maandag 25 december 2017

Haagbeuk boom snoeien

Kan ik een haagbeuk Carpinus betula, NU ( als het niet meer vriest in de nacht?) geheel zonder blad nog snoeien of moet ik wachten tot het najaar? Ontdek hier hoe en wanneer je een beuk of beukenboom moet snoeien. Ook wanneer je beuk in haagvorm staat.


En wat het verschil is tussen beuk en haagbeuk. ABC bomen snoei je niet als ze kaal zijn, zij gaan bloeden bij een wintersnoei wat betekent dat er sap uit de snijwond komt.

Denk bij ABC bomen aan Acer ( esdoorn), Betula (berk) en Carpinus ( haagbeuk ). Tussen januari en maart snoeien we fruitbomen , zoals appel, peer, kers en pruim. Voor het snoeien van de haagbeuk volgt u gewoon de instructies van Haagplanten. Lees alles over de haagbeuk op onze site! Natuurlijk kan een boom wel verzwakken door verlies van veel water.


De beste remedie tegen lekkende snoeiwonden is het snoeien op een geschikt tijdstip. Bij berken, haagbeuken en esdoorns is het aan te bevelen om deze boomsoorten uitsluitend te snoeien als ze volledig in blad staan.

De notenboom kan natuurlijk. Wil je een mooie beukenhaag, dan is correct snoeien heel belangrijk. De periode waarin je een boom best kan snoeien is afhankelijk van de boomsoort en de mate waarin je wil snoeien. Knotbomen zoals een eik, els of populier kan je best in de periode november tot en met februari snoeien. Leibomen (kastanje, haagbeuk , plataan, linde) en fruitbomen (appel, peer, pruim ) kan je ook nog in . Bij het snoeien van mijn carpinushaag ben ik tot de vaststelling gekomen dat op de takken en stammen van mijn haag een soort korstmos zich voordoet die de.


De haagbeuk hoort bij een andere familie, namelijk de Betulaceae waartoe ook berk en hazelaar behoren. De naam haagbeuk duidt al op een frekwent gebruik, namelijk voor heg(haag)beplanting - al is de boom ook als solitair heel mooi. Door regelmatige snoei , ontwikkelt zich geen kroon en kan er geen dikke stam . Hoewel deze het meest wordt toegepast in strakke hagen, is het eigenlijk een boomvorm. Met zijn dichte, donkergroene bebladering is de haagbeuk een aangename tussenstop voor veel vogels. Laat in de herfst, na het afvallen van de inmiddels . Koop nu de Haagbeuk als boom (Carpinus betulus ) v. Snoei niet als het vriest.


De haagbeuk is eenhuizig: de mannelijke en de vrouwelijke bloemen komen op één plant voor.

De boom is autochtoon in West-, Midden- en Zuid-Europa alsook in West-Azië. Haagbeuk wordt vaak aangeplant als laanboom of als haag omwille van zijn goede verdraagzaamheid van snoei. De Carpinus betulus fastigiata of gewoon de Haagbeuk in zuilvorm. Flinke jongen voor in een beetje. Een aantal bomen kan alleen vanaf juni tot en met oktober gesnoeid worden.


Daarbuiten kunnen ze gaan bloeden: uit de wonden blijft vocht druppelen. Bomen waarvoor dit geldt, zijn: berk, esdoorn, haagbeuk en walnoot. De overige boomsoorten kunnen het gehele jaar door gesnoeid worden, mits per snoeibeurt niet . Deze boom vraagt geen specifieke snoei.


Er dient wel op gelet te worden dat de boom in de zomer of in het najaar gesnoeid wordt. Wanneer er op het verkeerde .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.