dinsdag 28 juli 2015

Koemestkorrels moestuin

NPK kunstmest compost stalmest koemestkorrel groenbemesters bemeste tuinaarde potgrond biologische meststoffen. Als we planten oogsten uit de moestuin , verwijderen we ook de voedingsstoffen die door de plant uit de bodem zijn opgenomen. Wij zorgen er al jaren voor dat mesten en kalken minimaal maand uit elkaar liggen (mesten met compost en paardenmest in november, kalken in januari, mesten met bijvoorbeeld koemestkorrels , bloedmeel, patentkali, etc. in maart ( een paar weken voor het zaaien, poten, planten, etc.). Zo weten we zeker dat als het . Hallo, Ik heb een moestuin en een deel siertuin (250m2) op kleigrond.


Vorig jaar groeiden een aantal gewassen zoals de prei, komkommer, tomaat niet lekker door.

Ik heb me laten vertellen dat het weer daar deels de oorzaak van is, maar ook dat er waarschijnlijk te weinig voedingsstoffen in de grond . Deze is niet geschikt voor gebruik in de moestuin. Korrelmest bestaat uit gedroogde dierlijke mest. Gedroogde koemestkorrels zijn de bekendste. Voor elke plant is dit weer anders en daarom hebben wij bij elke groente en fruit de behoefte aan mest opgenomen in onze Plantengids. Als je mest toevoegt aan de bodem om je plant te verwennen kies dan vooral voor gedroogde koemest , en niet voor kunstmest.


Niet alleen omdat kunstmest niet onder biologische teelt . Veel mensen denken dat zij hun tuin bemesten met gedroogde koemest. Koemest is echter eerder een bodemverbeteraar qua structuur dan een toevoeger van voedingsstoffen.

Koemest is immers verteerde grasresten (voedsel van de koe) en bevat veel organische stoffen maar weinig voeding. Hoe en wanneer u de moestuin het beste kunt bemesten leest u hier. Start moestuin : Alleen bij de aanleg van een nieuw bed wordt de grond diep gespit en werkt u oude mest onder. In plaats van oude stalmest kunt u ook gedroogde koemest of een gemengde organische mest gebruiken. Met dit handige overzicht weet u in één oogopslag wanneer u welke bemesting moet geven.


Ook de verschillende soorten meststoffen worden besproken. Het verbetert de bodemstructuur en vochtvasthoudend vermogen door het hoge organisch stofgehalte, geeft een vruchtbaar bodemleven en geeft een . Bovendien wordt de grond aangerijkt met organische stof. Deze organische stof wordt door het bodemleven omgezet in humus. Stalmest is een gecomposteerd mengsel van stro en koemest. Het is een ideale meststof voor de moestuin en bevat relatief veel stikstof.


Helaas hebben nog maar weinig stedelingen tegenwoordig koeien op stal staan. Daar hebben ze voeding voor nodig, net als wij. Niets is lekkerder dan groente uit eigen tuin.


Maar groenten, fruit en kruiden groeien niet zomaar, daar is wat voor nodig! Zo kun je je moestuin bemesten. Het nieuwe jaar is begonnen, de tuinkriebels komen op: zaaien, lente, groei en oogst.


Maar eerst nog even wat voorbereiding.

Voeding voor de tuin, als het nu doet is de mest al een beetje ingewerkt en niet meer zo scherp als je gaat zaaien of poten in maart. Bij het tuincentrum zijn verschillende (biologische) mestsoorten verkrijgbaar, bijvoorbeeld in de vorm van droge koemestkorrels. Bij een relatief kleine moestuin kan het aantrekkelijk zijn om dit soort mestkorrels te gebruiken.


Bij grotere moestuinen wordt het al gauw aantrekkelijk om goed verteerde oude stalmest door een . Houd uw tuin gezond met potgron tuinaarde, koemestkorrels , gazonmest, hydrokorrels. Voor gras onderhoud en plantenvoeding. Bekijk ons aanbod meststoffen. Welke meststoffen zijn er geschikt voor de moestuin. Compost is voor 1 natuurlijk en ook . Er zijn vele redenen hiervoor maar een heel belangrijke reden is dat het gebruik van kunstmest het begin van het einde is voor uw moestuin ! Kunstmest hoort niet thuis in een moestuin.


Koemestkorrels is al helemaal geen meststof, dat is een eenvoudige bodemverbeteraar. Het staat meestal expliciet . Een organisch bodemverbeterend middel voor siertuin, gazon en moestuin. Tuinen van A tot Zaden, levert het complete assortiment goedkoop, snel en per stuk door het hele land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.