dinsdag 28 juli 2015

Kikkers in nederland

Onderstaand een lijst van kikkers in België en Nederland. De informatie in de lijst slaat enkel op de soorten zoals ze voorkomen in Nederland. De boomkikker bijvoorbeeld is in Nederland zeldzaam maar komt in andere landen algemeen voor. Bruine kikker , Rana temporaria.


De bruine kikker is te herkennen aan zijn driehoekige vlek achter het oog. Met deze soortzoeker kun je alle soorten kikkers en padden van Nederland determineren.

Aangeboden door Naturalis Biodiversity Center en RAVON. In Nederland leven de volgende kikkers en padden: Europese. Naast deze inheemse soorten zijn er ook enkele exotische amfibieën door de mens geïntroduceerd. Deze oeverzones zijn belangrijk voor de voortplanting. Een kikker of pad die uit een eitje komt is eerst een larve, zoals een kikkervisje.


De amfibieën zijn grofweg in drie groepen te verdelen: padden, kikkers en salamanders. Salamanders zijn gemakkelijk te onderscheiden doordat ze een staart hebben. Door op een paar kenmerken te letten is het onderscheid tussen padden en kikkers echter ook niet moeilijk!

Het zijn echte waterkikkers die vrijwel het hele jaar in en rondom het water te vinden zijn. Groene kikkers (Rana esculenta synklepton) komen in heel Nederland voor. De groene kikker is niet één soort maar een complex: Het groene kikker complex bestaat uit de twee soorten: meerkikker (grote groene kikker ) en poelkikker . In dit artikel lees je alles over de in Nederland voorkomende soorten kikkers en padden.


Het zijn koudbloedige dieren, wat betekent dat ze niet zelf zorgen voor hun lichaamswarmte. Amfibieën zijn gewervelde dieren met vier poten. De legsels worden vaak in grote (drijvende) klompen bij elkaar . Dit is een van de eerste amfibieën die na de winter tevoorschijn komen. Het aantal kikkers en padden in Nederland is de laatste jaren toegenomen.


De recente stijging volgt op een periode van achteruitgang sinds de jaren vijftig. De toename van het aantal kikkers en padden staat in contrast met berichten over . Maar dit geldt niet voor alle kikkersoorten! Sommige kikkers , de pijlgifkikkers, scheiden giftige stoffen af op hun hui die gevaarlijk zijn voor mensen en dieren. Kikkers lijken onschuldige beestjes.


Uit onderzoek blijkt dat de kikkers deze stoffen via mijten, die ze eten, binnenkrijgen. Acht pijlgifkikkers zijn gearriveerd in Diergaarde Blijdorp. Hun gif wordt gebruikt voor medisch onderzoek.

Maurits, Signalen van prikkeling. Ze mogen niet verhandeld worden. Er bestaan meerdere soorten kikkers in onze omgeving (België, Nederland ). Dat zal je hier niet zo gauw gebeuren.


Boomkikkers voor de lens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.