planten in je tuin of als je gaat wandelen in de natuur. Vind hier giftige planten die voorkomen in Nederland. Dat er giftige planten zijn wist je waarschijnlijk allang, maar wist je ook dat ze in jouw tuin kunnen staan? De planten zijn ingedeeld aan de hand van de soort schade die ze doen.


Let op, deze lijst is niet volledig, wij hebben geprobeerd veel voorkomende giftige planten te vermelden. Echter, het gebruik van de informatie geschiedt . Vooral tijdens de lente en de zomer genieten we volop van het groen. De natuur biedt ons prachtige landschappen en leuke plekjes waar het goed toeven en prettig spelen is. Helaas heeft de natuur ook een paar minder vriendelijke kantjes.


In het groen zit af en toe een gevaarlijke plant, bloem of insect.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.