maandag 17 september 2018

Hoeveel jongen krijgt een muis

Hij kan zich het gehele jaar door voortplanten, meerdere nesten krijgen met een groot aantal worpen, en jongen zijn al na enkele weken geslachtsrijp. Bij buiten levende muizen vindt voortplanting plaats van april tot september. Vrouwtjes kunnen tot keer per jaar jongen werpen.


De nesten bestaan uit versnipperd materiaal als, gras en papier. De muisjes worden geboren na een draagtijd .

Vermijd het gebruik van watten, omdat de jongen hierin verstrengeld kunnen raken. Eventueel kun je een nestkastje maken voor de moeder in karton of hout, waarin je dan het nestmateriaal plaatst. Het is beter om het mannetje een aantal dagen voor de geboorte uit de kooi te halen om te vermijden dat hij de jonge muizen. Muizen hebben in hun zwangerschap, en ook de weken er na extra eiwitten en vetten nodig. Muizen leven hierdoor namelijk langer en kunnen zich vaker voortplanten, waardoor muizenpopulaties sneller kunnen groeien dan voorheen.


Dit is in veel gevallen echter niet effectief, omdat jongen bij het zogen al een voorkeur ontwikkelen voor een bepaald soort voedsel. Ze hebben geen incest-taboes. Laat je het gezinnetje dus gezellig bij elkaar dan loopt het vanzelfsprekend heel snel uit de hand en krijg je veel inteelt en daardoor zwakke, misvormde en zieke muizen.

Voor je begint met fokken is het dus handig een aantal dingen te overwegen: Waar laat je bijvoorbeeld de jongen ? Er zijn gevallen bekend van huismuizen die leefden in koelhuizen waar de temperatuur constant onder nul was, en daar ook jongen voortbrachten. Urine Muizen laten overal hun urine achter. Dit maakt hen extra kwetsbaar voor roofvogels want muizenurine geeft ultraviolet licht af dat roofvogels kunnen waarnemen.


Een tot acht jongen per worp en tot wel drie worpen per jaar, dat zijn gemiddeld jonge muizen in een jaar. En wanneer de kat dagelijks een portie vooraf klaargemaakt kattenvoer voorgeschoteld krijgt jaagt ze ineens niet meer op muizen ! Hierin bestaat er een pikorde, waarbij een dominant mannetje de dienst uitmaakt. De huismuis leeft in familiegroepen. Binnen middelgrote groepen hebben mannetjes meestal een territorium en één of meer vrouwtjes met hun jongen , die ze fel verdedigen tegen andere mannetjes.


In grote groepen zijn er ook onderdanige . Hierbij houden de jongen zich aan hun moeder en aan elkaar vast bij het lopen. Dit wordt ook wel karavaangedrag genoemd. De jongen worden drie weken gezoogd.


Na drie maanden zijn de jongen geslachtsrijp. Een vrouwtje kan tot worpen per jaar krijgen. Een huisspitsmuis kan maanden oud worden.

De voortplantingstijd van de veldmuis loopt van maart tot oktober (soms langer). Na een draagtijd van tot dagen krijgt het vrouwtje tot jongen. Na week verlaten de jongen het nest en na een maand zijn ze al geslachtsrijp . Ze worden naakt, roze en blind geboren.


Zou die jongen weten hoeveel hij waard was? En wist hij wat een last hij Knoop had bezorgd? Daar zou hij binnenkort wel achter komen. Terwijl de paarden voortstapten, overdacht Knoop zijn plannen. Kregel was waarschijnlijk al erg van streek, maar nu Knoop die rotjongen te pakken ha kon hij . Een muis kan zich razendsnel voortplanten.


Het aller ergste is nog dat ze ook vrij snel (weer) geslachtsrijp zijn. De veeltepelmuis ook wel Natal rat genoem komt van oorsprong uit Zuid- en West-Afrika. Van een mannetje en een vrouwtje komen onherroepelijk vaak en veel jongen. Veeltepelmuizen zijn al op zeer jonge leeftijd vruchtbaar (acht weken) en met drie maanden zijn ze in staat jongen te werpen.


Vragen: Welke soorten ratten komen het meest voor in het rattenriool? Hoeveel jongen krijgen ze? Hoe heten jonge ratten en muizen ? Tot welke diersoort behoren ratten en muizen ? Bij volwassen muizenmannen kun je de balletjes zien en vrouwtjes hebben twee rijen tepeltjes op hun buik. Kleurmuizen kunnen al vanaf vier à vijf weken jongen krijgen. Na vijf tot zes weken zijn de jonge muizen zelfstandig.


Effectief (preventief) bestrijden van muizen vergt kennis over muizengif en muizenvallen maar vooral ook kennis van de soorten muizen en hun leefgewoontes. Voor steenuilen is dit een gunstige ontwikkeling: zij voeren hun jongen met muizen. Om de hoeveel jaren zal er sprake zijn van een veldmuizenplaag. Hoe vaak per jaar kan een muis jongen krijgen. Muizen bouwen hun nest van takjes, papier, karton of isolatiemateriaal.


Ze gebruiken haren uit hun eigen vacht om het nest zacht te maken. Muizen baren 4-jongen per nest en hebben 6-nesten per jaar. In gunstige omstandigheden kunnen muizen en.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.