vrijdag 29 december 2017

Moestuin bemesten met paardenmest

Sinds dit jaar heb ik een moestuin , ik weet niet wat de vorige eigenaar heeft gedaan of gebruikt. Het seizoen begint af te lopen,en nu zit ik te denken,wat te doen qua bemesting ? De grond is een redelijke vette grondie goed vocht vast hou(op zich wel goed) maar ook meteen een grond die niet echt . Paardenmest voor op de tuin. Nadat ik had gezien dat de enorme hoeveelheid paardenmest , welke van de week was aangekondigd in de nieuwsbrief, was gearriveerd op het parkeerterrein van het tuincomplex , heb ik vol enthousiasme al een kruiwagen vol naar mijn tuin gereden.

Deze hoop paardenmest heb ik even geparkeerd op. Als dat zo is, dan heeft u geluk. Want paardenmest is zowat de meest organische bemesting voor de tuin die er is. Dierlijk mest zoals koemest en paardenmest werden jaren geleden aangeraden als zeer goede, evenwichtige meststoffen die zowel voldoende plantenvoeding aanbrengen en meteen zorgen voor een hoog humusgehalte, wat de bodemstructuur ten gunste komt.


Echter werd dit jaar mijn aandacht . Voor wortelgewassen en peulgewassen (die allebei dus weinig bemesting nodig hebben) is het voldoende voor een heel seizoen. Op de volkstuin sluit je daarvan uit:.

Je hoeft niets af te voeren, het werkt super om plantjes op te laten groeien en als je een moestuin hebt is het al helemaal handig. Je kunt er ook je eigen wei mee bemesten. Door de wormen in de compost wordt je composthoop een soort van lopend buffet voor vogels, wat ook weer een heel leuk gezicht is. Lastig als u uw sier- of moestuin ermee wilt bemesten. Gelukkig is voor dit onkruidprobleem een goede oplossing.


Het bemesten van de groente tuin met gedroogde koemest, is vanwege het resultaat af te raden. Een uitstekende organische mest is . Ik heb altijd begrepen dat paardenmest met name goed is voor de rozentuin (en voor champignons dus ook), maar te schraal voor de moestuin. Menig tuin is al bemest met de poep van mijn merries! Vertering ervan vraagt veel stikstof, vooral als het hardhout betreft, . Bemesting kunstmest stalmest groenbemesting kompost potgrond.


Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, als je je tuin wil bemesten. Maar paardenmest is een uiterst geschikt product om de planten in je tuin van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Stalmest is een gecomposteerd mengsel van stro en koemest.


Het is een ideale meststof voor de moestuin en bevat relatief veel stikstof. Een nadeel van (verse) stalmest is dat het schadelijk insecten aantrekt (uienvlieg, koolvlieg, bonenvlieg etcetera).

Vaak wordt er te veel bemest. In deze reeks filmpjes probeer ik goede voeding te verkrijgen op basis van paardenmest. Kortom, kippenmest kan zeker van pas komen in de moestuin. De vertering van stro onttrekt stikstof aan de mest ( lees hier eventueel meer over op de pagina over compost).


Hierdoor komt de stikstof uit verse paardenmest niet beschikbaar voor de planten in de moestuin. Verrijkt de grond met humus voor een betere bodemstructuur. Gedroogd product, vrij van onkruidzaden, ziektekiemen en insecten en dus volledig veilig voor grond en plant. Gebruiksvriendelijker en properder dan verse mest. Toepasbaar in de biotuin.


Verse koeien- en paardenmest moet je niet zomaar gebruiken maar òf eerst op een hoop laten composteren of reeds vóór de winter onder spitten. Met alleen natuurlijke mest kun je een hele tijd vooruit in je moestuin Op langere termijn, zeker wanneer je je stukje grond intensief bebouwt en er veel van oogst, zal er aan . ZONDER strooi of hooi er tussen. Van een hengst de enkel hooi, weidegras en korrels… Prijs o. Verse paardenmest wordt gebruikt bij de teelt van champignons en kan ook goed gebruikt worden voor het maken van een broeibak.


Bij de vertering van verse mest wordt het gehalte aan koolstof lager en stijgt het relatieve gehalte aan stikstof, waardoor de bemestingswaarde toeneemt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.