woensdag 17 oktober 2018

Geen vogels meer in de tuin

Een rijkelijk gevulde voederplank, de eerste vriesnachten maar toch nog geen of nauwelijks vogels in je tuin te bespeuren. Kleine vogels verliezen meer energie omdat hun contactoppervlak met de koude omgeving verhoudingsgewijs groter is in vergelijking met hun volume. En toen waren ze ineens allemaal weg, de vogels. Onheilspellende stilte hing er, al weken. Hoe weelderig begroeid ook, onze tuin was kennelijk geen geschikte habitat meer.


Waar waren ze in vredesnaam gebleven?

Een enkele groezelige ekster en wat verfomfaaide kauwtjes zagen we nog, maar dat zijn nou net niet . Het hele jaar door voer ik de vogels in de tuin. Vooral deze zomer waren er veel vogels. Op een warme dag in augustus was er ineens geen vogel meer te bekennen.


We dachten even dat het ze te warm was. Ze zijn echter helemaal niet meer teruggekomen. De grote vogels , duiven, merels, eksters niet . In veel tuinen zijn nu minder vogels te zien en soms lijken ze ongezond.

Ook dat is simpel: hun verenkleed verslijt in een jaar. Het verslijt zo erg , dat ze niet goed meer kunnen vliegen, op temperatuur blijven of voedsel zoeken. Dat klinkt ook niet goe dan toch maar vervangen die veren.


Men houdt nu bij vanwaar de vogels komen, en in samenwerking met het ANB (Agentschap voor Natuur en Bos) probeert men te achterhalen of de oorzaak . Ook kan het te maken hebben met dat er bij jou minder of geen nest- mogelijkheid is of dat je planten hebt gesnoeid waar ze altijd onder kropen. Als er veel eksters zijn, en nu ook steeds meer kauwen, dan is het niet zo vreemd dat de kleine vogeltjes je tuin mijden. Het is nu nesteltij en het is niet . Ik denk dus, dat de beschermende struiken die er niet meer zijn de hoofdreden is, dat er minder vogels komen eten.


Een rijkgevulde voederplank, de eerste vriesnachten, maar toch geen of nauwelijks vogels in de tuin te bespeuren. Ze hebben iets achter de hand voor wanneer de natuurlijke voedselbronnen om de één of andere reden niet meer voldoen of plotseling onbereikbaar worden, door sneeuw bijvoorbeeld. Check eens, misschien voldoen de buren wel aan deze voorwaarden en is het aangereikte voedsel daar dus meer in trek. Ook hier moesten we enige dagen aankijken hoe de vogels zich op het eten van de buurman stortten, dieper de tuin in, terwijl wij het voederhuisje heel dicht bij de grote ramen . De merels zijn erg bijdehand en waren van de zomer al regelmatig wormen aan het steken in onze tuin.


Ze lijken de katten bijna. Ineens is er geen vogel meer te bekenen. Maar nu zijn er enkel kraaien in mijn tuin terecht gekomen die in sneltempo al de zaadbollen opgegeten hebben, waardoor ik er geen meer bij gehangen heb.


De pindakaas-pot voor vogels hangt wél nog buiten maar hier heeft nog geen enkele vogel naar uit gezien. Tuinvogels voeren kan op zich eenvoudig zijn, men hangt een vetbolletje in een boom en het is klaar.

Pindaslingers hebben geen nut als u vinken wilt voeren, zij houden van zaden die ze het liefst van de grond of van een voedertafel eten. Hoe krijg ik meer vogels in de tuin ? Hoe kun je ervoor zorgen dat je balkon vogelvriendelijk is? En welke vogels zie je het meest in de stad? Vind hier onze tips voor meer vogels op je balkon. Er is in deze tijd van het jaar meer behoefte aan eiwitrijk voedsel en kalk wat al veel te vinden is in natuurlijk voedsel zoals insecten, wormen en larven.


Dat de huismus de meest getelde vogel werd van de 14e Nationale Tuinvogeltelling was geen verrassing. Wel de duidelijke dip van. Aan de kaarten met concentratie per vogel kunnen we zien dat koolmezen met name in de noordelijke provincies en in Brabant meer geteld worden.


Met het juiste voer help je je tuinvogels de winter door, maar je mag in elk seizoen bijvoederen. Het komt er alleen op aan het. Geef vogels geen margarine of boter, dat werkt laxerend. De vuistregel is: hoe meer soorten voer je aanbiedt, hoe meer verschillende tuinvogels er naar je tuin zullen komen.


Dat is niet zonder meer het geval. Regen, koude en vorst zorgen ervoor dat graan, zaad en andere soorten voer schimmelen en rotten. Bij kleine porties is dat meestal geen probleem omdat de vogels ze snel genoeg verorberen. Anders is het als je grote voedselvoorraden in de tuin hebt.


Een meter vogelvoer ziet er . Dan wordt het tijd om de vogels bij te gaan voeren. Merelachtigen kunt u appels, peren of rozijnen geven en mezen en . Met meer dan 7foto's en illustraties is dit het ideale naslagwerk voor tuinders en vogelliefhebbers. Vogels in de tuin Paperback.


Naast een overzicht van de meest voorkomende tuinvogels, zowel op het platteland als in de sta bied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.