maandag 12 november 2018

Is een lieveheersbeestje een insect

Net als de boktorren, de snuitkevers, de bladhaantjes en de loopkevers, maken de lieveheersbeestjes (Coccinellidae) deel uit van de orde van de kevers ( Coleoptera). De kever is als larve en ook als volwassen insect een felle jager die voornamelijk bladluizen eet en is hierdoor geliefd bij tuinders. De kever wordt wereldwijd als biologisch bestrijdingsmiddel . Hoe ziet dit beestje eruit? Ze lijken op een half balletje en kunnen roo geel, wit of zwart zijn.


De meeste lieveheersbeestjes hebben stippen, maar niet allemaal.

Lieveheersbeestje - Spreekbeurten. Ze hebben van die rare sprieten op hun kop, van die enge dunne pootjes, En ook hun lijf ziet er vreemd uit. Mensen denken dat ze vast en zeker hard en gemeen bijten.


Misschien zijn ze nog wel . Insecten groeien enkel in deze fase, de lieveheersbeestjes vervellen dan drie keer. Als de larve volgroeid is gaat ze verpoppen. In de pop verandert het beestje in een volwassen dier.


Je kan tijdens de zomer . De meest bekende kever is ongetwijfeld het lieveheersbeestje.

Het is een van de weinige insecten die we met respect en zelfs genegenheid gadeslaan in onze tuin. Slechts een klein deel van deze familie eet planten of schimmels, het overgrote deel eet insecten. Ja, maar niet voor mensen. De kwaliteit van het voedsel dat de larve verorbert bepaalt hoe giftig een lieveheersbeestje als volwassen insect wordt. Het stofje maakt de insecten giftig voor vogels.


De rode kleur van de lieveheersbeestjes. Ik ga nooit meer een lieveheersbeestje aanraken! Reza wil met zijn verhaal duidelijk maken dat het erg gevaarlijk kan zijn om beten (van welk insect of dier dan ook) te negeren. Als ik niet meteen naar het ziekenhuis was gegaan, had ik de aanval niet overleefd. Een (vooralsnog onschuldig) harlekijnlieveheersbeestje.


Larven van lieveheersbeestjes lijken helemaal niet op het volwassen kevertje. Ze zien eruit als krokodilvormige, langwerpige insecten en worden daarom door de mensen vaak niet herkend en uit onwetendheid gedood. In het begin stadium als de larve net uit het ei is . De reden is niet dat ze koeien zo aardig vinden, maar ze profiteren ervan dat de koeien met hun poten muizen, kikkers en insecten opjagen. De kleine koereiger eet trouwens ook insecten die zich op de koeien bevinden, dat is voor de koeien uiteraard prettig om van al die hinderlijke kriebelbeestjes . Ze gaan paren en daarna leggen de vrouwtjes eitjes. Uit de eitjes komen larven, die van bladluizen leven.


De larven groeien en vervellen. Tenslotte verpoppen ze zich.

Uit de pop komt tenslotte een lieveheersbeestje. Zij eten bladluizen en zijn om die reden een welkome gast voor de tuinliefhebber. Het roodgekleurde lieveheersbeestje met zwarte stippen is het meest geliefde insect.


Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) is een kever die afkomstig is uit Zuidoost Azië en die behoort tot de familie van de lieveheersbeestjes (Coccinellidae). Veel mensen zien dit insect niet als . Het insect werd als biologische bestrijding van bladluizen ingevoerd in België. Ze planten zich snel en massaal voort en kunnen tot drie jaar . Zowel de larve als het lieveheersbeestje zelf eten bladluizen en insectenlarven. Er zijn ook een paar soorten, die meeldauw en zelfs schildluizen eten. Ze overwinteren vaak bij elkaar op een beschutte plaats.


De eitjes worden onder een blad geplakt. Iemand die niet in insecten is geïnteresseer vindt lieveheersbeestjes. De lieveheersbeestjes voeden zich met bladluizen of andere insecten met een week lichaam. In de herfst wordt hoogwaardig voedsel (vb. bladluizen) schaars. Dan schakelen de diertjes vaak over op fruit en kan je ze massaal vinden in boomgaarden en tuinen.


De Aziatische soort verdringt inheemse, Europese lieveheersbeestjes en is inmiddels een plaagdier omdat het binnenshuis voor vervuiling . Tweeëntwintigstippelig lieveheersbeestje g. Viervleklieveheersbeestje h. Zestienpunt lieveheersbeestje i. Negentienstippelig lieveheersbeestje. Ieder insect heeft zes poten, vleugels en een lijf dat bestaat uit drie delen: de kop, het borststuk en een achterlijf. Denk jij dat het lieveheersbeestje ook een insect is ? Wesp maakt zombie van lieveheersbeestje.


De sluipwesp kan een lieveheersbeestje veranderen in een gedweeë slaaf die gewillig op de ongeboren jongen van de wesp past.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.