donderdag 1 maart 2018

Teeltplan moestuin voorbeeld

Maar beide zijn de jaren daarna ook bruikbaar en je hoeft ze alleen hier en daar wat bij te stellen. Het bekijken van een teeltplan van anderen is leerzaam. Tip: een ecologisch teeltplan opstellen in stappen. Zo is het maken van een teeltplan voor de moestuin van groot belang en dat zowel voor de ervaren moestuinder als voor de startende leek. Een handige hulp bij het opstellen van een teeltplan is een groenten zaaikalender.


Bekijk deze pin en meer op Moestuin van dspeijer77.

Wat kunt ge beter doen op een dag gelijk vandaag dan in de tuin werken? Het is te koud om ergens te gaan zitten, maar geweldig weer om wa. Met deze moestuin zaaikalender weet je precies wanneer je . Een teeltplan is niets meer of minder dan bepalen wat je komend jaar gaat zaaien en planten, en waar het komt te staan in je moestuin. De combinatieteelt, waar we het eerder over hadden is daar ook al een voorbeeld van, planten die elkaar helpen, ofwel door ongedierte voor elkaar af te weren, steun . Een teeltplan zal je namelijk helpen in je strijd om jaar na jaar een gezonde, ziekte- en plaagvrije moestuin te hebben. Er zijn namelijk ziektes en plagen die het gemunt hebben op specifieke soort groente.


Doordat je jaar na jaar de groenten verplaatst, geef je deze bodemgebonden plagen geen kans.

Als beginner is het niet moeilijk om een moestuin te beginnen. Toch zijn er een aantal regels waar men zich aan moet houden. Laat u niet ontmoedigen door de onleesbare en vaak ontmoedigende literatuur.


Voor de moestuin is een goede indeling onontbeerlijk, willen we de grond zo goed mogelijk benutten. Om dit te realiseren wordt een teeltplan gehanteerd. Een voorbeeld is de aantasting door aaltjes (minuscule wormpjes in de bodem) bij meerdere groentesoorten of de schimmelaandoening knolvoet, die bij . Teeltwisseling is jaarlijks verschillende gewassen doorschuiven. We noemen het ook wel eens wisselteelt, teeltrotatie of vruchtwisseling.


Waarom is het belangrijk ? De helft van je perceel met aardappelen beplanten, is om ziektes en beestjes vragen. Deze veroorzaken kwijnende gewassen (= lagere opbrengsten), bodemmoeheid genoemd. Dezelfde vruchten scheiden steeds dezelfde stoffen af, zodat bij dezelfde opvolging deze planten op lange termijn zichzelf vergiftigen.


Het is duidelijk dat een teeltplan omwille van de gewasbescherming van groot belang is. Het moestuinplan is gemaakt volgens het schema van Velt (afbeelding rechts). In de link vind je een simpel teeltplan (zaaikalender) voor de beginnende moestuin. Met dit eenvoudige plan heb je een goede leidraad voor het zaaien, planten en oogsten van makkelijke groenten zodat je eerste moestuin gegarandeerd een succes wordt.


Hier volgt een link naar een voorbeeld van een. Vandaag maakte ik met sneeuw op de moestuin , binnen bij de warme kachel het jaarplan.

Als voorbeeld geef ik mijn eigen moestuin , die bestaat uit vakken. In elk vak staan een of . Tegenwoordig is het weer helemaal in om zelf groente, fruit en kruiden te kweken. Maar hoe start u met een moestuin en waar moet u op letten voordat u begint?


In stappen leert u over de aanleg van een moestuin. Vervolgens kunt u zelf een moestuin aanleggen! Of heb je al een moestuin maar nog geen een teeltplan ? Of wellicht heb je al een moestuin , maar ben je op zoek naar een manier om meer grip te krijgen op je teelten? Een aandachtspunt is dat je ook bladgewassen die familie zijn van de kolen, onderbrengt bij de kolen ( voorbeeld : raapsteel, rucola, moster etc.). Wanneer je een moestuin optimaal wil benutten, zijn er wel een paar essentiƫle zaken waar men dient rekening mee te houden: - het belangrijkste is wel een teeltplan.


Wat vind je lekker om zelf te kweken en. Organische Lijnen en Combinatieteelt in de Natuurlijke Moestuincombinatieteelt. Nu moet ik een teeltplan gaan concretiseren… help!


Voorbeeld : Ik heb soorten aardbeien, en moet die dus wel in groepen planten per soort omdat als alles zo maar ergens tussen gezet wordt ik de soortechtheid van . Onze huidige moestuin (het gedeelte van de tuin bestemd voor eenjarige groente) bestaat op dit moment uit grote en kleine verhoogde bedden. Permacultuur in de moestuin betekent voor ons het toepassen van drie basisprincipes: rust voor de bodem (ofwel niet spitten), grond beschermen door te mulchen en .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.