woensdag 25 juli 2018

Boom zagen met kettingzaag

Als je zelf een boom gaat omzagen , moet je voorzichtig te werk gaan. Belangrijk is dat je inlvoed hebt. Valkerf zaagen van zware bomen omzagen von.


Voor meer informatie over veilig werken met een kettingzaag kan je hier terecht. Zaag vervolgens met de kettingzaag een horizontale zaagsnede in de stam, aan de kant waarnaar de boom moet vallen.

De diepte van de valkerf bedraagt ongeveer een vijfde van de dikte van de stam. Maak een schuine zaagsnede van. Wanneer u een boom wilt verwijderen met een kettingzaag , is de voorbereiding van het grootste belang.


Als u van tevoren plant hoe de boom moet worden geveld en welke uitrusting u hierbij gebruikt, werkt u niet alleen veiliger, maar kan het werk na het vellen van de boom ook een stuk gemakkelijker zijn. Een boom kappen is dan een optie. Je kunt namelijk in lichaamsdelen zagen , maar je kunt ook op een vervelende manier uit de boom vallen.


Sta stevig met uw voeten uit elkaar, hou uw linkerduim rond de handgreep en geef vol gas voordat u begint met zagen.

Wanneer de velsnede ongeveer halverwege is, stopt u de zaag en steekt u een velhefboom of een wig in de zaagsnede. Hiermee voorkomt u dat de boom naar achteren valt en de zaag beklemd . Heb je geen enkele ervaring met het kappen van bomen en heb je nog nooit een motorkettingzaag in handen gehad? Laat dit klusje dan liever over aan een professional. Denk je het wel zelf aan te . Bepaal valrichting boom van tevoren, en vluchtroute.


Voor het kappen van bomen is er meestal een vergunning nodig, en is er vaak een compensatieplicht. Tegenwoordig zijn er veel persoonlijke veiligheidsmiddelen om met een kettingzaag te werken: multivezelbroek, helm, gelaatsscherm, gehoorbescherming, handschoenen, schoenen met stalen tippen. Zaag de valsnede niet in een keer, want dan zal je kettingzaag blijven vastzitten onder het gewicht van de stam. Zaag tot je zaag in de stam verdwijnt, en houdt de snede met een spie, om vervolgens verder te zagen. Tip: zorg dat de snede waterpas is, zo verhinder je dat de boom draait tijdens zijn val.


Ook het zagen van droog haardhout hebben we in deze categorie ondergebracht. Gebruik hier een kettingzaag voor met een zwaardlengte groter dan centimeter. Zowel benzine kettingzagen als elektrische kettingzagen zijn geschikt voor het vellen van bomen met deze dikte.


Natuurlijk is ook hier het vermogen van de . Achtergrondinformatie bij oefenkaart 102A Zich toegang verschaffen tot een pand.

Hierin vindt u informatie terug over de werking en veilige toepassing van de motorkettingzaag en de doorslijpschijf. In onderstaande achtergrondinformatie wordt aanvullend ingegaan op de techniek van het vellen van bomen en het zagen. Werken met een motorzaag (door Husqvarna). Leer van de ervaringen van de professionele gebruiker. Bij Husqvarna hebben we altijd zorgvuldig geluisterd naar mensen die professioneel met motorzagen werken.


We streven ernaar de ervaring van de professionele gebruiker in onze producten te integreren. En over de gebruikte technieken en de kosten. Wanneer je een boom om gaat zagen is het altijd verstandig om dit samen met iemand te doen! Je assistent moet in de gaten houden wanneer de boom in beweging begint te komen.


Zodra dit zo is moet hij je waarschuwen door met een stok op je schouders te tikken (je hoort immers niks door de kettingzaag ). Soms wordt de inkortende manier van snoeien heel letterlijk toegepast door simpelweg een stuk van de top van de boom te zagen , of een tak volledig af te zagen. Heeft u al enige ervaring met het snoeien van bomen , zou u kunnen overwegen om met bijvoorbeeld een handmatige kettingzaag hoge takken te gaan . Een kettingzaag wordt gebruikt voor grof zaagwerk buiten, zoals het zagen van bomen , takken en brandhout. Bij het werken met een kettingzaag staat veiligheid voorop.


Kettingzagen op benzine zijn zwaarder en krachtiger dan kettingzagen met snoer of accu. Deze leereenheid over de kettingzaag behandeld de verschillende aspecten van het werken met, en omgaan met de kettingzaag. Wil je alleen snoeien en wat kleinere (tot cm) stammen doorzagen dan is een lichte zaag in principe voldoende.


Meer vermogen heeft ook nadelen: de machine wordt zwaarder, waardoor langdurig zagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.