vrijdag 22 december 2017

Bloeitijd brem

De (gewone) brem (Cytisus scoparius, synonieSarothamnus scoparius) is een struik uit de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). De soort lijkt op de aanzienlijk zeldzamere gaspeldoorn, maar heeft geen doorns. De takken en twijgen zijn vijfkantig en niet behaard. Steunblaadjes ontbreken. Brem bloeit in de lente en als de bloei ten einde loopt ben je aan de zomer toe.


De grote gele bloemen ruiken opvallend.

Ze staan alleen of met tweeën bijeen aan kromme stelen in de bladoksels. Onder de benaming brem vallen twee verwante plantengeslachten met talrijke soorten en rassen. De planten bloeien overwegend geel, minder vaak ook rood of wit. De soorten van Cytisus bloeien doorgaans in mei en juni, terwijl de Genista soorten zomerbloeiers zijn met een bloeiperiode tussen juni en augustus. Soorten brem in de tuin zoals verfbrem, genista en cytissus soorten, snoeien, gebruik, planten.


De onderste bladeren zijn drietallig. De bovenste zijn enkelvoudig en zittend. De deelblaadjes zijn smal eirond tot langwerpig en worden tot cm.


Ze zijn van onderen zijdeachtig behaar maar na de bloei kaal.

Soms zijn ze schubvormig. Brem groeit graag op lichte zandige gronden die lichtzuur tot neutraal zijn. Kalk wordt slecht verdragen. Hij geeft de voorkeur aan volle zon. Gewone struiken worden tot meter hoog.


In dit geval is de grootte afhankelijk van de stamhoogte. Laat de kroon in verhouding met de onderstam en snoei de plant direct na de bloei. Bloemkleur: geel, tweekleurig, wit, roo oranje. Bloeiperiode : April - Juni. Twijgen kaal, groen, min of meer 5-kantig.


Bovenste bladen zitten enkelvoudig. Kelk 2-lippig, met kleine tanden. Bloemen okselstandig, of bijeen. De nederlandse naam is Brem , familie van de Fabaceae. De bladeren zijn donkergroen.


De volwassen hoogte van deze middelgrote heester is ca. Snoei direct na de bloei de bloemtakken terug zodat de jonge scheuten vanuit de basis opnieuw uitlopen. Als de brem niet gesnoeid wordt dan zal deze snel verhouten en verouderen.

Dit is een natuurlijk proces wat door het op tijd snoeien wordt uitgesteld zodat je langer van de bloeiende brem kan genieten. Waarschijnlijk heeft ook u, bij het inrichten van uw tuin, bewust gekozen voor bepaalde planten, bomen en heesters. De brem , ook wel Cytissus, is een veelgehoorde keuze, mede dankzij de prachtige gele bloemen, die de plant tijdens de bloeitijd (april-mei) vertoont. Verdraagt een temperatuur tot -gr.


Maar hoe houdt u een brem mooi en . Cytisus of brem is een voorjaarsbloeier met gele bloemen. Deze bossige heester geeft een echt lentesfeertje aan het balkon. Voor een zonnige standplaats en lichte, zanderige grond.


Na de bloei evetueel snoeien. Deze brem is een heelbekende die met zijn waterval aan bloemen in het voorjaar veel kleur aan de tuin geeft. Deze Cytisus scoparius ´Golden Tears´ bloeit geel. Snoei Brem na de bloei voor een derde terug. Door de snoei blijft de struik mooi stevig en valt ze niet zo snel uit elkaar.


Een brem laat zich goed snoeien. U kunt dit het beste na de bloei doen, eind mei. Zo kunt u bijvoorbeeld besluiten om de brem te verjongen. Het jaar daarop doet u dat weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.