vrijdag 22 december 2017

Notenboom snoeien tijd

Tijd voor de notenboom snoeien ? Op vtwonen lees je alles over hoe en wanneer je de notenboom kunt snoeien. Een walnotenboom (juglans regia) moet je snoeien als de takken kaal zijn geworden. Je wilt een notenboom snoeien ? Plantencentrum Maréchal geeft je uitgebreid advies!

Wanneer moet je snoeien? Tot mijn verwondering las ik op andere sites dat je een noteboom best snoeit (het is nogal drastisch maar onvermijdelijk) in de maanden juli en augustus,om te vermijden dat ie kan doodbloeden. Is het dan niet logischer te snoeien als de blaren verkleuren en de sapstroom dus stilvalt?


Notenbomen staan erom bekend dat ze erg kunnen bloeden. Daarom is het belangrijk om een goed snoeibeleid voor je boom te hanteren, dat betekent dat je werkt met een soort toekomstbeel waarbij je takken die later problemen zullen gaan geven weghaalt voordat ze te dik zijn. De beste tijd om bomen die sterk . In deze tijd is de boom actief en kan de boom snel ziektes en wonden hertstellen.


Voor notenboom is dit echter anders.

Het is daarom aan te raden om de notenboom wat later te . Beste tijdstip om een walnotenboom te snoeien is tweede helft van de zomer, Juli, Augustus en September. Het seizoen tussen half augustus en eind september is zeer geschikt voor het terugsnoeien van uw notenboom. Dit houdt de boom sterk en gezond.


Dat is de reden waarom ze minder sap produceren. De snoeiwonden hebben genoeg tijd om te . Bij het noodzakelijk snoeien van levende dikke takken de wonden behandelen met wondafdekmiddel om inrotten te voorkomen. Van begin juni tot eind september. Snoeien op een later tijdstip maakt de boom kwetsbaarder voor vorstschade. Het zal wel een veel gestelde vraag zijn maar ik stel hem toch: Is het nu de tijd om een notenboom te snoeien ? Want ik dacht er gisteren een klein takje af te zaagen.


En toen leek het wel of de hele boom leeg liep! Ik dacht dat de sapstroom nu toch wel tot stilstand zou zijn. Plak er geen tijdstip op, kijk naar de natuur: de juiste snoeitijd is de periode dat de noten vallen.


Sluit de wonden goed af . In de Karolingische tijd wa- ren ze waarschijnlijk. Bescherm de wonden met wondafdichtingsmiddel.

In het standaardwerk over bomen Stads- bomen Vademecum . Wil je buiten aan de slag gaan, maar kan je hierbij wel wat hulp gebruiken? Door het vroege bloeitijdstip en de kwetsbaarheid daarvan voor nachtvorst, wagen zich maar weinig mensen aan het planten van een noot in de tuin. Snoeien Een walnoot moet zo min mogelijk worden gesnoeid. Als snoeien nodig is, beperk de snoeibeurt dan tot het verwijderen van dood hout en het . Voor meer uitgebreide informatie omtrent snoeien verwijzen we u graag verder naar dit Vademecum.


Het snoeitijdstip is onder meer afhankelijk van het doel van de snoei , maar als algemene regel geldt dat . Vele rassen kunnen vrucht zetten met hun eigen stuifmeel, maar een verschil in bloeitijd tussen de mannelijke en de vrouwelijke bloemen kan dit beletten. De associatie met de notenboom gaat terug op de verspreiding van de boom door de Romeinen in de veroverde gebieden. Voor de meeste bomen geldt dat het najaar en de winter de beste seizoenen zijn voor de snoei. Er zijn een paar belangrijke zaken waar u rekening mee moeten houden wanneer u aan de snoei begint.


Dit geldt onder andere voor Acer ( esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk) en voor de notenboom. De meesten verkiezen de winter, maar let op, nooit tijdens een vorstperiode.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.