maandag 5 maart 2018

Boktor in haardhout

Heb je openhaardhout in je tuin? Zoek dan eens naar boktorren ! Deze torren hebben een slechte naam. Regelmatig komen bij EIS Kenniscentrum Insecten meldingen binnen van mensen die opeens grote kevers in huis vinden.


Sommige soorten leven van het hout zelf. De meest bekende zijn de verschillende boktorren en de .

De meeste zeggen dat houtworm uit haardhout (het is overigens voornamelijk Essen hout) zich niet of slecht nestelt in een droog en warm huis. Maar aangezien een groot deel van mijn huis houtskeletbouw is wil ik het wel even zeker weten. Ik heb nog ongekloofde stukken hout liggen van bomen die enkele maanden gelden gekapt zijn. Nu zag ik laatst een hele zwerm bij het hout.


Net heb ik het nader bekeken, en blijken er vele gaatjes en boormeel aanwezig te zijn in het haardhout (ligt buiten). Zat de aantasting al in het hout, of zijn ze net . De Aziatische boktor is een tor die grote schade kan aanrichten. Wanneer deze boktor zich in Europa weet te verspreiden, vormt deze een bedreiging voor de natuu.

Een houtkachel is gezellig en geeft voor het gevoel een bijzonder soort warmte. Het hout dat we gebruiken is vaak op diverse manieren bij elkaar gesprokkeld en verdwijnt vaak niet voor niets in de kachel. Stammetjes van diverse houtsoorten uit de tuin, gedroogd en gekloofd hout . In dit artikel lichten we de leefwijze en de schadelijkheid van de rode boktor toe. Daarnaast leest u over het bestrijden van dit ongedierte en hoe wij u daarbij van dienst kunnen zijn. Regelmatig gaat het om boktorren waarvan de larven in openhaardhout leven.


Door de warme omstandigheden binnenshuis komen de volwassen kevers in de winter uit. Huizenbezitters zijn bang voor eventuele gevolgen voor hun houten huizen. Deze ongerustheid is vrijwel altijd onterecht!


Nu ik weer aan het stoken ben geslagen ben ik tot mijn schrik tot de ontdekking gekomen dat er in mijn openhaard hout een witte larf zich onder de schors zich een weg vreet door het hout en veel verpulverd hout achterlaat. Je hoort het zelfs in het hout . Veranderlijke boktorren komen in de zomer, van juni tot augustus, tevoorschijn. De veranderlijke boktor tast zelf geen hout in woningen aan. Zoekt u een adres van een . Zorg voor weinig vochtige ruimtes, zodat de boktor niet goed kan gedijen.


Vervang hout dat al aangetast is direct zodat er geen enkele boktor of houtworm achter kan blijven. Leg dan nooit meer dan een dagvoorraad haardhout in huis neer.

Deze boktor kan niet de meubels in uw woning aantasten. Een leverancier van gedroogd eiken haardhout ontvangt klachten over de aanwezigheid van houtworm in een aantal geleverde partijen. Niemand wil natuurlijk langs deze weg zijn eigen woning besmetten en de partijen worden geweigerd. Een aantal stukken van het haardhout worden aan SHR voorgelegd om uit te . Bij thuiskomst wilde ik de houtjes leuk opstapelen onder de kachel in . Het openhaardhout is aangetast door nathoutborende insecten. Deze aantasting heeft het hout opgedaan in de natuur en is ongevaarlijk voor het hout van uw woning.


Hoe kom ik van het probleem af ? Indien er sprake is van de veranderlijke boktor , is zoals gezegd de kans groot dat het van openhaardhout afkomstig is. U kunt het hout opbranden of buiten bewaren. Houtaantastende insecten kunnen we onderverdelen in nathoutboorders en drooghoutboorders. Nathoutboorders zijn onder andere de veranderlijke boktor , die bijvoorbeeld in openhaardhout voorkomt.


De naam nathoutboorders zegt al dat deze insecten leven in hout dat nat is, dus nog leeft (zieke bomen) of pas dood is. Vind het niet echt typisch voor boktor , er van uit gaande dat we het dan over de gefreesde huisboktor hebben. Huisboktor larven maken echte gangen die diep het hout in gaan, dit lijkt meer een natboorder, met name door de grootschalige ophoping van vermalen hout. Alles kan, maar het type keverlarve is . Heel dikwijls worden we benaderd door zeer verontruste klanten. Boktor in het haardhout.


Vooral in het voorjaar en begin zomer vliegen volwassen kevers van de veranderlijke boktor uit. Deze soort is algemeen voorkomend en onze bosrijke Veluwe is uiteraard een uiterst geschikte habitat voor deze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.