dinsdag 7 augustus 2018

Kunnen vogels ruiken

Sommige wel, met name vogels die in het donker hun eten zoeken en daarvoor meer afhankelijk zijn van hun reukvermogen. Bronnen: vogelbescherming. De meeste vogels kunnen wel ruiken , een enkele niet.


Hoe goed kunnen vogels horen? Welke vogel vliegt het verst?

Kijk bij onze Vogelweetjes. Die vogels ruiken dat, hun reukorgaan ligt als een buisje op de snavel. Van gieren is bekend dat ze rottend vlees ruiken. Hun neus zit aan de snavelpunt. Maar ook zangvogels kunnen ruiken.


Duitse onderzoekers hebben dat weer eens . Vroeger zou het antwoord zeer eenvoudig geweest zijn. Vogels kunnen geen geuren waarnemen.

Tot er op een dag een Portugese missionaris in Mozambique waskaarsen in zijn kerk liet branden. Honingwijzers zijn vogels die verzot zijn op was. Hij merkte dat deze vogeltjes zijn kaarsen volledig opaten. Het kan een geluid zijn wat een van beide veroorzaakt, of de zang die niet samengaat.


Toen zei ik dat het misschien wel aan de geur of stof lag die vogels verspreiden. Daar begon de discussie: kunnen vogels eigenlijk RUIKEN ? Presentation for KNNV Apeldoorn Vogelwerkgroep on history of development of knowledge on avian olfaction capabilities. Volgens hun intern kompas zouden vogels per definitie zuid moeten vliegen, maar als daar belangrijke obstakels op de weg liggen, kunnen ze hun route aanpassen.


Wat ze precies ruiken , is niet bekend. Maar een paar uitzonderingen daargelaten (zo is de bijna blinde kiwi bij het zoeken naar voedsel grotendeels afhankelijk van zijn neus), is het reukvermogen van vogels veel minder ontwikkeld dan dat van ons. Als je een jong oppakt en weer neerzet, zal moeder vogel dat daarom niet kunnen ruiken. Door Arno Ooms Ik kreeg laatst die vraag gesteld en moest gelijk aan gieren denken.


Toen besloten even wat op te zoeken. Als lid van de vogelbescherming ontvang ik altijd een mooi. Maar er zijn nog veel meer situaties waarin vogels zich kunnen bevinden en waarin we ons vertwijfeld kunnen afvragen hoe dat nu voelt, of hoe dat nu is. Hij beantwoordt de fascinerende vragen door te kijken naar de zintuigen van vogels : wat zien, voelen, ruiken , proeven of horen ze?


In vergelijking met zoogdieren hebben vogels maar een zeer klein reukorgaan.

Het reukorgaan is onderdeel van de zogenaamde reukhersenen, die bij alle gewervelde dieren vergelijkbaar voorkomt. Ruiken is niet alleen aan landdieren voorbehouden, ook vissen kunnen vaak uitstekend ruiken. Ze hebben twee neusgaten aan de voorkant van de snuit waarmee ze geurmoleculen uit het water halen.


Bloed Vissen gebruiken hun reukzin om eten te vinden of om vijanden te herkennen. De vissenneus reageert soms al op . Ouders van jonge scharrelaars kunnen de angst van hun jongen letterlijk ruiken , zo blijkt uit onderzoek. Dat hebben Spaanse onderzoekers ontdekt.


Reukzin (of het olfactorisch vermogen). Lange tijd heeft men gedacht - en aangenomen - dat horen en zien de belangrijkste zintuigen waren voor vogels. Tot voor kort dacht men dat de reuk zeer matig ontwikkeld was. Tyrannosaurus rex kon het beste ruiken en bij primitieve vogels waren het zicht en de reuk beide goed ontwikkeld.


Dit zijn de belangrijkste. Daarin vond ik een stukje over het ruiken door vogels. Ik kan het niet rechtstreeks linken aan de groep Poicephalus papegaaien, maar zou u ook niet kunnen vertellen waarom deze soorten niet zouden kunnen ruiken. MIERLO – Zijn vogels intelligent? Kunnen vogels kleuren onderscheiden?


Wat was er het eerst, de kip of het ei? Waarom kunnen vogels vliegen? Blauwe stormvogels – zeevogels die boven contourloze wateren foerageren naar verspreid rondzwemmend krill, vissen en pijlinktvissen – kunnen al voordat ze zijn uitgevlogen de geur van hun prooi ruiken , en dat in minieme concentraties. Deze stormvogels broeden in donkere holen.


Waarschijnlijk vertrouwen ze op . Ook onderling binnen een en hetzelfde soort kunnen kromsnavels verschillend ruiken. Wanneer de papegaai onaangenaam ruikt zal men eerst vast moeten stellen wat er zo onaangenaam ruikt. Ligt het aan de adem, aan de lichaamsgeur , ligt het aan de ontlasting of ligt het aan de omgeving van de vogel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.