woensdag 28 oktober 2015

Snoeien leilinde

Een leilinde snoeien is niet moeilijk en moet slechts een keer per jaar. Bekijk de video over een leiboom snoeien. Leilindes houden je huis koel.


Ook kan je al snoeien als het blad er nog aan zit, ( oktober) dan heb . Maar nu loopt er naar van de bomen terug uit. Er kom wel bij alle drie wat knoppen of blad op de stam, maar bij twee dus niet aan de takken.

Heb je leilinden in de tuin? Let er dan goed op wanneer je deze leilinden kunt snoeien en hoe je deze moet snoeien. In dit artikel lees je er meer over hoe je de verzorging van de leilinden op de juiste manier aan kunt pakken.


De vorige eigenaars hebben vorig jaar de leilinden achteraan in de tuin niet gesnoeid. Gevolg is natuurlijk dat deze er nu zeer verwilderd bij staan. Ik heb in verschillende topics reeds gelezen dat je bij het snoeien van leilinden vooral de verticale takken, nieuwe scheuten en takken die buiten het vlak . Bij het snoeien van leilinden is het net de bedoeling dat er zoveel mogelijk slapende ogen uitlopen.


Bij oudere boerderijen is het vaak nog zichtbaar.

Oude leilinde die al vele jaren gesnoeid worden en een prachtige verticale zonwering vormen. De zon schijnt, weinig win tijd om de ladder te pakken en de leilinden te snoeien. Knip alle jonge scheuten terug tot de leivorm, dus tot de dikke leggers.


Niet moeilijk, wel een flinke klus, want meestal staan er meerdere exemplaren. Met een paar handige tips wordt het een stuk makkelijker. Zomersnoei: Overtollige bladeren en takken verwijderen.


Wintersnoei: Dikke takken verwijderen en dunne takken afknippen vanaf het tweede oog (knop waar weer een nieuwe tak uit groeit). Met deze snoeischaar knipt u alle teugen tot op enkele millimeters van de hoofdtak af. Op deze manier blijft de verdikking zichtbaar. Om als leilinde te worden opgeleid komen de Hollandse en zwarte linde het meest in aanmerking. Niet voor niets kosten leilinden veel geld.


Om mooie, horizontaal groeiende liggers te vormen is veel geduld en arbeidstijd nodig. Als stelregel kan je aanhouden dat de lindebomen gesnoeid moeten worden als de . Je knipt dan alles terug tot op de uitgeleide armen en alle twijgen die van de stam groeien knipt u ook weg. Uiteraard niet de uitgeleide takken.


Pas daar goed mee op want dat kan ook per ongeluk gaan. Bij jongere leilinden knip je de twijgen op de uitgeleide armen terug op kapstokjes.

De leilinde is een bladverliezende leiboom die in de winter zijn bladeren laat vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.