Wij leven samen in de Nederlandse cultuur. Maar er zijn ook subculturen, bijvoorbeeld op basis van je persoonlijke voorkeuren of je geloof. Dit is waarom een subcultuur anders is dan de dominante cultuur , omdat de normen waarden ervan afwijken. Hoe maken mensen zich de cultuur van een samenleving eigen?
Een socialisatieproces is een proces wat je hele leven doorloopt.
Het is bijvoorbeeld je opvoeding. Subcultuur - wanneer binnen een groep waarden, normen en andere cultuurkenmerken op bepaalde onderdelen afwijken van de dominante cultuur. Tegencultuur Een tegencultuur is altijd strijdig met de dominante cultuur. Deze wordt gedragen door mensen die zich verzetten tegen de dominante cultuur.
Verschil tussen dominante cultuur en subcultuur. Herkennen verschillende culturen. Onderzoeken verschillende culturen.
De cultuur van een bevolking die maatgevend is voor iedereen die deel uitmaakt van die bevolking, waarover brede consensus is, en die weerspiegeld wordt in de grondwet en de regelgeving. Als kenmerkende aspecten van de dominante Nederlandse cultuur worden gezien individualisme, gelijkhei . Ik weet het allemaal niet heel zeker, maar ik heb het idee dat de westerse cultuur heel erg de boventoon voert. Voorbeelden zijn: - iedereen moet spontaan extravert zijn - iedereen houd van uitgaan etc.
Terwijl in de oosterse cultuur het heel normaal is als je wat meer teruggetrokken bent. Dominante cultuur : het geheel van waarden, normen, kenmerken dat door de meeste mensen binnen een samenleving wordt geaccepteerd. De kenmerken zijn gebaseerd op cultuurkenmerken die de meeste invloed uitoefenen. Meestal zijn dat mensen met goede economische en politieke posities. Dit alles wil niet zeggen dat er geen subculturen kunnen bestaan binnen een cultuur.
De meeste grote organisaties hebben een dominante cultuur met talloze subculturen. Als we het hebben over de organisatiecultuur, bedoelen . De dominante cultuur vertegenwoordigt de kernwaarden van de meerderheid van de leden. Deze internalisatie zorgt ervoor dat je uit jezelf dingen doet, zonder dat iemand dat tegen jou gezegd lijkt te hebben.
De cultuur die in Nederland door de meeste autochtonen wordt aangehangen, is de dominante cultuur. Mensen zijn sociale wezens en willen graag bij een groep horen, met dezelfde leefstijl, kleding en waarden en normen.
Op die manier ontstaan er verschillende culturen. Op grond van deze analyse concludeerde Gordon dat culturele assimilatie een noodzakelijke, maar niet voldoende voorwaarde is voor structurele assimilatie. Wanneer etnische groepen hun cultuurpatroon in de richting van de dominante cultuur aanpassen, dan betekent dit nog niet dat zij ook worden opgenomen in de . Die hebben ze in hun hoofd als ze Nederland binnenkomen.
Maar hun eigen cultuur is in Nederland . Cultuur lijkt er als bindende factor op te treden tussen mensen die intensief aan een zelfde doel of taak werken. De kernwaarden van de dominante cultuur kunnen in deze subcultuur worden gereflecteer aangevuld met bijkomende unieke waarden voor deze groep van werknemers. Algemeen is er daarom veeleer . Een subcultuur is een cultuur die verschilt van de dominante cultuur of - in de enge zin van het woord - een erg specifieke tak van een bepaalde hiertoe behorende cultuur omschrijft.
Subculturen ziet men voornamelijk bij adolescenten (pubers), omdat in die leeftijd de zoektocht naar een identiteit nog volop aan de gang is. Zou het dan kunnen dat verschillende culturen , ethnisch en religieus, tot een gezamenlijke publieke ruimte kwamen die hen bijeenhoudt? Het klinkt te romantisch om waar te zijn.
Bovendien plaatsen derde partijen tracking cookies om u gepersonaliseerde advertenties te tonen en om buiten de . Binnen organisaties lijkt dat minder gewenst. Maar die uitspraak mag ons de ogen niet doen sluiten voor de mogelijkheid dat ook binnen organisaties contraculturen .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.