woensdag 6 februari 2019

Nudging voorbeelden

Een bekend voorbeeld is om mensen afval te laten werpen in een container in plaats van op straat. In de Efteling staat sinds jaar en dag een Holle Bolle Gijs die “dank u” zegt als je er afval in werpt. Andere voorbeelden zijn de zgn Bikvangers langs de openbare weg en opvallende . Succesvolle voorbeelden.


Het Behavioral Insight Team (BIT) heeft een reeks successen op zijn naam staan.

Het team heeft bewezen dat ze mensen tot bepaalde vormen van gedrag kunnen leiden door simpele en schijnbaar irrelevante (toch wetenschappelijk onderbouwde) prikkels te geven. Het zijn een paar van de bekendste voorbeelden van nudging. Je hebt vast wel eens van de term gehoord.


Maar dat je ervan gehoord hebt betekent nog niet dat je ook weet wat nudging precies inhoudt. Laat staan dat je weet hoe je het ontwerpen en toepassen van nudging precies aanpakt. Veel leuke nudges die bedacht . Thaler, professor Gedragswetenschappen en Economie, heeft de Nobelprijs Economie gekregen voor zijn onderzoek naar de psychologie achter economische beslissingen. Nudging , zoals dat heet, lijkt heel ingewikkel maar het principe wordt op allerlei manieren in ons dagelijks leven .

En waarom richten mannen beter als er een afbeelding van een vlieg in het urinoir zit? Dagelijks maken wij ontelbare . Speel met visuele illusies. Op een groot bord schep je meer dan op een klein bord.


Ook eet je meer van een groot bord. Dit wordt veroorzaakt door de Delboeuf-illusie: een cirkel oogt groter als er een tweede cirkel vrij strak omheen getekend staat, dan wanneer er een grote cirkel wijd omheen getekend staat. Uit de Nudge database van het Stirling Behavioural Science Centre: Eerlijkheid wordt geprimed door mensen aan het begin van een formulier te laten tekenen, in plaats van aan het einde. Het ging om een verklaring voor de verzekering over het aantal gereden kilometers.


Hoe minder kilometers iemand opgeeft, hoe lager. Sinds het verschijnen van het boek van Thaler en Sunstein – Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness – en de oprichting van het Behavioural Insights Team door de Britse . Dit is een leuke manier om mensen te stimuleren het afval in de prullenbak te gooien en niet op picknicktafels te laten liggen of . Een ander voorbeeld is het op ooghoogte plaatsen van fruit in school- of bedrijfskantines, terwijl je voor een ongezonde snack op de knieën moet. Ongezond eten is nog altijd een optie, maar wordt net iets moeilijker gemaakt. Volgens Thaler en Sunstein is nudging een goede aanvulling op de drie traditionele instrumenten . Voorbeelden van nudging door de overheid. Een goed voorbeeld hiervan zijn de blikvangers langs de weg.


Dat zijn netten waarin mensen hun lege blikjes of flesjes kunnen gooien.

Dit zijn bijvoorbeeld de eerder beschreven stickers in de vorm van voetstappen op de vloer. Ook het zichtbaar maken van de voordelen van die nudge-keuze, of zelfs het belonen ervan, zijn stimulans-nudges. Stimuleren met financiële (materiële) middelen is géén voorbeeld van nudging.


Nudging is alomtegenwoordig in ons dagelijks leven, zelfs zonder we het weten. Niet alleen beleidsmakers, maar ook privé-organisaties en particulieren kunnen dit gebruiken als een goedkoop hulpmiddel om het gedrag van mensen in een bepaalde richting te sturen. Als voorbeeld kunnen we hierbij verwijzen naar Holle . Liza Luesink, sociaal psycholoog en gespecialiseerd in gedragsverandering, heeft samen met Joyce Croonen het adviesbureau Duwtje waarbij ze de techniek van nudging gebruiken.


Ik kreeg een mini-college vol met creatieve, inspirerende voorbeelden. Hoe krijg je mensen zover dat ze hun afval op de juiste manier gescheiden weggooien? Bekijk het filmpje IQ Trashcans.


Shower Timer” by suhajab). ZonMw Stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Rob Dorscheidt Onze Belastingdienst doet het, Downing Street No. En ze zijn niet de enige… Nudging is overal Bij nudging – vrij te vertalen als een duwtje in de goede richting geven - worden eenvoudige veranderingen aangebracht in de manier waarop keuzes . In deze samenvatting laat ik de organisatorische spelletjes voor was ze zijn en focus vooral op de aangereikte gedragsinzichten, methoden en bijbehorende voorbeelden. Aan het eind van deze samenvatting vind je een eenvoudig stappenschema dat je kunt hanteren om nudges op te sporen.


En er zijn meer bekende voorbeelden : de pianotrap of de vliegjes in de wc-pot op Schiphol. Wat deze voorbeelden gemeen hebben, is dat ze mensen verleiden om ander gedrag te vertonen. Ofwel, we krijgen een duwtje in de goede richting, . Het boek begint met een voorbeeld van een kantine in een lagere school. Welke voeding zou je daar moeten aanbieden?


Uit onderzoek is gebleken dat de feitelijke keuze van leerlingen mede wordt bepaald door de manier van presentatie en beschikbaarheid. Met andere woorden: op basis van deze .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.