donderdag 15 maart 2018

Rode boktor schadelijk

Is de rode boktor schadelijk ? Niet de boktor zelf, maar wel de larven ervan kunnen veel schade aanrichten in uw huis. De insecten kunnen in korte tijd grote . Het diertje wordt daarom ook beschouwd als een van de insecten die het meeste schade aankunnen richten. Het gaat daarbij om de prachtige vermiljoengekleurde vuurboktor (Pyrrhidium sanguineum), de zeer variabel gekleurde veranderlijke boktor (Phymatodes testaceus) en de gewone smalboktor (Stictoleptura rubra) waarvan de mannetjes bruingele en de vrouwtjes helderrode dekschilden hebben.

Vandaag zal ik een opvallende rode kever in de tuin lopen, en net ontdekte ik er weer een. Ik heb hem gevangen en het blijkt de rode boktor te zijn. Nou hoor je de laatste tijd veel over boktorren in het nieuws, maar is de roodkleurige ook schadelijk ? Het gaat om de juiste boktor herkennen, want de enige drooghoutboorder is de huisboktor, die zeer schadelijk kan zijn voor hout. Naast de huisboktor herkennen we met regelmaat de rode smalboktor, de kleine wespenboktor, de zogenoemde veranderlijke boktor en de sparrenboktor. De ontwikkelingsduur van de veranderlijke boktor is ongeveer twee jaar.


Nadat in de zomer de eieren op loofhout zijn afgezet beginnen de larven zich te ontwikkelen. Vindt deze ontwikkeling ongestoord plaats, dan kan de larve gedurende wel anderhalfjaar zijn schadelijke werking doen.

Komt de soort voor in een bos dat . Bestrijding van houtwormen, huisboktorren of meubelkevers. Drooghoutboorders zijn in gebouwen schadelijk omdat zij in staat zijn hout aan te tasten dat van schors is ontdaan. Onlangs was ik weer bij een woning en je kunt zelf veel doen om de boktor te herkennen en te bestrijden. Boktor in het hout kun je snel goed verhelpen.


De huisboktor heeft zich gedurende de laatste decennia in ons land ontwikkeld tot één van de schadelijkste houtvernielende insecten. De boktor is een insect dat vaak wordt aangetroffen in de bossen van Quebec. De schade die door de larven wordt aangebracht, lijkt op de schade die te. Zwartkopvuurkever Pyrochroa coccinea.


De boktorren zijn vooral bekend en berucht door de aantasting van hout door de larven. Echter lang niet alle soorten zijn schadelijk. Wat is het voor hout soort,als het eiken is kan er inderdaad boktor inzitten ,dat is een rode tor.


Maar het is een nathout boorder,en kan geen kwaad in je huis of schuur aanrichten,of het hout moet daar ook nat zijn. In essen hout zit wel houtworm ,die maakt wel kleine gaatjes ,weet niet of die binnen kwaad . Ook de gewone smalboktor (Stictoleptura rubra) kan in openhaardhout gevonden worden. Het vrouwtje van deze soort heeft helder rode dekschilden, het mannetje geelbruine.


Vind je een boktor in de tuin probeer hem dan eens te determineren.

Het is belangrijk om deze insecten en hun gebroed. Weinig schadelijke boktor in eiken en andere loofbomen. Enkele Noordamerikaanse soorten: Twig girdler (Oncideres cingulata). Deze Amerikaanse soort geeft als volwassen kever vooral schade aan twijgen en takken van loofbomen.


Eén kweker heeft kleine rode larven waargenomen in de stammen waar. In Nederland zijn het er heel wat minder. Rode Smalbok (Stictoleptura rubra synoniem Corymbia rubra, Leptura rubra). De larven zijn bekend omdat ze van dood hout. In een tuin in het Brabantse Steenbergen is één Oost-Aziatische boktor én een vers uitvlieggat van deze boktorsoort gevonden.


De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) meldde vandaag dat inspecteurs inmiddels alle tuinen nabij de vindplaats grondig hebben . Het zat in een Japanse kwee. Veranderlijke boktor - volwassen insecten. Ze leven van de eitjes en larven van genoemde schadelijke insecten, die vreten aan wortels van gewassen, maar ook diverse plantenziekten verspreiden. Een van de boktorsoorten in hout die niet schadelijk.


Het dier heeft een prachtige vorm en de iriserend groene kleur van de dekschilden contrasteert prachtig met de oranje en rode kleuren die ook te zien zijn. Een paar soorten kunnen heel erg schadelijk zijn: de larven van de Huisboktor bijvoorbeeld leven een paar jaar in dood hout en kunnen enorme balken. Ook hij zit graag in de tuin op bloemen, maar is minder kieskeurig dan de Rode Smalbok die het liefst op schermbloemen zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.