dinsdag 13 maart 2018

Boktor gaten

De boorgangen zijn geheel gevuld met. Het diertje wordt daarom ook beschouwd als een van de insecten die het meeste schade aankunnen richten. Het is echter niet de Boktor zelf die de schade aanricht, maar de larven van de Boktor. De kleine gaatjes in hout van meubels in uw huis wordt veroorzaakt door dat verschillende soorten Houtkevers en Boktorren eitjes in spleten van het hout leggen. Houtwormen zijn in werkelijkheid de larven van Houtkevers.


Vaak worden er door boktorren eitjes gelegd op hout dat niet behandeld is.

De boktor maakt boorgangen in het houtoppervlak. Vervolgens zullen de larven van de boktor in spleten en gaten van het hout gaan zitten. Zij vreten zich door het hout heen met alle gevolgen van dien voor het hout.


Hierdoor onstaan de bekende ronde gaten in het hout. De larven kunnen wel jaar worden. Hierna gaan zij het laatste stadium in om zich tot boktor kever te ontwikkelen. De term houtworm verwijst hierbij naar de larve- of wormfase van het insect waarin het diertje gaten boort in hout.


Het is belangrijk om deze insecten en hun gebroed. Dit doen zij door zich .

Bij een actieve aantasting komt dit boormeel uit gangen en gaten omlaag. De schade kan soms zodanig zijn, dat de draagkracht van het aangetaste hout verminderd is. Wanneer u denkt dat hout is aangetast door larven van de boktor , let dan op . Het gaat om de juiste boktor herkennen, want de enige drooghoutboorder is de huisboktor, die zeer schadelijk kan zijn voor hout.


De huisboktor komt alleen voor naaldhout, vooral spinthout, houdt van warmte en maakt ovale gaten met een diameter van tot mm. Boktor herkennen is niet altijd even eenvoudig, omdat . Hoe herkent u houtworm of boktor regio rotterdam zuid holland. Vooral de plekken waar het hout met de kopse kant verbonden is met een stenen muur, zijn kwetsbaar. Ik lees dat houtwormen kleine gaatjes maken, boktorren grotere gaten.


De gaatjes van de eerste aantasting zijn vrij klein (2mm), zeker geen mm zoals die van de boktor zouden zijn. Elders lees ik dan weer dat je een houtworm niet kan horen, maar een boktor wel? De ene site zegt, gewoon laten doen, . In tegenstelling tot prachtkevers, boktorren en houtwespen laten bij schorskevers namelijk de ouderdieren duidelijke vraatgangen onder de schors achter. De ouderdieren paren met elkaar in een zogenaamde paringskamer onder de schors van een boom.


Vanuit deze paringskamer leggen de moederdieren zogenaamde . Het probleem en direct ook het gevaar bij boktorren is dat de larven jaren lang actief zijn in het hout. Tijdens deze jaren, eten ze zich een weg door het hout. Met het gevolg dat bijvoorbeeld een houten pilaar volledig instort. Heb jij niets in de gaten ?

Dan zorgt dit voor onaangename verrassingen. Tijd om te leren hoe je een . Ingang voor boktorren in een houten vloer. Volwassen boktorren maken zelf geen gaten in het hout.


Ze kiezen voor de volgende opties om het hout binnen te komen;. Oude vlieg openingen zijn ideaal voor de volwassen boktor. Naden en kieren tussen houten planken. Versleten hout waar gaten in zitten.


De cyclus van de huisboktor is vrijwel dezelfde, met dit verschil dat de larve van een boktor wel 8-jaar in het hout kan leven, veel groter is en dus veel meer schade kan aanrichten. Wanneer boktorlarven uit het hout tevoorschijn komen, ontstaan ovale gaten. Er zitten gaten in de boomstam van ongeveer 6mm. Vaak kan men de boorgangen, soms wel 5mm bree eenvoudig met een scherp voorwerp(schroevendraaier) blootleggen. Wanneer men dit doet zal er een laag boormeel met houtsnippers vrij komen.


Wanneer u vermoedt dat er hout is aangetast door de larven van de boktor dient u de volgende onderdelen in de gaten. Meubels met houtworm of Boktor dat is heel vervelend. Wat zijn het voor beestjes , wat doen ze ? En hoe kan je ze bestrijden wij helpen u verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.