vrijdag 2 februari 2018

Gras bekalken

Iedere tuinbodem is in meer of mindere mate onderhevig aan verzuring. Een lichte verzuring is geen enkel probleem en voor een mooie grasmat zelfs gewenst. Maar wanneer de bodem te zuur gaat worden, zul je moeten ingrijpen omdat het gazon er anders onder zal lijden.


Dit doe je door periodiek kalk op het gazon te . Kalk strooien op het gazon gaat mos in het gazon tegen.

Als je maaimachine een mulchfunctie heeft, dan kun je het versnipperde gras laten liggen. Dit brengt de voedingsstoffen weer terug in de bodem. Dit kan alleen bij regelmatig maaien, anders wordt de mulchlaag te dik en verstikt deze juist het gras. Een juiste zuurtegraad van de bodem zorgt ervoor dat het gras weer voedingsstoffen kan opnemen en groeit zoals het moet, terwijl mos geen kans krijgt. De reden hiervoor is dat de kalk goed zal oplossen in de bodem door de regenval tijdens de winter.


De bodem verzuurt tijdens de winter door natuurlijke processen in de bodem. Sommige planten zoals azalea en heide hebben dit graag, maar het merendeel, zoals gras , buxus en lavendel, heeft het graag wat minder zuur.

Kalk zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad stijgt, dat wil zeggen dat de bodem verandert en mossen er niet meer op kunnen groeien. Maar het belangrijkste is dat er van kalk strooien ook een . Wilt u gazon kalk geven? Lees hier wanneer u kalk toedient en hoeveel er nodig is!


Een zure bodem is te herkennen aan het opkomen van mos. Iedere bodem zal jaarlijks een natuurlijke verzuring ondergaan, o. Hoe kan u een verzuurde bodem terug herstellen? Dankzij het gebruik van kalk kan de . Kalk is verder van belang voor een goede botanische samenstelling. Goede grassen zoals Engels raaigras hebben profijt van een hogere pH. Minder goede grassen als ruwbeemd groeien beter bij een lagere pH en kunnen dan de overhand krijgen.


De streefwaarde voor de pH ligt tussen en 6. Kalk heeft als eigenschap dat het de zuurgraad (pH) veranderd. Kalk met magnesium zorgt er ook nog eens voor dat het gras weer fris en groen wordt. Voor gras - klaver is de .

De graswortels zijn door de hogere zuurgraad beter in staat mest op te nemen, zodra de zuurgraad te laag is, zijn de celwanden niet stevig genoeg meer, waardoor . Grasplantjes groeien niet goed wanneer de grond waarop ze staan te zuur is. Door de verzuring zal de bodem minder rijk zijn aan voedingsstoffen. Bovendien is het bodemleven van een te zure grond vaak . Laat je hiervoor bijstaan door een vakbekwame adviseur.


Hij kan het best inschatten of je gazon bekalking nodig heeft. In de video wordt uitgelegd wat kalk is en hoe je dit het beste kunt gebruiken om jouw. Om te we- ten of er moet bekalkt worden om de. H te verhogen, moet er rekening ge- houden worden met de zuurtegraad van het gazon (pH), de grondsoort en het gehalte aan organische stof.


Bekijk ook de volgende filmpjes. Waarom is kalk belangrijk voor je gazon? In het voorjaar heeft het gras veel aandacht nodig, vaak heeft het gazon een achterstand na de winter en om volop te kunnen groeien trekt het gras veel voedingsstoffen uit de bodem.


Er zijn verschillende, al dan niet gecombineerde kant-en-klare mestproducten speciaal voor gazons verkrijgbaar. Gazon bekalken gaan we vooral doen als de grond te zuur is. Om een mooi groen gazon te krijgen moet je daar de nodige tijd en aandacht aan besteden. Wat is een goede pH-waarde ? Wanneer best je gazon bekalken ? De meesten onder ons bemesten jaarlijks hun gazon, maaien wekelijks het gras en verticuteren indien nodig.


Bekalken voorkomt echter een te lage pH waarde ( te hoge zuurtegraad ) van je gazongrond. Een mooi gazon in stappen. Als je straks weer van je gazon kunt genieten wil je natuurlijk dat het er mooi groen uitziet.


Belangrijke stappen in het onderhouden van je gazon zijn: verticuteren, zaaien, kalk strooien, bemesten en maaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.