dinsdag 16 oktober 2018

Bloemenweide zaaien

Een bloeiende bloemenweide is een prachtig element in de tuin. Het trekt verschillende soorten dieren aan en de tuin fleurt er volledig mee op. Bovendien heeft een bloemenmengsel een bijkomend voordeel dat het een onkruidwerende werking heeft en het verbeterd de (veelal magere) bodem dankzij de doorworteling en . Deze vraag komt momenteel bijna dagelijks bij ons binnen.


Door het zeer natte voorjaar zijn veel grondwerkzaamheden, en dus ook het zaaien opgeschoven.

Wees gerust, u kunt nog prima een bloemenweide inzaaien. Met een bloemenweide geef je de tuin een natuurlijke en pittige uitstraling. Voorbeelden en info over een bloemenweide zaaien en onderhouden vind je hier. Je kunt proberen om de bloemenweide spontaan te laten ontwikkelen: het is de eenvoudigste oplossing en je hebt na enkele jaren al resultaat. Wil je een sneller resultaat, dan kun je open plekken in het gazon of de weide afplaggen (de zoden afsteken) en een bloemenmengsel inzaaien of graslandplanten (in groepjes) . Voor beide alternatieven geldt dat het perceel onkruid - en grasvrij wordt gemaakt, dan inzaaien (midden maart tot midden juni of van eind augustus tot midden oktober) en lichtjes inharken (de zaden moeten maar een beetje afgedekt zijn, maximaal enkele millimeter grondafdekking).


Nooit bemesten, een bloemenweide.

Een nieuwe trend is de aanleg van een kleurrijke bloemenweide of wilde bloemenberm. Dit gebeurt bij voorkeur op een arme, schrale grond en hiervoor zijn er mogelijkheden. Ofwel opteert u ervoor om puur bloemen uit te zaaien.


Half april tot begin juni is de beste periode. Zaai een bloemenmengsel dat geschikt is voor jouw tuin (voor natte of droge gron zon of schaduw). Een zaadmengsel dat geschikt is voor bijna elke grondsoort . Een bloemenweide kun je het beste in mei of juni aanleggen. Een vaste bloemenweide met meerjarige bloemen met o. Margriet, knoopkruid en muskus kaasjeskruid. Deze bloemen komen elk jaar vanzelf terug zonder dat je de grond moet bewerken.


Je zaait een zadenmengeling best in op een open plek. Indien je vertrekt van een bestaand gazon, moet je eerst de graszoden . Door wat open plekken in het gras te maken en eventueel te bezanden, kunt u plaats maken voor het zaaien of inplanten van bloemenrijke soorten. Als uw gazon niet te sterk bemest is, kunt u zo snel uw bloemenweide realiseren. Bij een sterk bemest gazon is het aan raden het gazon af te plaggen en met de kale grond te . Unsubscribe from Radio 2?

Wanneer moet ik bloemenweide zaden zaaien ? Er zijn verschillende zaadmengsels te verkrijgen van diverse soorten bloemen en voor ieder zaadmengsel gelden net iets andere . Het nadeel is dat het wat langer duurt voor je wilde bloemen hebt. Het voordeel is dat je de juiste bloemen op de juiste plaats krijgt. Bij het zaaien krijg je ook soorten die op jouw grond niet aarden.


Ditmaal behandelen we de wijze waarbij zaaien het uitgangspunt vormt van onze nieuwe natuurrijke tuin. De gemengde beplanting is ontwikkeld in Duitsland. Hier wordt al tientallen jaren gewerkt met zadenmengsels.


De belangrijkste functie van deze zaadmixen is daarbij voornamelijk om het openbaar . Zaai zeker niet later dan eind juli, want dan komen de plantjes niet meer in bloei. Laat de plantjes staan zo lang ze mooi zijn. Als ze helemaal uitgebloeid zijn, maait u ze af.


Laat het maaisel dan zeker een week liggen, zodat het zaad er uit kan . Typische akkerbloemen kun je in principe zaaien waar je maar wil. Daar komt zowel armere als sterk bemeste grond voor in aanmerking. Je kiest voor je bloemenweide met eenjarige . Je hoeft niet na te denken waar en welke plant gepoot moet worden. Bloemen zaaien heeft vele voordelen. Het is goedkoop en geeft al na een korte periode (tot weken) een natuurlijke aanblik.


Je kunt dus al snel genieten van alle felle kleuren die een wilde bloemenweide in je tuin laat zien. September is de ideale maand om een bloemenweide aan te leggen. Maar je kunt ook van een bestaand gazon een bloemenweide maken.


Dat is wat ik dit weekend gedaan heb. Volgend zomer hoop ik je het resultaat te . Voor het zaaien het mengsel goed mengen. Oppervlakkig en dun zaaien in goed bewerkte, fijngeharkte en onkruidvrije grond.


Licht aandrukken en afdekken met een laagje fijne aarde van ongeveer cm. Water geven helpt de kieming in droge perioden. Eens de planten zich gevestigd hebben is .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.