vrijdag 29 december 2017

Soorten kikkers in nederland

Onderstaand een lijst van kikkers in België en Nederland. De informatie in de lijst slaat enkel op de soorten zoals ze voorkomen in Nederland. De boomkikker bijvoorbeeld is in Nederland zeldzaam maar komt in andere landen algemeen voor.


Bruine kikker , Rana temporaria. De bruine kikker is te herkennen aan zijn driehoekige vlek achter het oog.

Kikker of pad gezien, maar je weet niet welke soort ? Met deze soortzoeker kun je alle soorten kikkers en padden van Nederland determineren. Aangeboden door Naturalis Biodiversity Center en RAVON. De amfibieën zijn grofweg in drie groepen te verdelen: padden, kikkers en salamanders. Salamanders zijn gemakkelijk te onderscheiden doordat ze een staart hebben. Door op een paar kenmerken te letten is het onderscheid tussen padden en kikkers echter ook niet moeilijk!


Naast deze inheemse soorten zijn er ook enkele exotische amfibieën door de mens geïntroduceerd. Amfibieën zijn koudbloedige gewervelde dieren met een waterdoorlaatbare huid.

Op de hogere zand- gronden en op laag- dynamische plaatsen in het rivierengebied. Gonzende langgerekte oplopende toon zonder neergaande tonen, weinig variatie. Kikkers en padden ontwikkelen wel een staart maar deze verdwijnt tijdens de metamorfose.


Foto van een Groene kikker. Er is geen duidelijk biologisch verschil tussen kikkers en padden, al gaat dat voor soorten die in Nederland leven wel op: de padden zijn dik, wrattig en traag,. In Nederland leven de volgende kikkers en padden: Europese.


Het zijn koudbloedige dieren, wat betekent dat ze niet zelf zorgen voor hun lichaamswarmte. Dit is een omschrijving van hun levenswijze: zowel in het water als op het land. In dit artikel lees je alles over de in Nederland voorkomende soorten kikkers en padden. Meerdere soorten kunnen gelijktijdig gebruik maken van dezelfde voortplantingswateren zodat legsels van verschillende soorten samen gevonden kunnen worden.


De populatie boomkikkers vertoont de grootste stijging. Vooral in Twente en de Achterhoek . Ze mogen niet verhandeld worden. Er bestaan meerdere soorten kikkers in onze omgeving (België, Nederland ). Met name pijlgifkikkers worden veelal gehouden.


In mindere mate worden verschillende rietkikkers uit afrika, koraalteenkikkers uit Azië en Australië, verschillende soorten.

Hij verovert daar ondiepe vijvers. Hij eet beschermde inheemse amfibieën op, maar ook libellen, vissen en zelfs kleine watervogels. Hij komt op verschillende plekken voor in België, ook in het grensgebied met Nederland. Overzicht van soorten kikkers die voorkomen in Nederland met informatie, gegevens en kenmerken van Nederlandse kikkers. De derde soort werd lange tijd de middelste kikker genoem maar tegenwoordig meestal bastaardkikker (Rana esculenta).


Het is een heel gewone soort , zowel in België als in Nederland en is ook in de ons omringende landen praktisch overal te vinden. Ook al ben je van plan de kikker uit je tuin te houden, is het misschien toch interessant om te weten met welk dier je te maken hebt. De kikker kennen we allemaal, maar wat veel van ons niet beseffen is dat deze diersoort steeds meer verdwijnt. Op dit moment kennen we in Nederland elf verschillende .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.