dinsdag 28 februari 2017

Cantharel paddestoel

Een andere afbeelding melden Meld de aanstootgevende afbeelding. Zij groeien in Europa, Azië, Noord-America en Australia. In Nederland zijn cantharellen van juli tot november waar te nemen. Zij staan in ons land op de rode lijst . Ze groeien overvloedig in Oost Europa, Zuid Europa en Noord-Amerika.


Dat kan – heus – ook in Nederland.

Eén daarvan is dat de cantharel in Nederland niet meer gevonden wordt. In drukbezochte natuurgebieden valt de hanenkam of cantharel steeds vaker ten prooi aan lekkerbekken die ,,de culinair hooglijk gewaardeerde” paddestoel herkennen en plukken. Daardoor is deze paddestoel steeds minder in uitgegroeide vorm te zien. Cantharellen zijn niet tam te maken.


Dat schrijft de Nederlandse Mycologische . Hij groeit bij voorkeur op voedselarme, zure zandgrond (1). Whoeoehoeoe, gele cantharellen ! Wie wil er een high five met me doen? Zelfbenoemd paddestoelenhunter Edwin Florès staat bijna te springen van blijdschap.

De paddenstoel haalt een hoogte van ongeveer centimeter. In het Frans wordt de cantharel Girolle genoemd. Herkomst De cantharel is een wilde paddestoel en kan niet geteeld worden. Veel gebruikt bij vleesgerechten.


Ze zijn verkrijgbaar in nopjes, zowel kleine als grove. Afhankelijk van het weer springen de cantharellen vanaf midden juni uit de grond. De kleintjes zijn de beste. Het cantharellen -seizoen.


Een rijpe cantharel ruikt naar abrikozen. Wel is deze paddenstoel moeilijk om te reinigen. Ze zijn dikwijls verontreinigd door insecten, bladresten, dennennaalden en dergelijke. De naam alleen al spreekt tot de verbeelding.


Deze paddenstoel is familie van de cantharellen. Qua smaak liggen ze ook dicht bij elkaar. De kwetsbaarheid maakt dat deze nauwelijks vers verkrijgbaar is. Benut deze dan zeker, maar eet ze liefst op de dag dat je ze koopt.


Bakken of sauteren is de aangewezen bereidingswijze. Gebakken cantharellen doen het uitstekend in omeletten, lauwwarme. De hoed is trechtervormig, zodat men tegen de onderzijde aankijkt, die bestaat uit vertakte ribben in plaats van plaatjes.

De cantharel of hanenkam is een lichtgele paddestoel die u herkent aan de lijsten aan de onderkant van de hoed die onregelmatig gevorkt zijn en ver van de steel aflopen. De soorten paddestoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.