maandag 20 augustus 2018

Bijen houden in eigen tuin

Honing uit eigen tuin : Bloemen voor bijen zaaien is één, maar zelf een kast in je tuin houden ? Toch is het de meest doeltreffende manier om de bijenpopulatie in ons land op te krikken. Peter, ik heb bij alle buren in de omtrek een briefje door de bus gedaan waarin in de komst van de bijen heb aangekondigd. En natuurlijk een uitnodiging om eens te komen . Mag ik bijen houden in mijn tuin?


Een bijenvolk kan onvoorspelbaar zijn en kan overlast bezorgen in de nabije omgeving.

Buren kunnen bijen als gevaarlijk ervaren voor hun spelende kinderen of huisdieren. Mensen die een zwembad hebben kunnen bijen als overlast . Zij heeft met haar gezin nog niet zo heel lang zelf bijen en kan dus precies vertellen hoe je begint met zelf bijen houden. Op ieder van onderstaande vragen wordt kort geantwoord. Zijn bijensteken gevaarlijk?


Waar kan ik een cursus over het houden van bijen volgen? Wanneer ik bijen in mijn tuin heb, kan ik dan nog een BBQ houden, zonder gestoken te worden? Kan er daarom iemand met ervaring vertellen hoe het zit met een grotere kolonie bijen te houden ? Is dat veel werk of gaat dat zijn eigen gangetje en met je enkel oogsten?

Je kan je ook een bijenzwerm in een (oud) kastje kopen bij een imker in de buurt, dat in je tuin zetten en zien wat er gebeurt. Mag je bijen houden in je achtertuin ? Of op het dak van je appartement? Alles hangt af van de locatie van je bijenstan waar je woont, je buren en je lokale wetgeving. Het volgend overzicht geeft je alvast een idee van wat kan en wat niet kan. Heel dikwijls begint de last ook doordat bijen massaal aan het water van zwembadjes en vijvers gaan drinken.


Een eigen drinkplaats met voldoende ondiepe randen (lavasteentjes, mos) houdt de bijen meer in jouw tuin , al kan je ze natuurlijk nooit helemaal tegenhouden om ook in de omgeving te gaan . Bijen houden: hoe begin je eraan? Je wil zelf bijen houden , maar weet niet hoe eraan te beginnen. Zo kan je zelf aan de slag. Je kan een kast kopen en een imker komt af en toe langs om de boel op orde te houden en te controleren. Dat lijkt me een heel leuk kado voor mijn gepensioneerde, tuinliefhebbende en biologische ouders.


Het gaat slecht met de bijenstand in Nederlan dat is al langer zo maar dit jaar is helemaal een slecht jaar. Afgelopen zaterdag heb ik me voor het eerst gewaagd aan een introductiecursus bijenhouden. In een ochtend tijd heb ik enorm veel geleerd over bijen, hoe ze hun werk doen en wat een imker doet en ik heb ook nog zelf echt iets gedaan.


Inmiddels overweeg ik na slechts kennismaking al om een eigen. Hoe meer bijenvolken hoe beter. Heeft u een ruime tuin en wilt u bijen , maar niet zelf imkeren?

Huur één of meer bijenvolken en eet straks uw eigen honing. Allereerst moet je bepalen of je bijen in eigen beheer wilt, dan wel in beheer door een ervaren imker. Er zijn imkers die zich erin gespecialiseerd hebben om bijenvolken te . Deze stapelbare bijenkorven maken het mogelijk om in iedere tuin bijen te houden. Van een kleine korf tot een grote kolonie, het is allemaal mogelijk met de modulaire opbouw van de korf. Het ontwerp is makkelijk in gebruik, goedkoop en makkelijk vervoerbaar.


Ideaal dus voor een beginnende imker. Mijn buurman heeft er namelijk aardig wat en die kisten staan bij mij tegen de schutting aan. Ik heb er veel last van maar hij wil ze niet . Bij het bijenhouden in een woonwijk hebben we, mijns inziens, te maken met een aantal criteria: a) De Algemene Plaatselijke (Politie) Verordening. C) Het aantal te houden bijenvolken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten . Gelukkig kan iedereen – ook mensen met een kleine tuin – zijn steentje bijdragen.


Blijf zeker nectarrijke bloemen zaaien, die liefst op verschillende momenten bloeien, en beperk het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Wie nog een stap verder wil gaan, kan zelf een bijenkast houden in . En wat gebeurt er daarbinnen wel niet? Als het je zo vergaat, kan je maar het beste een kast met een bijenvolk in je tuin zetten, mogelijk blijkt het de liefde van je leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.