vrijdag 30 oktober 2015

Bereklauw plant

De plant komt van nature voor in Europa. Ze is verwant aan de gewone berenklauw , maar veel groter. Een nog veel sterker gelijkende verwante soort is de Perzische berenklauw. De reuzenberenklauw kan, afhankelijk van de groeiplaats , in de lente in een paar maanden tijd uitgroeien tot een hoogte van meter.


ZUURDIJK - De berenklauw moet met wortel en tak worden uitgeroeid. Dat vindt bioloog Geert Alkema.

In BelgiĆ« bestaan er soorten berenklauwen , namelijk de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw. De enorme bladeren zijn . Naamgeving (Etymologie): Heracleum is genoemd naar de god Heracles of Hercules, vanwege de grootte van de plant en de grote geneeskracht, die men haar toeschreef. Sphondylium betekent wervel (in dit geval de opgeblazen stengelknoop).


Het is een grove plant met behaarde veerdelige bladeren die met een grote schede aan de gegroefde stengel zitten. Aanraking met de plant kan . Waarom groeit deze plant nog in parken, vraagt Zamarra zich af. Bij brandnetels merk je tenminste nog dat het foute boel is.

Bij berenklauw duurt het tot uur voor de eerste blaren ontstaan. Na vijf dagen beginnen de blaren kapot te gaan en ontstaan er rauwe open wonden. Ik ben per kind anderhalf . Eerst nog laag groeien later torent een minstens drie meter hoge plant ver verheven boven andere planten uit.


Letterlijk een reus met een enorme groeikracht, die in korte tijd een enorme biomassa neerzet. Reuzenberenklauw heb je meestal niet alleen, de kiemkracht van zaden is groot. Wie het jonge opschietende spul . Dit in tegenstelling tot de reuzenberenklauw, die tot 3m hoog kan worden en schermen heeft met een diameter van meer dan cm.


Heracleum sphondylium de Gewone of Kleine Bereklauw Heracleum mantegazzianum de Reuze of Grote Bereklauw. De stengels zijn kantig, gegroefd en. Mijn hond heeft aan een berenklauw gesnuffeld. Zelfs een oppervlakkige aanraking is al genoeg om klachten te veroorzaken, en dat geldt voor ieder deel van de plant. Als je hond in aanraking is gekomen met de plant , kun je hem het beste zo snel mogelijk grondig wassen met water en een hondenshampoo, . De berenklauw is giftig bij aanraking.


Hoe gevaarlijke planten bestrijden. Berenklauw brandwonden behandeling uitslag. Een plant die echter niet zomaar aangeraakt kan worden, is de berenklauw met zijn witte schermbloemen.

Het is niet voor niets dat de plant deze naam gekregen heeft: zijn bladeren hebben iets weg van klauwtjes. Steeds vaker zien huisartsen, ambulancebroeders en artsen in ziekenhuizen slachtoffers van berenklauwen op visite. Veel mensen en vooral kinderen zijn zich niet (voldoende) bewust van het gevaar dat deze plant met zich mee brengt.


Veel mensen weten het niet, maar in onze vrije natuur komt veelvoudig een plant voor die gevaarlijker is dan deze eruit ziet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.