woensdag 10 oktober 2018

Bijensoorten

Het meest complete, digitale overzicht van bijen met beschrijving van 2in Nederland en Vlaanderen voorkomende geslachten en soorten wildebijen en hun relaties. Ruim van de bijensoorten staan op de Rode lijst (RL). Aandacht voor deze insecten, in totaal zijn bijna 3soorten ooit in Nederland waargenomen, . Eenvoudige zoekkaart met goede tekeningen van bijensoorten die veel in tuinen voorkomen.


Met aanwijzingen voor het bouwen van bijenhotels. Papieren versies zijn beschikbaar via EIS Kenniscentrum Insecten, zo lang de voorraad strekt.

Herkenningskaart wilde bijen (Jasper de Ruijter). Tegenwoordig zijn er circa 20. Men onderscheidt onder andere eusociale bijen en solitaire bijen.


De gehoornde metselbij is een vrij algemene bijensoort die haar nest in allerlei holle ruimtes maakt. Ze is dan ook gemakkelijk in bijenhotels aan te treffen. De bij (Apidae) is een familie van insecten die op ieder continent met tweezaadlobbige planten voorkomen (oftewel, alleen niet op Antarctica).


Momenteel zijn er circa 20. De bij onderscheidt zich van de verwante families van. Hoe bijen leven, welke soorten er .

Bijen online determineren? Maar waaraan herken je een bij eigenlijk? Hier een aantal mogelijkheden om uit te vinden welke bij je ziet: IVN heeft samen met Naturalis een insecten zoekkaart ontwikkeld speciaal voor kinderen. Bekijk hier de zoekkaart.


Ook EIS Kenniscentrum Insecten heeft over bijensoorten in de tuin een leuke zoekkaart ontwikkel . Informatie over duizenden verschillende soorten dieren, planten en paddenstoelen die in Nederland voorkomen. Slobkousbijen, tubebijen, tronkenbijen en asbijen. Het is dus niet zo simpel om uit te maken welke bijensoort precies voorbij zoemt.


Met de zoekkaarten van de Kaaihoeve en van Veldwerk Nederland kan je de meest voorkomende hommelsoorten herkennen. Met dit boekje kan je een aantal wilde bijensoorten op naam brengen. Ook deze zoekkaart over wilde bijen in de.


Een team wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) heeft drie nieuwe Zuid-Afrikaanse bijensoorten ontdekt. Op basis van morfologische en moleculaire analyses hebben de vorsers besloten dat de bijensoorten tot een nieuwe bijengroep behoren. HONINGBIJEN – SOLITAIRE BIJEN – HOMMELS – WESPEN – ZWEEFVLIEGEN.


Naast de honingbij komen er ook soorten hommels en bijna 3soorten solitaire bijen voor in Vlaanderen. Daarnaast zijn er nog verschillende soorten wespen en zweefvliegen. Het is een misverstand dat hommels daartoe niet zouden behoren en daarom staan ze hier op dezelfde web-pagina als bijensoort.


Binnen de Apidae zijn er allerlei leefwijzen, zowel sociaal, solitair als tijdelijk sociaal, zelfs nog met enige tussenvormen. Hommels overwinteren solitair (alleen koninginnen) en leven tijdens .

Eerst een klein stukje geschiedenis. Vroeger waren in onze streken de Apis Mellifera-Mellifera (of zwarte bij) de belangrijkste bij. Andere bijenrassen in Europa waren de Apis Mellifera-Carnica, -Ligustica, -Caucasica, en Macedonica. Omdat de “zwarte bij” nogal stekerig is, en vroeg zwermde werd in het . Wilde bijensoorten in een stedelijke omgeving: stad Antwerpen. Ze zijn namelijk verantwoordelijk voor de bestuiving van ± van alle angiosper men wereldwijd.


Bijna twee keer zoveel bijensoorten in het Hulshorsterzand. Fotograaf: Frits Bink Bron: Saxifraga. Het aantal soorten bijen in het Hulshorsterzand op de Veluwe is de afgelopen jaren bijna verdubbeld. Dat blijkt uit een inventarisatie van EIS Kenniscentrum Insecten dit jaar.


En dat is goed nieuws, want . Deze pin is ontdekt door Slot Ravot. Ontdek (en bewaar!) je eigen pins op Pinterest. Op de website van Atlas Natuurlijk Kapitaal is een nieuwe bestuivingskaart te bekijken.


Hoe groener een gebie hoe meer bijensoorten er te vinden zijn. Op basis van waarnemingen door het Kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden (EIS), is een model gemaakt van de bijendiversiteit in .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.