woensdag 9 januari 2019

Overwinteren lieveheersbeestjes

Momenteel voltrekt zich een massale verhuizing van lieveheersbeestjes van buiten naar binnen. In de herfstzon gaan ze de lucht in, op zoek naar een plek om te overwinteren. Ze landen vaak op licht gekleurde of door de zon beschenen oppervlakken, vaak huizen en hoge gebouwen, maar ook bomen . Jonge lieveheersbeestjes eten zich vol in het najaar om te kunnen overwinteren.


Oude lieveheersbeestjes sterven meestal af voor de winter.

De overwinteringsplaats van lieveheersbeestjes is erg verschillend van soort tot soort. Met name deze soort heeft de gewoonte om in groepen te overwinteren , vaak in woningen en andere door de . In het najaar kunnen honderden lieveheersbeestjes uw gebouw binnenkomen om te overwinteren. Hier vindt u tips en tricks wat u er tegen kunt doen. De bomen verliezen hun bladeren, het wordt kouder en donkerder: de winter komt eraan.


Veel dieren trekken weg naar warmere oorden of schuilen weg voor de kou. Zo ook lieveheersbeestjes : ze gaan op zoek naar een plek om te overwinteren.

Nu het buiten iets kouder aan het worden is, trekken heel wat diersoorten naar warmere oorden. Dat is voor de lieveheersbeestjes niet anders. Zij overwinteren bij ons in huis in kleine spleetjes. Ze mogen nog zo schattig zijn, niemand heet graag een zwerm van deze beestjes welkom.


In de winter komen de lieveheersbeestjes in ons huis overwinteren. Geen probleem voor ons maar wanneer we het huis verwarmen voelen zij deze warmte ook en ontwaken ze, kruipen ze verder het huis in en sterven. Het zevenstippelig lieveheersbeestje komt voor in grote delen van Europa en in delen van Aziƫ. De kever is voornamelijk in zonbeschenen terreinen te vinden, beschaduwde omgevingen als bossen worden vermeden.


De kevers houden in de winter een winterslaap en kunnen dan massaal in huizen worden aangetroffen. Het kastje is zo ontworpen dat lieveheersbeestjes hier gemakkelijk toegang tot hebben. Tevens worden veel concurrenten en roofdiertjes buiten gehouden.


Lieveheersbeestjes overwinteren vaak in een groep bij elkaar. De meeste gevreesde natuurlijke vijand van de bladluis is het lieveheersbeestje. Op zonnige dagen in het najaar (maand oktober) gaan volwassen dieren massaal op de vleugels, op zoek naar een plek om te overwinteren.


Daarbij landen ze op door de zon beschenen oppervlakken en het lijkt er op dat ze daarbij een voorkeur hebben voor lichtgekleurde gebouwen, in buitengebieden,.

De Aziatische lieveheersbeestjes hebben zich bijvoorbeeld aan ons milieu aangepast door te overwinteren in gebouwen. Terwijl gewone lieveheersbeestjes meestal onder de schors van een boom kruipen tijdens de winter , overwinteren Aziatische lieveheersbeestjes van nature in kalkrotsen, hoog in de . Ben jij de laatste tijd veel lieveheersbeestjes tegengekomen in huis? Waar komen ze vandaan en hoe houd je ze buiten?


Om te overwinteren trekken ze niet naar het zuiden, . Nu de winter voor de deur staat, trekken heel wat diersoorten naar warmere oorden. Zij gaan echter van buiten naar binnen om te overwinteren , en vooral de exotische Aziatische lieveheersbeestjes deden dat de afgelopen dagen massaal. Het beestje zou niet uit de kassen kunnen ontsnappen, zeiden ze. Maar dat gebeurde dus wel, en inmiddels lopen er enkele tientallen miljoenen Aziatische lieveheersbeestjes rond in de Nederlandse natuur. Wat doen ze in mijn huis?


Het gaat vaak om het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje die in de jaren naar Nederland werd gebracht om bladluizen te bestrijden. We ontvingen er meer dan tachtig. Om te voorkomen dat zij je huis uitkiezen als mooie plek om te overwinteren kun je voor de herfst begint, alle naden en kieren goed dichtmaken.


Als ze eenmaal binnen zitten kun je ervoor kiezen om ze met rust te laten als zij geen hinder vormen. Tijdens het overwinteren eten de lieveheersbeestjes niet en . De meest bekende kever is ongetwijfeld het lieveheersbeestje. Het is een van de weinige insecten die we met respect en zelfs genegenheid gadeslaan in onze tuin. In oktober worden vaak veel lieveheersbeestjes gezien.


De diertjes gaan dan op zoek naar een plekje om te overwinteren. Ze houden van lichte oppervlaktes, zoals de berkenboom. Hier verschuilen ze zich in kieren, gaatjes en achter de schors.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.