woensdag 20 december 2017

Reuzenberenklauw bestrijding

Kleine populaties zijn met beperkte inspanningen op relatief korte termijn te bestrijden. Bestrijding van grotere populaties vraagt een langdurige en intensieve inzet. Manueel verwijderen van bovengrondse en ondergrondse delen, maaien voor de zaadzetting of begrazing zijn de meest aangewezen technieken. Spring naar Biologische bestrijding. In oorspronkelijk verspreidingsgebied blijkt het aaltje de wortels te belagen en kever de bovengrondse delen.


In Nederland wordt in het voorjaar een schimmel toegepast.

Na anderhalf jaar is de reuzenberenklauw ter plaatse verdwenen. De reuzenberenklauw vormt een steeds groter probleem. In wegbermen, maar ook in parken en tuinen. Begin daarom tijdig met de berenklauw bestrijden.


Reuzenberenklauw is biologisch te bestrijden. Het grootst uitgevallen onkruid in Nederlan de tot zes meter hoge uitheemse reuzenberenklauw , kan effectief bestreden worden met een bioherbicide. Reuzendoder is de schimmel Sclerotinia sclerotiorum, die vooral bekendstaat als een hardnekkige plaag in de teelt . Ook zijn lidstaten vanaf nu verplicht om deze gevaarlijke invasieve exoten te bestrijden en overheden moeten maatregelen nemen om verspreiding tegen te .

Berenklauw bestrijden succesvol. Regelmatig gaat een groepje vrijwilligers op zaterdag naar het Vroege Vogelbos. Daar lopen ze hun ronde met steekschoppen, zeisen en schoffels. De verspreiding van reuzenberenklauw is in opgang, niet in het minst in onze gemeente Pittem.


De plant verspreidt zich door massale zelfzaaiing via wind en waterlopen en besmet vaak hele percelen. Om de verdere verspreiding tegen te gaan ondernemen de gemeente Pittem en het . De plant kan brandwonden veroorzaken en staat de groei van andere soorten in de weg. De gewone berenklauw is een plant die van nature voorkomt in Nederland en is niet giftig. Momenteel groeien de planten erg snel en worden ze zoveel mogelijk handmatig bestreden.


Langs de rivieren de Jeker en de Berwijn in het zuiden van Limburg (Vlaanderen) zien we de laatste jaren steeds meer reuzenberenklauw verschijnen. De zaden van deze invasieve uitheemse plant komen via de rivieren vanuit WalloniĆ« aangespoeld. EMMELOORD – De Europese Unie verplicht lidstaten om reuzenberenklauw , reuzenbalsemien en een aantal andere invasieve exoten te bestrijden. De planten zijn per augustus dit jaar wettelijk verboden. Dit leidt tot een verbod op invoer, verkoop, teelt en het gebruik van de plant.


BARENDRECHT – Sinds enkele jaren komt in de gemeente Barendrecht berenklauw voor. Vooral de reuzenberenklauw kan bij aanraking tot brandwonden leiden. Daarom bestrijdt de gemeente deze plant in de openbare ruimte.

De gemeente bestrijdt reuzenberenklauw al jaren door ze regelmatig. Bij de Nationale Plantentuin van BelgiĆ« kan je een gratis brochure bekomen met richtlijnen voor de bestrijding en controle van deze invasieve plant. Hij overwoekert alle andere bloemen en kan bij aanraking enorme brandblaren veroorzaken: de reuzenberenklauw. Landschapsbeheer Flevoland is er blij mee: Nu er een wettelijk verbod is . Vanwege de kiemkrachtige zaden is deze plant erg hardnekkig wanneer deze eenmaal ergens is gevestigd.


De stengel scheidt agressief sap af wat ernstige brandblaren veroorzaakt. Daarom is gecontroleerde bestrijding en verwerking van . Dit proefproject in de land- en tuinbouw zal zich richten tot de inventarisering en proefbestrijding van de invasieve exoot reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum). Aangezien het project een proefbestrijding inhoudt, zal het slechts uitspraken kunnen doen over een eenjarige bestrijding. Waarom de reuzenberenklauw bestrijden ? Door zijn vele zaden verspreidt de plant .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.