woensdag 28 november 2018

Wat eten insecten

De larve blijft eten tot hij volledig is ontwikkeld en dan vindt de verpopping plaats. De pop komt na enige tij soms na een seizoensrust, uit, waarna het volwassen insect of imago tevoorschijn komt. Een eenmaal volwassen insect vervelt niet meer, en wordt ook niet groter.


Een kleine kever wordt dus nooit een grote kever,. Een antenne is beweeglijk en staat wijd uit elkaar aan de voorkant van de kop.

De kaken vertonen allerlei vormen, dat ligt eraan wat het dier eet. Vrijwel alle volwassen insecten hebben grote ogen die zijn samengesteld uit honderden dicht opeengepakte facetoogjes. Bijen en hommels eten en verzamelen vooral stuifmeel van bloemen en de nectar er van, wat over is wordt opgeslagen als honing, dat eigenlijk nectar en bijenspuug is, verders als stuifmeel en bijenwas.


Wespen zijn alleseters, vooral zoete stoffen en dranken, wat veel mensen niet weten, is dat wespen heel veel insecten. Meelwormen, sprinkhanen, torren. Sommigen gruwelen ervan, maar toch wordt insecten eten steeds populairder. Welke insecten kun je eten en hoe gezond zijn ze?


Even wat achtergrondinformatie: ruim miljard mensen wereldwijd eten insecten , zoals sprinkhanen, krekels, rupsen, mieren en bijen.

De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. Ze bevatten vergelijkbare voedingstoffen als vlees. Kijk, als je normaal gesproken een pond biefstuk eet, kun je nu kiezen voor een pond insecten. Een gezond dieet bestaat vooral uit een gevarieerd dieet, insecten kunnen daar onderdeel van uitmaken.


Het argument voor het eten van insecten is vaak . Een bekende Amerikaanse deskundige op het gebied van eetbare insecten , DeFoliart, zei: “Ons vooroordeel voor wat betreft het eten van insecten heeft . Insecten zijn dieren en aangezien vegetarisch eten niets van gedode dieren bevat, beschouwen wij het eten van insecten niet als vegetarisch. Wij vinden het ook niet nodig om vlees te vervangen door insecten. De vegetarische keuken biedt namelijk genoeg lekkers om zonder vlees te kunnen eten , zoals vegetarische . Bijvoorbeeld: is lokaal eten altijd beter?


Het idee om de gehele wereldbevolking insecten te laten eten als duurzaam alternatief voor vlees, is betrekkelijk nieuw. Wat betreft landgebruik zijn meelwormen de duidelijke winnaar: ze gebruiken het minste land. Insecten kunnen in de toekomst een duurzaam alternatief voor vlees zijn, concludeerde ik in een eerder stuk in deze reeks. Niet onbelangrijk: is het kweken en eten van insecten eigenlijk wel veilig? Maar hoe krijgen we Nederlanders zover?


Deel twee in een tweeluik over het eten van insecten. Ze zitten vol gezonde voedingsstoffen, zijn milieuvriendelijk te kweken en zijn niet duur.

Volgens onderzoek van psychologen van de Rijksuniversiteit Groningen zit er bij de meeste mensen een evolutionaire weerstand ingebakken. In alle werelddelen, behalve Europa en Noord-Amerika, eten mensen vaak insecten. Dat varieert van een zakje gefrituurde mieren tot soep met bijen.


Nederlanders komen meestal niet verder dan een per ongeluk verorberde spin in de slaap of bladluis op de spinazie. Ook eten we massaal en onbewust . Dolores gaat op bezoek bij een insectenkwekerij en krijgt van een topkok een heerlijk maal voorgeschoteld van meelwormen en sprinkhanen. Ik wist de agelopen jaren dat hamsters theoretisch gezien omniforen zijn.


Ik weet sinds een maand of wat dat ze meelwormen eten. Waarom zouden we ze wel eten ? Het eten van insecten biedt nochtans heel wat voordelen ten opzichte van ons traditioneel vee. De wereldbe- volking bedraagt momenteel miljard zielen en binnen afzienbare tijd zal ze aangegroeid zijn tot miljard. Ruim een miljard van deze mensen zullen honger lijden.


In vergelijking met vlees is het eten van insecten beter voor het milieu. Voor de productie van tien kilo insecten heb je acht tot negen kilo voedsel nodig. Dus er zijn wat insecten betreft veel minder grondstoffen nodig om eiwitrijkvoedsel te . Ook vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren eten graag insecten. Al met al vormt een insect een heel voedzaam, misschien alleen wat bescheiden hapje. In de bijbel wordt al verhaald hoe Mozes het volk Israël leert dat ze bepaalde sprinkhanen en kevers kunnen eten.


Marcel Dicke doet een smakelijke oproep om insecten aan ieders dieet toe te voegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.