dinsdag 20 november 2018

Houtworm in brandhout

De meeste zeggen dat houtworm uit haardhout (het is overigens voornamelijk Essen hout) zich niet of slecht nestelt in een droog en warm huis. Maar aangezien een groot deel van mijn huis houtskeletbouw is wil ik het wel even zeker weten. Sommige soorten leven van het hout zelf.


De meest bekende zijn de verschillende boktorren en de . Nu zag ik laatst een hele zwerm bij het hout.

Net heb ik het nader bekeken, en blijken er vele gaatjes en boormeel aanwezig te zijn in het haardhout (ligt buiten). Zat de aantasting al in het hout, of zijn ze net . Hoe bestrijd ik houtworm het beste. Een houtkachel is gezellig en geeft voor het gevoel een bijzonder soort warmte. Het hout dat we gebruiken is vaak op diverse manieren bij elkaar gesprokkeld en verdwijnt vaak niet voor niets in de kachel.


Stammetjes van diverse houtsoorten uit de tuin, gedroogd en gekloofd hout . Bij brandhout kunt u het natuurlijk verwachten. Dat is dood hout dat rechtstreeks uit de natuur komt, maar ook nieuw parket kan soms houtworm bevatten, net als oudere antieke meubelstukken.

Een leverancier van gedroogd eiken haardhout ontvangt klachten over de aanwezigheid van houtworm in een aantal geleverde partijen. Niemand wil natuurlijk langs deze weg zijn eigen woning besmetten en de partijen worden geweigerd. Een aantal stukken van het haardhout worden aan SHR voorgelegd om uit te . De rode boktor is door de warmte in huis uit het hout gekomen. U moet, als u dit ongedierte aantreft, de rode boktor bestrijden, omdat deze, zoals we hierboven al hebben aangegeven, zeer schadelijk kan zijn voor uw huis en de meubels in uw. Wij zijn net haardhout in de schuur aan het opslaan (goed droog) om komende winter te stoken.


En loopt de schuur gevaar? Zachthout soorten kan je beter geen jaren opslaan daar de houtworm en boktor hierin anders flink tekeer kunnen gaan en als het niet droog genoeg ligt vreten de schimmels ook nog een deel voor je op. Zelfs het spinthout van eiken is zeer gevoelig voor houtvraat door deze kleine knagers. Drie keer een pallet ovengedroogd essenhout besteld. Ik heb zelf ervaring met Haardhout.


Mooie blokken van gelijk formaat (en lengte), bezorging keurig op tijd en op verzoek achterom afgeleverd. Daarnaast ook wel eens besteld bij Kachelbrandstoffen. Zij zijn goedkoper maar de blokken zijn wel . Hoe lang kan je brandhout bewaren?


Dat is volledig afhankelijk van de kwaliteit van de opslag. Als het hout goed verlucht en beschut wordt opgeslagen kan dit meer dan jaar bewaard blijven, t.

Wij raden aan om een houtvoorraad van jaar aan te . Haardhout dat verkregen is uit de natuur, heeft de kans dat er nog ongedierte in zit. Ongedierte, zoals houtworm , kunnen voor grote schade zorgen aan uw huis. Met ovengedroogd haardhout hoeft u niet bang te . Met bv een injectienaald van de paatselijke junk )-;.


Petroleum helpt ook goed tegen houtworm. Met Dieselolie gaat het ook goe maar petroleum schijnt beter (of slechter) te zijn. Dus as het effe kan petroleum op de kop zien te tikken. Hoor jij steeds vaker een knagend geluid? Dan duidt dit mogelijk op de aanwezigheid van houtworm in je hout.


Houtworm is een verzamelnaam voor verschillende torren en kevers die in hout leven. Het is goed om te weten dat de houtworm niet zelf het geluid maakt, maar dat dit de larven zijn van de . Hou dat besmet is met houtwormen heeft namelijk altijd gaatjes (tot mm) in zich. Van larven die zich hebben ingevreten en van volwassen kevers die zich hebben uitgevreten. Controleer aankopen, klushout en brandhout dus altijd op aantasting door houtwormen.


Gebruik bovendien nooit hout waar nog boombast. Maar ik weet niet hoe erg het is bij jou. Indien het hout lekker te knagen is (binnen) gaat het eea wat sneller.


Alle informatie en afbeeldingen van houtworm , boktor en andere houtaantastende insecten. Het idee te beschikken over een royale voorraad brandhout geeft rust in uw hoofd. Tevens tips voor bestrijding en herstel. Maar om welke houtsoort het ook gaat, uiteindelijk zullen allerlei organismen, groot en klein, zoals pissebedden en houtwormen , zich in het hout gaan vestigen, waardoor het snel achteruitgaat.


Houtworm , maar ook andere houtaantasters zoals de grote houtworm en boktor kunnen uw houtconstructies volledig ruïneren! Of het nou gaat om een monumentaal pand. Meestal gaat het dan om de veranderlijke .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.