dinsdag 25 augustus 2015

Wespennest in de winter

Voor de veiligheid zet ik een masker op, zegt Johannis Vogelaar, die op het punt staat een wespennest te verwijderen. Ook al is het inmiddels november, de wespenbestrijder heeft nog volop werk omhanden. Want de wespen blijven maar actief, en dat is ongewoon voor de tijd van het jaar.


Vorige maand (Febr) hebben we vastgesteld dat op de zolder nog een wespennest hangt. Kunnen we dit zonder problemen zelf verwijderen of zitten hier nog wespen in die overwinteren en straks bij de eerste zonnestralen terug uit hun nest komen ?

Een wespennest wordt één jaar gebruikt. Nieuwe koninginnen maken op een andere plaats een nieuw nest. Hoornaars bouwen hun nest vaak in een boomholte.


De enige wespen die de winter overleven, zijn jonge bevruchte koninginnen. Ze komen in het voorjaar uit hun winterslaap om een nieuw nest . In Nederland zien we steeds meer wespen in de winter. Dit komt omdat de winters steeds zachter worden.

Wat kunnen we er aan doen? Normaal gesproken zal je eind oktober en begin november geen wespen meer tegenkomen. De koninginnen zijn de enige exemplaren die de winter doorgaan. Rond deze tijd gaan ze op een beschutte plaats in winterrust. Als in april de temperatuur gaat stijgen komen koninginnnen weer tevoorschijn en . Als het weer mild is, kunnen mannetjes overleven en vliegen ze samen met de koningin in april het nest uit.


Het resultaat: meer wespen in de zomer. Samengevat: bij een droog voorjaar en een warme zomer zullen er veel nesten zijn. Hetzelfde geldt in het geval van een milde winter. Dat is ook nodig omdat alleen koninginnen de winter overleven.


Zodra het voorjaar aanbreekt, bouwen ze een nieuw nest. De manier waarop een wespennest gebouwd wordt en het uiterlijk van een wespennest verschilt per wespensoort. De hoeveelheid koninginnen en mannetjes is afhankelijk van de grootte van het wespennest.


Dit zijn de laatste ontwikkelingen van een wespennest. Na de bevruchting van de koningin en voor het intreden van de winter periode gaan de nieuwe koninginnen (en komen meerdere koninginnen voort uit een wespennest ) op .

Of hoe doen ze dat in de winter ? Want als ze wel blijven, dan is het uiteraard . Ondertussen zorgt zij voor haar eigen eten (m.n. stuifmeel) en voedsel voor haar larven (m.n. insecten). Al een aantal dagen vinden we op zolder telkens wat wespen. We probeerden te achterhalen waar vandaan, maar zonder succes. Uiteraard onmiddellijk de gemeente gebeld om een verdelger langs te laten komen, . In tegenstelling tot honingbijen, hebben wespen geen methode ontwikkeld om voedsel voor de winter te verzamelen. Daarom zijn de volken op onze breedtegraad éénjarig.


In het najaar vallen ze uiteen en vriezen de werksters dood. Echter, voordat het zover gekomen is, zijn er nieuwe koninginnen en mannetjes . De wespen leven hoogstwaarschijnlijk niet meer in het nest. Wespennest verwijderen winter. Wel moet je altijd voorzichtig zijn. Hieronder volgen een aantal aandachtspunten en maak hierna de keuze of je het wespennest.


Verwijder lege nesten in de winter. In principe keren wespen nooit terug naar een eerder gebruikt nest, maar er bestaan verschillende soorten wespen die hun nieuwe nest bovenop het oude bouwen. Reinig ook de plek rondom het . Buitenhuis vind je ze meestal in holle bomen, in het gras of ergens in de gron een oud muizenhol of konijnenhol wordt ook wel eens bewoond door wespen.


Ook in keukens komt een enkele keer een wespennest voor. Winter vol wespen door warme herfst. REGIO - Blij dat je deze zomer niet zoveel last hebt gehad van wespen ? Dat kan deze herfst nog wel veranderen. De afgelopen dagen zijn weer nesten vol met wespenlarven waargenomen.


Dat is uitzonderlijk voor begin november, meldt de . Deze winterse activiteit van het bijenvolk heb ik in vorige jaren al eens gemeld. Bij verschillende lezers heeft de summiere beschrijving vraagtekens opgeroepen. Waarom doen de bijen dat?


Op de overwinterende koninginnen na sterven hommels en wespen in de herfst, maar hoe overwinteren . Het wespenvolk sterft in de winter volledig uit en keert een jaar later nooit op dezelfde plaats terug. De jonge koninginnen die in het najaar worden geboren vliegen uit en overwinteren op een andere plaats. Zij keren nooit op dezelfde plaats terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.