woensdag 27 december 2017

Aardappelen moestuin

Aardappelen worden heel vaak en veel gegeten. Vroeger aten we ze bijna elke dag, maar sinds de komst van pasta, rijst maar ook risotto, couscous, quinoa en andere lekkere zetmeelhoudende producten is het hier in ieder geval wel wat minder geworden. Dat neemt niet weg dat de gemiddelde Nederlander toch . In je Horta winkel vind je een ruime keuze pootaardappelen.


Het assortiment is aangepast aan de bodem van de streek.

Vraag advies aan je Horta expert. Wie geen moestuin heeft maar toch op balkon of terras zijn groene vingers wil laten wapperen, kan best aardappels telen in emmers. Een oude plastic emmer is prima, maar er moet wel een gat in de bodem worden gemaakt om overtollig water af te voeren.


Vul de emmers met een mengsel van gewone tuinaarde en . Laat de aardappels wel even voor kiemen op een. Zelf aardappelen kweken? Maar hoe zie je nu wanneer de aardappelen goed zijn?

Daar is die toch veel te ondiep voor? Dat dacht ik ook maar het zal je verbazen hoeveel aardappels je kan oogsten. Als je de ruimte hebt poot dan tot aardappelen in de grond en creeer . Niet veel mensen telen zelf hun aardappels , toch is het de moeite waard. Een portie vroege aardappeltjes, gekookt in de schil en geserveerd met wat zelfgemaakte kruidenboter is namelijk een delicatesse! Van een perceel van vierkante meter kun je ongeveer kilo aardappelen oogsten, daar kun je met . Het is zó leuk om na maanden wachten mooie aardappeltjes van eigen kweek te kunnen opgraven en ze vervolgens lekker op te eten.


De veelzijdige knollen kunnen op talloze manieren verwerkt worden tot de heerlijkste maaltijden. Voor het telen in potten zijn de vroege aardappelsoorten het meest geschikt. De pot moet voldoende groot zijn.


Zorg voor minimaal tot liter per plant. Geen moestuin , maar wel je eigen aardappelen telen in een grote, stevige plastic zak. De opbrengst per plant i. Zo kun je ook in een kleine tuin, op het.


Steek met een tuinvork diep onder de knollen om zo min mogelijk knollen te beschadigen. Middelvroege en late rassen oogst je vanaf augustus.

Kijk ook bij moestuin aanleggen of de vierkante meter tuin. Tip: met de TomTato-plant kweek je aardappels en tomaten tegelijk! Wanneer pootaardappelen planten met welke rassen? Hoeveel pootaardappelen poten en hoe groot is de opbrengst. Tuintip: zelf aardappelen kweken.


Het is maart en dat wil zeggen dat je eindelijk weer aardappelen mag poten (planten) in je moestuin. Toch als je vroege aardappelen wil. Voor halfvroege of late rassen wacht je best tot april en mei. Poten kan in (vruchtbare) volle gron maar ook in een grote pot of . In dit artikel leggen we uit waar je aan moet denken.


Ik heb frieslanders half april in mijn moestuin gepoot. Daarbovenop heb ik compost gelegd. Ook hoorde ik dat ik de aardappelplanten het beste kan toppen zodat de groei meer naar de aardappels gaan. Ik weet nog toen ik klein was dat we een speciaal werktuig hadden om de greppels te maken voor aardappelen : een aardappelkapper.


Je kan hier heel handig een greppel mee maken om de aardappels in te leggen bij het planten. Daarna gebruikt je dit werktuig om de ruggen te maken waarin de .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.