zondag 10 februari 2019

Egyptische god van de zon

Spring naar Egypte - Aaloe is de benaming van het paradijs in het Oude Egypte. Aaloe was het rijk van de zonnegod in het Oosten. Heliopolis is de Griekse naam voor een stad uit het Oude Egypte , de naam betekent stad van de zon.


Benben-stenen worden in verband gebracht met cultussen voor de zonnegod. Als de ochtend- zon werd hij geassocieerd met Chepri en als de avondzon met Atoem.

Ra bleef belangrijk gedurende de gehele geschiedenis van het . Eén puzzelwoord gevonden voor ` Egyptische god van de zon `. Het overnemen van de woorden van het MWB puzzelwoordenboek is alléén toegestaan met een licentie. Staat je antwoord er niet bij of heb je een vraag waarbij het puzzelwoordenboek geen hulp kan bieden? Sun god Ra was de machtigste goden van de Egyptische pantheon, en later gecombineerd met Amun. Meer informatie over de Egyptische mythologie in deze geïllustreerde gids.


Hij was de beschermer en goddelijke vader van de farao.

Amenhotep, God van architectuur gebouwen en bouwwerkzaamheden. Amentet, Godin van de onderwereld waar de zon ondergaat. Amon, God Oppergod koning en zonnegod van alles. Ammit, God van de vergelding (leeuw krokodil nijlpaard).


Amon-Ra, God goden: de oppergod en de zonnegod. Zijn naam is het Egyptische woord voor zowel ' zon ' als 'dag'. Ra is het meest bekend in zijn rol als zonnegod. In de loop van de Egyptische geschiedenis zijn aan de godheid vele eigenschappen toegeschreven. Mythologische verhalen geven een beeld van een Egyptische oppergod die verschillende rollen vervult.


Amon, de Egyptische koning der goden, werd aanvankelijk in de stad Thebe in Boven- Egypte als vruchtbaarheidsgod vereerd. Telkens probeert hij de vaart van de zon te verminderen maar telkens wordt hij overwonnen door Seth met zijn magische krachten. Hoewel Seth een vijand . Hathor is ook wel bekend onder de naam Heret, en we zullen zien dat deze dubbele naam niets vreemds is voor Egyptische godheden.


Bast is een dochter van Ra, en ze was ooit een leeuw-hoofdige godin van de zon , maar veranderde al gauw in een kat-hoofdige godin die meer richting de maan neigde. De goden van de Egyptenaren.

Heel, heel lang geleden was er alleen water, het oerwater, zo geloofden de Egyptenaren. Uit dit oerwater verrees de oerheuvel. Op deze oerheuvel begon Re, de zonnegod , die de bron van alle leven op aarde is, zijn leven.


Zijn verpersoonlijking komt van symbolische mythe van de beweging van de echte zon. De Egyptenaren hadden al een schrijftaal ontwikkeld en daardoor weten wij nu al veel over deze zon. Aton of Aten is de naam van de zonnegod , die de `ketter`-koning Achnaton, voorheen Amenhotep IV tot hoofdgod van het oude Egypte probeerde te verheffen.


Het woord aton (y.t.n, ook wel iten, aten) betekende oorspronkelijk gewoon ` zon ` of zonneschijf. Nu werd in Egypte al heel lang een zonnegod vereerd. De stralende zonnegod Ra. Een scheppingsverhaal uit het oude Egypte. Uit teleurstelling verlaat Ra de aarde en de eerste nacht valt.


In het begin is alles goe maar de mensen en dieren vergeten hun vreedzame gewoontes. Hij regeerde in vrede en werd in heel Egypte aanbeden. Zijn ogen werden beschouwd als de zon en de maan. Hij werd vaak gelijkgesteld aan Ra en viel ten slotte als Ra- herakhty . De oude Egyptenaren vereerden talrijke godheden. Deze goden en godinnen vertegenwoordigden vaak de natu- urlijke omgeving, zoals de hemel, de aarde, de wind of de zon.


Ze hadden de gedaante van een dier en soms waren hierin ook menselijke kenmerken waar te nemen. Het doen en laten van de Egyptische. Hij wordt dan ook door zijn onderdanen als een god beschouwd. Als god bezit de farao heel Egypte. Elke bewoner woont of werkt dus op de grond van de farao en is hem belastingen verschuldigd.


Hier volgt een bewijs dat de koning of farao een god was: De koning is de zon die vruchtbaarheid geeft aan . De alchemie komt uit Egypte , omdat de aloude alchemie is gebaseerd op saturnale aspecten. Kosmische zon , Râ of Aton werd vertegenwoordigd op aarde door acht dienende godheden. In totaal was voor hen de negenvoudigheid het belangrijkste en alle andere . In sommige verhalen straalde het lichaam van Ra, in andere verhalen was het zijn oog dat fel aan de hemel stond.


De zon werd soms ook gezien als het schip waarop Ra door de hemel reisde. Iedere dag stapte Ra aan boord . Zij woonden op de Heliopolis, de stad van de Zon. Naast Ra zijn Anubis ( god van het mummificeren), Seth ( god van de storm en chaos) en Hathor (Godin van de liefde en geboorte) goden die vaak terugkomen in de mythologische verhalen.


Naast de Enneade had ook elke Egyptische stad een god.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.