vrijdag 30 maart 2018

Moestuin omspitten

Iedereen die op de eerste mooie voorjaarsdag een rondje door een volkstuincomplex maakt zal tal van doorgewinterde tuinders kunnen zien die plichtsgetrouw hun stukje aarde omspitten. Want, zoals ze elkaar zwoegend verzekeren, “het moet”. Om onkruid onder te spitten.


Om mest onder te werken. In de herfst kun je de grond in je moestuin en in nieuw aan te leggen tuindelen spitten.

Voor spitten is herfst of begin winter de beste tij vooral voor kleigrond. Vorst, win sneeuw en regen kunnen dan op de grond inwerken, zodat die eind . Moeten we nu echt elk jaar de hele moestuin omspitten of niet ? Is die jaarlijkse hernia echt een must? Met de lente voor de deur . Dag forumleden, Sinds kort ben ik de trotse mede-eigenaar van 300mmoestuin.


Spitten heeft enkel nadelen - De Natuurlijke Moestuin natuurlijkemoestuin. De voordelen die worden verbonden met het spitten zijn: losmaken van de grond onderwerken van onkruid inwerken van organisch materiaal vrijmaken van mineralen Hierbij werden deze voordelen uitgebreid uitgelegd.

Ligt de grond al klaar, zonder dat er een dikke graszode op groeit, dan kun je volstaan met eenvoudig spitten (zie onder). Meestal verdient het de aanbeveling een beetje kalk aan de grond toe te voegen voor het stimuleren van het bodemleven. Hier kan het nodig zijn om twee steken diep te spitten.


Maak hiervoor een vore van 60cm breed en één steek diep. De grond hieruit hou je apart in een hoek van de tuin. Deze wordt gebruikt om de laatste vore mee te vullen. Als je een nieuwe moestuin aanlegt, kun je de grond eventueel omspitten (of ploegen).


Zo verwijder je meteen de onkruiden en heb je snel resultaat. Eén keer spitten dus, daarna nooit meer. En die vrije tijd besteden we liever aan leuke dingen dan aan spitten in de tuin.


Spitten is namelijk niet echt de favoriete bezigheid van de gemiddelde tuinier. Het is fysiek zwaar, vooral als je op vette klei tuiniert, en bovendien nogal saai werk. Het tuinMeisje krijgt een grotere moestuin.


Dat lijkt haar een prachtige start van een nieuw jaar. Er groeit echter nogal wat onkruid in de nieuwe tuin. Nu staat ze voor de vraag.

Zal ze de moestuin omspitten , of toch niet. In de tijd dat ze als vrijwilligster op een biologisch, dynamisch, kinetisch, ecologisch en . Het algemene idee is dat een moestuin opstarten heel veel werk betekent. Het eerste begin is meteen de zwaarste klus: het hele stuk omspitten. Maar de theorie dat grond omgespit moet worden is inmiddels achterhaald. Vanuit natuurlijke zienswijzen en permacultuur wordt er steeds beter naar de natuur . Spitten of mulchen Nu het voorjaar eraan komt, is het tijd om de grond in de tuin om te spitten.


Het belangrijkste principe bij een Natuurlijke Tuin is het niet verstoren van de grond: nooit spitten of de grond keren, op welke manier dan ook. Hoe bekom je dan een luchtige structuur? Mest of compost in de grond brengen In het . Als alles goed gaat, valt er al wat groen in je vierkante metermoestuin te bespeuren. De radijzen, snijsla, rucola, spinazie en erwten staan nu boven, en de kropsla is aan het dikken, tot een kropje. Maar opgelet, er zijn kapers op de kust: de eerste slakken rukken uit!


Hallo,Zoals ieder jaar moet ook nu weer de grond van onze tuin klaargemaakt = omgespit worden. Maar zelf kan ik het niet, het is zware grond en ik ben niet sterk genoeg om gans dat stuk om te doen. Zoek planten die bij jouw biotoop passen, werk een . Dat moet je wel zo vroeg mogelijk doen want anders haal je niet genoeg uit je tuin en levert al dat werk te weinig op: Goed onderhouden gewone .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.