vrijdag 11 januari 2019

Wanneer moestuin omspitten

Iedereen die op de eerste mooie voorjaarsdag een rondje door een volkstuincomplex maakt zal tal van doorgewinterde tuinders kunnen zien die plichtsgetrouw hun stukje aarde omspitten. Want, zoals ze elkaar zwoegend verzekeren, “het moet”. Om onkruid onder te spitten. Om mest onder te werken.


In de herfst kun je de grond in je moestuin en in nieuw aan te leggen tuindelen spitten.

Vorst, win sneeuw en regen kunnen dan op de grond inwerken, zodat die eind . Moeten we nu echt elk jaar de hele moestuin omspitten of niet ? Is die jaarlijkse hernia echt een must? Met de lente voor de deur . Dag forumleden, Sinds kort ben ik de trotse mede-eigenaar van 300mmoestuin. Sommige mensen menen dat dat een onnatuurlijk proces is en dat je beter de grond onaangeroerd kunt laten ( zie permacultuur en mulchen). Dan weet je ook wanneer je welk gedeelte van de tuin zaaiklaar moet hebben.


Voor sommige gewassen is.

Spitten wordt gedaan om de structuur van de bodem te verbeteren, gewasresten en mest onder te werken en onkruid te bestrijden. Bij de meeste grondsoorten is één steek diep spitten voldoende. Bij harde, ondoordringbare lagen is het vaak noodzakelijk twee steek diep te spitten. Kleigrond moet voor de winter gespit . Ook om een nieuw gazon aan te leggen is het aan te raden om te spitten.


U kan ook de voedingstoestand van de grond verbeteren door bodemverbeteraars, kompost, voedingsstoffen. Dat kan op een eenvoudiger manier. Maar: niets komt voor niets.


Ook zonder spitten is er nog werk genoeg in de moestuin. Maai het onkruid af, laat het liggen en ga het dan bedekken. Indien u ervoor zorgt dat u geen onkruid in uw tuin in zaad laat komen, dan vermindert de onkruiddruk zienderogen.


In enkele jaren tijd zult u merken dat de meeste onkruidsoorten verdwijnen of nog maar beperkt aanwezig zijn. Zeker wanneer u, in combinatie met niet spitten , ook gebruik maakt van mulchen gaat er geen . Mest of compost in de grond brengen. In het voorjaar wordt de grond voorbereid voor het nieuwe tuinseizoen.


Dit houdt vaak in: omspitten en mest of compost in de grond brengen.

Veel tuinders kunnen goed spitten en mest onderwerken. En die vrije tijd besteden we liever aan leuke dingen dan aan spitten in de tuin. Spitten is namelijk niet echt de favoriete bezigheid van de gemiddelde tuinier. Het is fysiek zwaar, vooral als je op vette klei tuiniert, en bovendien nogal saai werk.


Teeltplan, wisselteelt - spitten - wanneer zaaien en planten in de groententuin. De moestuin in het vroege voorjaar. Het kan nog vriezen en nog sneeuwen en het voorjaar lijkt nog veraf, maar toch denken de moestuinliefhebbers nu reeds volop hoe en wat de komende maanden moet gebeuren om een goede opbrengst te . Wanneer kan je met een moestuin beginnen? Alleen maar in het voorjaar?


Nee hoor, eigenlijk kan je het hele jaar door een Makkelijke Moestuin aanleggen. Spitten is volgens gangbare praktijken dan ook een absolute must en wordt altijd vooraan elk tuinboek behandeld. In boeken over moestuinen wordt spitten als dé belangrijkste vereiste gezien voor een . Als je een nieuwe moestuin aanlegt, kun je de grond eventueel omspitten (of ploegen). Zo verwijder je meteen de onkruiden en heb je snel resultaat.


Eén keer spitten dus, daarna nooit meer. Een moestuin vereist wat planning en werk, maar die inspanningen bent u zo vergeten wanneer. In deze fiche bespreken we stap voor stap hoe u een ecologische moestuin aanlegt, van nul af aan. Als uw tuin veel weg heeft van een weide, moet u hem omspitten zoals beschreven in punt 1. De tuin spitten is net iets anders dan ploegen.


Dit kan met de hand door middel van een schep diep in de grond te duwen met de voet en vervolgens een neerwaartse beweging te maken en een stuk uit de grond te nemen. Na elke schep grond moet je deze omgekeerd terug leggen, hierdoor verstikt het . De voorbije dagen klaagden verschillende mensen uit mijn omgeving over rugpijn. Het mooie weer had hen de tuin in gelokt waar ze vol enthousiasme allerlei tuinwerkjes hadden opgeknapt. Als je niet de beschikking hebt over mest, of je wilt op een andere, biologische manier de bodem bemesten, dan is groenbemesting een prima alternatief.


Groenbemesting kent vele voordelen, zoals: Humus Er komt organisch materiaal in de grond door het onderspitten van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.