In de eerste twee jaar van hun bestaan voeden ze zich overwegend met dood organisch materiaal, maar ook dan kunnen ze al schade veroorzaken aan gewassen. De kniptor zelf veroorzaakt geen schade aan gewassen. Schade is het beste te voorkomen door de kniptor te bestrijden. De bestrijdingsaanpak richt zich in dit . Bestrijding van deze larven van de kniptor gebeurt vooralsnog door een grondbehandeling met een insecticide.
Hiervoor is in Nederland alleen Mocap toegelaten.
In de praktijk wordt geadviseerd om een perceel voorafgaand aan de teelt van aardappelen te bemonsteren op ritnaalden door op enkele . Ritnaalden of koperwormen (Agriotes spp.) zijn larven van de kniptor. Ze zetten hun eitjes af op vochtige grond in dichte gewassen, waardoor deze niet snel zullen verdrogen. Als jonge plantjes op één nacht afgebeten worden van hun wortel, dan heb je wellicht ritnaalden (larven van de kniptor ) en emelten (larven van de langpootmug) in je moestuin. Hun soms massale aanwezigheid is meestal te verklaren door verterende graszoden, typisch voor een pas ontgonnen moestuin.
Voor de twee soorten kniptorren die ernstige schade kunnen doen, Agriotes lineatus en A. Met feromoonvallen zijn kniptorren goed te vangen. Door signalering van kniptorren door de Groene Vlieg Bio Control kan bestrijding op het juiste tijdstip worden uitgevoerd en . Bestrijding dient in het voorjaar en vroege zomer te gebeuren, daar ze dan naar de oppervlakte komen.
Om schade door ritnaalden in suikerbieten en cichorei te voorkomen, voert akkerbouwer Sjakkie de Hulster een gerichte kniptorbestrijding uit. Kniptor bestrijden voorkomt schade. Download hier de PDF van dit artikel. Het liefst doen ze dat op een begroeide, vochtige plek. De larven leven in de grond van dood organisch materiaal, en van de wortels van allerlei planten.
Ze leven tot jaar in de bodem, daarna verpoppen ze pas en komt er een nieuwe kniptor tevoorschijn. Deze bodeminsecten worden in de volksmond ook wel koperwormen genoemd. Van het zeer grote aantal soorten.
Wageningen, NL, Wageningen . Wpa-Robertus, CAD Dronten en Biocontrole Onderzoek en Advies, Wapserveen, zijn een onderzoek gestart naar bestrijding van ritnaalden. Het onderzoek richt zich, naast het testen van verschillende middelen, op de biologische bestrijding van ritnaalden en monitoren van de populatie kniptorren. Het wijfje legt haar eitjes in de grond. Zodra de worm geboren wordt, voedt hij zich met de planten waarvan hij de wortels aanvreet. De behandeling met feromonen is een volledig natuurlijke methode om dit schadelijk insect te bestrijden.
Wanneer kniptorren op hun rug terechtkomen, kunnen ze zichzelf omhoog schieten om vervolgens terug op hun poten terecht te komen. In het begin zijn de larven wit. Deze worden hieronder kort beschreven met de mogelijkheden van voorkomen of bestrijden.
Ondergrondse schade Aardrups larve Aardrups pop Uilvlinder. Ritnaald of koperworm Larve van de kniptor , een kleine bruine tor (of kever) die weinig opvallend is.
Een nieuw systeem om ritnaaldschade te voorkomen is met behulp van de kniptorkit. Dit is een val voorzien van een sexuele lokstof (feromoon), waardoor kniptormannetjes worden aangetrokken en gevangen. Een bestrijding gericht op volwassen kniptorren onderbreekt de ontwikkeling van de ritnaalden in het allereerste . Van de ongeveer bekende soorten zijn zeer schadelijk.
Omdat in groeiende gewassen de bestrijding van ritnaalden niet mogelijk is kan deze behandeling alleen voor het poten worden uitgevoerd. Natuurlijke vijanden van ritnaalden zijn: . Een 1 bestrijding van ritnaalden blijft lastig, omdat de omstandigheden bepalen wanneer de ritnaalden naar de planten gaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.