dinsdag 26 december 2017

Compost maken van tuinafval

De truc van een goede hoop is om een verhouding van delen koolstof (C) op deel stikstof (N) te krijgen in je composthoop. Laat ik voorop stellen dat ik geen wetenschappelijke benadering toepas voor het composteren van mijn groente- en tuinafval. Let bij de aanleg van een eigen composthoop op dat hij zo gevarieerd mogelijk moet zijn.


Zorg voor de juiste verhouding van vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval ). Sorteer je tuinafval op kleur, groen . In plaats van je groente-, fruit- en tuinafval gescheiden in te leveren, kun je dit ook zelf composteren.

Doe je dit goe dan spaar je energie en verminder je de afvalberg. Als beloning krijg je gratis goede bodemverbeteraar voor de tuin. Grove compost van afval uit de tuin.


Het is heel gemakkelijk om compost te maken. Bedenk wel dat een aantal soorten afval niet tussen de composthoop horen. Laat ik voorafgaand aan onderstaand verhaal zeggen dat ik erg slecht ben (en altijd al geweest) in scheikunde, en compost maken lijkt wel een beetje op hogere. Hoi hoi, Ik wil een composthoop gaan maken , en geen idee hoe.


Wat ik dagenlijks heb is.

Is het te doen om hier iets van te maken ? Start in het voorjaar, zomer of herfst. Zet nooit een composthoop op of start nooit het vullen van een compostvat bij vriesweer, omdat het afbraakproces dan kan stilvallen. Het keuken_ en tuinafval wordt best zo vers mogelijk op de composthoop of in het compostvat aangevoerd. Bokashi is een japanse manier van compost maken door fermentatie.


Meer informatie hierover vind je o. Wel of niet op de composthoop ? Niet alles wat in de gft-bak mag, kan ook op de composthoop. Dit komt doordat de omstandigheden in de composthoop anders zijn dan die in een . Door GFT-afval te composteren , kan je zelf compost maken en bespaar je afval. Een simpele methode is om het tuinafval te sorteren op kleur. Fijn materiaal, kleine stukken vergaan sneller dan grove stukken.


Lucht: Zorg voor voldoende lucht in . Je kunt heel simpel je eigen super- compost maken. Een paar plastic bakken van de Blokker, je GFT of tuinafval en de nijvere tijgerwormen doen de rest. Deze compostfabriek zet je groenafval in een wip om in geweldig goede mest.


Gratis, reukloos en het past op ieder balkon, terras of stadstuintje: je eigen . Een composthoop helpt mee met het verwerken van het afval dat wij dagelijks produceren.

In Nederland kun je je groente-, fruit- en tuinafval (GFT) apart aanleveren. Compost wordt namelijk gemaakt van groenafval. Hier wordt op grote schaal compost van gemaakt. Het maken van je eigen compost draagt hier niet zozeer . De cirkel is dan rond: je bent je tuinafval kwijt én je kunt het na een poos opnieuw gebruiken in je tuin.


We vertellen je hoe je een composthoop maakt. Begin vandaag nog je organisch keuken- en tuinafval apart te houden. Hoe maak je mooie compost. Hier zie je hoe ik mijn compost maak. Door de losse structuur van de bodem kunnen allerlei ( bodem)diertjes goed in het afval komen en daar het . Je keuken- en tuinafval kan je in het vat of de bak gooien en indien nodig nog wat verkleinen.


De compost kan nu worden belucht: een wekelijkse beluchtingsbeurt met de beluchtingsstok is noodzakelijk. Om de tot maanden kan je de compost opzetten met een riek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.